Proprietăţi

Companie in plina dezvoltare, caut spatiu industrial in Bucuresti

04.08.2004, 00:00 37



"Avem nevoie de doua - trei mii de metri patrati de spatii de depozitare si birouri, daca se poate in zona de nord a orasului". Solicitarea este tot mai des intalnita atat in cazul companiilor proaspat intrate pe piata romaneasca cat si a celor cu sediul central in afara Bucurestiului si care pe masura ce isi dezvolta afacerile au nevoie se extinda si in Capitala.



"O investitie in achizitia unui spatiu intr-un spatiu industrial este binevenita. Conteaza insa foarte mult timpul de intrare", este de parere Costel Alecu, director al departamentului insutrial in cadrul companiei imobiliare Regatta. Altfel spus, daca o companie vrea sa intre in cel mai scurt timp pe piata bucuresteana, atunci solutia este reprezentata de cumpararea sau inchirierea unor spatii industriale in cadrul unora dintre parcurile industriale deja existente. In cazul in care compania are la dispozitie cel putin un an si jumatate, atunci achizitia unui teren si dezvoltarea unei investitii de tip greenfield este mai avantajoasa. "In cazul vanzarii unor spatii industriale deja construite pretul variaza in general intre 350-400 de euro pe metru patrat. Daca se opteaza pentru constructia unui spatiu propriu, costurile sunt de 150-200 de euro sau chiar mai putin. Conteaza foarte si finisarile speciale de care anumite companii au nevoie si care pot urca foarte mult pretul", adauga Alecu.



Deti pretul la terenuri este mai ridicat decat in alte zone, nordul orasului este cel mai cautat cand vine vorba de spatii industriale.



"Continua dezvoltare a sectorului de retail influenteaza pozitiv piata industriala, mare parte din cerere fiind influentata de sectorul distributiei", apreciaza un studiu al companiei imobiliare Colliers International. Potrivit acestuia, anul trecut spatiile industriale noi au ajuns la o rata de neopcupare de 1%, in conditiile in care preturile la chirii s-au mensinut la acelasi nivel ca si in 2002, adica intre 4,5 si 6 euro pe metru patrat pe luna.



Constantin Banu, director al departamentului industrial in cadrul companiei imobiliare Eurisko, confirma aceasta tendinta in privinta chiriilor, ceea ce a facut ca din a doua parte a anului trecut sa se manifeste o tendinta de cumparare a spatiilor industriale in detrimentul inchirierii. O evolutie s-a remarcat, sustine Banu, si in ceea ce priveste suprafetele medii tranzactionate: daca in 2002 acestea se situau intre 500 - 1.000 mp, incepand din anul 2003, suprafetele medii tranzactionate variaza intre 2.000 si 2.500 mp. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO