Proprietăţi

Cumparatorii oscileaza intre frica recesiunii si cea a reinceperii cresterilor de preturi la apartamente

Cumparatorii oscileaza intre frica recesiunii si cea a reinceperii cresterilor de preturi la apartamente
07.07.2009, 15:08 54

Preturile apartamentelor vechi sunt mai mici cu circa 40%, TVA-ul pentru locuintele mai ieftine de 380.000 de lei este de 5%, iar dobanzile anuntate prin programul „Prima casa" vor fi in jurul a 5% pe an. Teoretic, aceste trei argumente ar putea fi decisive pentru achizitia unei locuinte in urmatoarea perioada.

Cu toate acestea, perspectiva unei scaderi economice de 8% in acest an tine inca numerosi potentiali cumpa­ratori in expectativa, deoarece rece­siunea se va resimti, daca nu s-a resimtit deja, inclusiv in scaderea salariilor atat pentru bugetari, cat si pentru mediul privat, dar si in cresterea somajului.
„Nu ma pricep foarte mult la economie, dar am inteles si eu ca suntem in recesiune, avem deficit, dar oamenii trebuie sa locuiasca undeva. In prezent, pentru o garsoniera platesti o chirie de 200-250 de euro lunar. La preturile actuale si la dobanzile din programul «Prima casa», pentru aceeasi locuinta poti plati o rata de 300 de euro lunar", explica Ruxandra Cleciu, partener al firmei de consultanta imobiliara Neocasa.
Ea spune ca do­banzile negociate in programul „Prima casa" sunt putin mai mari, dar compa­rabile cu cele din Germania, iar preturile apartamen­telor vechi se apropie de limita inferioara, pe care consultantul o considera in jurul valorii de 700-800 de euro/metrul patrat.
„Nu vor mai fi preturi de 12.000 de dolari pentru un apartament cu doua camere, iar dobanzi de 5%, fata de 9-10% sunt foarte bune. Consider ca bancile ar trebui sa reduca dobanzile si pentru alte produse, deoarece am observat ca se poate", mai spune Cleciu.
In ultimul timp, agentiile si dezvol­tatorii de locuinte noi au remarcat o crestere a interesului pentru achizitia de locuinte si chiar o usoara crestere a vanzarilor. „Pot spune ca simtim o revigorare a vanzarilor. Incheiem acum in jur de trei antecontracte saptamanal, van­zari pe care nu le-am mai avut in acest an", a declarat Andra Turtoi, sales manager al proiectului Ten Blocks din Militari, format din 430 de locuinte.
Cu toate acestea, in domeniile cele mai platite in ultimii ani, precum servicii financiare sau imobiliare, pachetele salariale au scazut chiar mai mult de 50% in ultimele luni.
Rata somajului a ajuns in luna mai la 6%, respectiv 550.000 de someri la nivel national, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Cele mai pesimiste estimari arata ca numarul somerilor ar putea creste la un milion de oameni pana la sfarsitul acestui an.
„Daca raman fara slujbe, nu vor mai putea achita nici chiria pe care o platesc in prezent", concluzioneaza Ruxandra Cleciu de la Neocasa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO