Proprietăţi

De unde vine potentialul pietei de retail

09.11.2004, 00:00 16



Cea mai mare parte a economiilor stranse de romani sunt pastrate in numerar (14,9% din total, fata de 2,1% in UE) si depozite bancare (63% din total, fata de 35,4% in UE).



Din cauza nivelului redus de penetrare a serviciilor financiare, celelalte instrumente sunt slab reprezentate. Actiunile cotate au o pondere dubla in portofoliul de investitii al romanilor (9,5%) fata de zona "noua Europa (4,7%), reflectand insa slaba concentrare a titlurilor ca efectb al programului de "privatizare in masa", aplicat la jumatatea deceniului trecut.



Este de asteptat ca nivelul scazut al activelor financiare ale populatiei Romaniei sa fie compensat in perioada urmatoare prin cresterea indatorarii prin imprumuturi, in special de consum si ipotecare.



Una din cauzele acumularii reduse de capital tine de faptul ca o buna parte a populatiei este incapabila sa economiseasca. Mai mult, angajarea masiva in credite de consum o data cu scaderea chiar redusa a dobanzilor, a absorbit bani care ar fi putut fi economisiti.



Experienta tarilor occidentale arata ca esentiala este scaderea dobanzilor. In momentul in care acestea coboara suficient de mult - adica pana la niveluri compatibile cu cele de pe piata UE, urmand o tendinta inca si mai avansata a inflatiei, apare si un curent de reasezare a structurii activelor financiare: scad vizibil disponibilitatile banesti sub forma de numerar si depozite bancare la termen - devenite din ce in ce mai putin atractive din cauza diminuarii dobanzilor; creste interesul pentru investitii in fonduri mutuale - aducatoare de randamente mai mari, cu tot riscul aferent, respectiv in titluri de valoarea altele decat actiunile cotate.



Pana una-alta dobanzile de pe piata bancara sunt suficient de mari pentru a face din depozitele la termen instrumente atractive pentru populatie inca o buna bucata de vreme.



Tocmai aceste dobanzi puternic real pozitive au reusit sa mentina economisirea pe un trend pozitiv. Astfel, soldul economiilor din banci a reusit sa revina la nivelul echivalent in euro de la inceputul anilor '90, respectiv echivalentul a 5,2 miliarde de euro - atins la jumatatea lui 2004.



Sansa cresterii activelor financiare ale persoanelor fizice este ca o data cu majorarea veniturilor, pe fondul procesului de crestere economica sustinuta, sa sporeasca si capacitatea de economisire. Avand in vedere apetitul pentru consum, dupa mai multi ani de privatiuni, este posibil ca inclinatia spre economisire sa se mentina scazuta sau chiar sa intre in declin in anumite perioade.



In mod natural, pe masura ce capacitatea de acumulare va creste, se va diminua si apetitul pentru produsele bancare traditionale, aparand in schimb un apetit in crestere pentru produse si servicii mai diversificate si complex structurate. Iar bancilor le revine rolul de a incerca sa educe piata in acest sens, mai ales cu ajutorul experientei bancilor straine, prezente in proportie dominanta in sistem.





La o baza de plecare mica, ascensiunea rapida e fireasca



Capitalul acumulat anul trecut de un roman prin economisire si investitii - 338 de euro - se situa la nivelul a numai 17% din media pe cap de locuitor a grupului de tari intrate in UE in mai 2004 sau in curs de aderare, respectiv 0,9% din media Uniunii Europene, potrivit unui studiu regional realizat de grupul bancar italian UniCredito.



Chiar si bulgarii au inregistrat un nivel dublu, de 773 de euro.



Evident, tarile care au inceput procesul de tranzitie mai devreme si de pe o pozitie economica mai buna, au beneficiat de o perioada mai indelungata de acumulare financiara, sustinuta de stabilizarea preturilor, cresteri semnificative ale PIB si stabilitatea economica. Nu a fost si cazul Romaniei, care de-abia in 2004 acumuleaza cinci ani consecutivi de crestere economica.



Fata de toate celelalte tari din regiune, Romania este individualizata in sens negativ de inexistenta fondurilor private de pensii, care absorb resurse importante pe alte piete.



Piata asigurarilor este segmentul care a cunoscut una dintre cele mai constante cresteri, insa nivelul de penetrare ramane scazut - 3,9% din portofoliu fata de 6,1% in Noua Europa, respectiv 24,5% in UE.



In valoare relativa, romanii acumuleaza capital reprezentand doar 16% din PIB, fata de o medie de 47% in Noua Europa si un nivel de 170 % in tarile care formau Uniunea Eruopean la sfarsitul anului 2003.



Plasamentele persoanelor fizice din Romania estimate pentru 2004 se situeaza la aproximativ 390.000 de miliarde lei (9,5 miliarde euro), in timp ce datoriile acumulate de populatie se ridica la 129.021 miliarde lei (3,2 miliarde euro).



Un segment mare al populatiei - mai ales care traieste in mediul rural - nu are acces la servicii bancare, din cauza ca inafara de reteaua CEC nu exista o acoperire teritoriala a altor retele.



In aceste conditii, nici nu este de mirare ca persoanele din mediul rural se grabesc sa investeasca banii castigati in pamanturi si case. Din acest motiv, se poate considera ca activele populatiei sunt substantial subevaluate.



Un studiu al UniCredit Romania anticipeaza pentru 2007 o dublare a pasivelor populatiei (obligatii financiare), pana la 262.273 miliarde lei. In aceeasi perioada, plasamentele si economiile ar urma sa se majoreze cu 55%, la 608,676 milarde lei.



Totodata, studiul evidentiaza ca, in perioada 1999 - 2002, economiile populatiei au crescut fiind sustinute in principal de cresterea economica, iar din 2003, rolul de motor a fost preluat de majorarea veniturilor.



Cu un PIB pe cap de locuitor de 2.309 euro, Romania se afla la nivelul de 57,8% din media tarilor aflate in primul val de aderare.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO