Proprietăţi

Coldwell Banker: Birourile din Capitala raman scumpe

13.03.2008, 21:06 16

Numarul relativ mic de birouri finalizate in zonele centrale ale Capitalei mentine preturile proprietatilor la un nivel crescut, intre 2.500 si 3.200 de euro/metrul patrat, plus TVA, potrivit companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Preturile exprima valorile de tranzactionare a spatiilor de birouri de clasa A, in conditiile in care chiriile medii sunt cuprinse intre 19 si 22 de euro/mp/luna, respectiv 228-264 de euro/mp/an.
Un record pentru piata locala de birouri a fost vanzarea imobilului America House, in care metrul patrat inchiriabil de birou a fost evaluat la 4.500 de euro, tinand cont de pretul de vanzare de 120 de milioane de euro si suprafata inchiriabila de 27.000 mp.
Cererea de spatii de birouri este estimata de catre consultantii Coldwell Banker la 2,5 milioane de metri patrati, dubla fata de stocul disponibil, calculat la un nivel de 1,2 milioane de metri patrati.
Cu toate acestea, pana la sfarsitul acestui an este asteptata livrarea a circa 500.000 de metri patrati de spatii de birouri, printre care imobilele Tower Center si Metropolis Center din apropierea Pietei Victoriei.
Oferta de spatii de birouri din centrul Capitalei reprezinta aproximativ 25% din intregul stoc, cuprinzand un numar de aproximativ 30 de imobile.
Consultantii Coldwell Banker apreciaza ca nivelul chiriilor din Capitala ar putea creste cu valori cuprinse intre 1 si 4 euro/mp pana in 2010, atat pentru imobilele de clasa A, cat si pentru cele de clasa B. Principalele firme aflate in cautare de spatii de birouri sunt cele din domenii precum IT si telecomunicatii, dar si cele din servicii bancare sau din domeniul produselor de larg consum.
Coldwell Banker are o retea de 3.700 de birouri rezidentiale care acopera 47 de tari si 116.000 de angajati si colaboratori. Filiala locala si-a propus extinderea retelei teritoriale cu 20 de birouri in primii trei ani de la infiintare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO