Proprietăţi

Cum isi ajusteaza firmele de consultanta imobiliara activitatea din mers

Cum isi ajusteaza firmele de consultanta imobiliara activitatea din mers
11.03.2009, 16:45 36

Firmele de consultanta imobiliara au trecut la restructurari interne semnificative, pe fondul problemelor aparute in piata de real estate, reducandu-si numarul angajatilor, inchizand departamentele in care activitatea a scazut si inghetand salariile, in timp ce comisioanele din activitatea de brokeraj imobiliar au scazut, in domenii precum rezidential, terenuri sau investitii.

Principalii jucatori de pe piata - Colliers International si CB Richard Ellis Eurisko - au fost primii care au anuntat noile „organigrame": CBRE a renuntat la circa 40 din cei 125 de angajati pe care ii avea, in timp ce Colliers a inchis departamentul rezidential, care era format din 26 de angajati, dintre care aproape jumatate au plecat.
Nici departamentul rezidential de la CBRE nu mai este la fel de numeros ca in trecut, pentru cele cinci proiecte din portofoliu lucrand in prezent zece consultanti, potrivit datelor existente.
Pentru Colliers explicatia poate veni din faptul ca veniturile firmei au scazut cu 17% in 2008, la 17,6 mil. euro.
Insa, chiar si firmele care au inregistrat cresteri ale veniturilor in 2008, cum este cazul DTZ Echinox, au recurs la masuri de eficientizare a activitatii, renuntand la o parte din angajati.
„Controlul costurilor este o activitate ampla pe care DTZ Echinox a demarat-o in urma cu 9-12 luni, inca de la primele semne ale recesiunii, si care in prezent isi arata deja beneficiile. (...) Acolo unde structura departamentelor nu mai era adecvata contextului actual, am urmarit relocarea catre segmente cu potential mai mare de crestere si, in ultimul rand, restructurarea. Din cauza deterioarii conditiilor pietei, in ultimele luni am desfiintat aproximativ 15% dintre pozitii", a declarat Tim Wilkinson, joint managing director al firmei DTZ Echinox.
Nu toate firmele au reactionat insa la fel de prompt in ceea ce priveste reducerile de personal, insa nu exclud luarea unor decizii in acest sens in urmatoarea perioada.
„Structura a ramas pana in prezent aceeasi, suntem tot atatia oameni, si speram inca sa castigam contracte, dar suntem si noi nelinistiti de situatia din piata. Inca nu am primit instructiuni de la Londra sa reducem echipa si nu am luat nici noi astfel de decizii. In schimb, am inceput sa tip mai mult in firma pentru a-i motiva sa atragem mai multi clienti", a declarat Razvan Gheorghe, directorul general al firmei de consultanta Cushman & Wakefield, unul din primii cinci jucatori de pe piata in functie de cifra de afaceri din 2007 (4,5 milioane de euro).
Directorul Cushman nu a dorit sa precizeze valoarea veniturilor obtinute de companie in 2008, mentionand doar ca a inregistrat o crestere, „nu la fel de spectaculoasa ca in ultimii ani".
„Firma are in prezent 90 de angajati, luand in calcul si cei 25 de consultanti din divizia de property management, si am pastrat salariile la acelasi nivel, in euro. Pe de alta parte, sunt in discutie migrari intre departamente, cum ar fi de la investitii, unde nu prea mai este activitate, catre asset management", a mai declarat Gheorghe de la Cushman & Wakefield.
Pe fondul reducerii echipelor de rezidential ale unor companii, exista si jucatori care vor sa-si intareasca pozitia pe acest segment, taind din alte costuri considerate neproductive in aceata perioada.
„Din luna noiembrie suntem mult mai atenti la cheltuieli, fie ca vorbim de chiriile spatiilor in care avem sucursale sau promovare, care este aproape inutila in aceasta perioada. In schimb, in actualul context putem lua brokeri care au fost in alte firme, chiar si pe pozitie de parteneri, pe anumite sucursale", a declarat Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Firma are in prezent mai putin de o suta de angajati, dintre care 60-70% sunt brokeri, numarul acestora ramanand constant in ultimele luni, tinand cont ca o serie de agenti au parasit firma, potrivit directorului Coldwell Banker.
„Ne intarim in continuare departamentul rezidential deoarece am vandut 25 de apartamente in luna februarie. Exista oportunitati in special in cazul apartamentelor vechi, iar acestea se vand imediat", a mai spus Ilie.
Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro, iar pentru acest an se afla in grafic dupa primele luni pentru atingerea targetului de patru milioane de euro.
Pe de alta parte, un alt jucator important de pe piata - Jones Lang LaSalle - nu a avut departament rezidential, poate cel mai afectat de actuala situatie de pe piata, concentrandu-se pe activitatea de pe piata centrelor comerciale si birouri.
„Nu au avut loc modificari majore in activitatea noastra. Evident, se lucreaza mai putin in prezent, dar nu am avut niciodata numarul mare de angajati pe care l-au avut alte firme", a declarat si Charles Krick, managing director al firmei Jones Lang LaSalle.
Firma a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 4,6 milioane de euro, pe fondul implicarii in doua dintre cele mai mari tranzactii din acel an - vanzarea cladirii de birouri America House si a parcului de afaceri S-Park, de peste 100 mil. euro fiecare.
Valoarea pietei de consultanta era evaluata la inceputul anului trecut la circa 60 de milioane de euro, dupa ce primii jucatori de pe piata, firme internationale, au realizat afaceri cumulate de aproape 50 de milioane de euro in 2007. In conditiile in care jucatorii care au facut publice rezultatele pe 2008 au cunoscut variatii usoare comparativ cu ritmul din ultimii ani, valoarea pietei a ramas la un nivel apropiat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO