Proprietăţi

Dezvoltatorii de birouri s-ar putea muta din nordul Capitalei in vest

Dezvoltatorii de birouri s-ar putea muta din nordul Capitalei in vest

Anchor Plaza a fost finalizat la inceputul anului in urma unei investitii de 25 mil. euro

23.02.2007, 19:06 19

Zona vedeta a investitiilor imobiliare din Bucuresti este in continuare cea de nord, partea vestica inregistrand insa o dinamica foarte buna in ultimii ani, mai ales pe piata imobilelor de birouri si a spatiilor comerciale, conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
"Segmentul de birouri cunoaste o crestere semnificativa in zona, datorita accesului mult mai facil catre centrul si nordul Capitalei, a bunei acoperiri a transportului in comun privind legaturile cu centrul si cu nordul, dar si a existentei unui potential ridicat de transformare a multor foste complexe industriale in spatii moderne", spune Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul Departamentului Birouri al DTZ Echinox.
Daca pana acum segmentul de birouri era reprezentat in zona de vest in cea mai mare parte de imobile care ofereau suprafete mici si mijlocii, in cea mai mare parte fiind vorba despre cladiri renovate, proiectele mari nu au intarziat prea mult sa apara. Printre cele mai importante proiecte din zona se numara Sema Park, West Gate, de tip business park, si imobilele de birouri de clasa A Cotroceni Park, Anchor Plaza, Global Business Center si Riverside. Avantajul pe viitor ar putea fi cresterea concurentei pe piata de birouri din nordul Bucurestiului si diferenta de pret care ar putea fi obtinuta la achizitionarea terenului.
Nivelul mediu al chiriilor din aceasta zona este de 14-16 euro/mp/luna, cu 3-4 euro mai putin decat in imobilele de birouri din nord.
Pretul terenului prezinta o flexibilitate destul de mare, intre 70-80 de euro pe metrul patrat, in functie de apropierea de zona Carrefour, scazand sensibil in zonele aflate la iesirea din municipiu. In ultimul an pretul terenului din partea de vest a crescut cu 50%-70%, un factor determinant in acest sens fiind dezvoltarea zonei din cauza proximitatii de autostrada A1. Studiul DTZ Echinox releva insa ca preturile terenurilor nu sunt intotdeauna justificate, o mare parte din cresterea lui spectaculoasa din ultimii ani fiind atribuita speculei.
Pe partea de retail, cele mai importante proiecte din vestul Bucurestiului sunt Cefin Logistics Park, 120.000 mp construiti, Prologis Park Bucharest, cu o suprafata de 56.000 mp, si Bucharest West, cu o suprafata construita de 40.000 de metri patrati. Principalul motiv pentru alegerea acestei zone in amplasarea centrelor logistice a fost existenta autostrazii A1 Bucuresti-Pitesti si a celor trei jonctiuni, de la Carrefour, de la Ciorogarla si de la Bolintin.
Chiria medie perceputa este de 4,5 euro/mp/luna, in cazul suprafetelor de minim 2.500 mp. Analistii de la DTZ considera ca in aceasta zona proiectele industriale vor fi dezvoltate treptat si ca in cazul unor viitoare proiecte de parcuri logistice, investitorii vor fi foarte atenti la faptul ca gradul de concurenta este destul de ridicat, ceea ce impulsioneaza scaderea usoara a chiriilor percepute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels