Proprietăţi

Dezvoltatorii se asociaza cu investitori pentru lichiditati si riscuri mai mici

17.09.2008, 16:09 53

Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale aleg in ultimul timp tot mai mult sa se asocieze cu diferiti investitori care dispun de mai multe lichiditati, pe masura ce piata devine tot mai dificila, iar accesul la finantare este limitat.
„Ne-am asociat in primul rand cu un investitor financiar, strategic, pentru un acces mai usor la resurse, nu cu un alt dezvoltator. Daca am putea, am face proiectul singuri, dar ne este util si know-how-ul acestor companii, chiar daca este international, tinand cont ca n-avem de gand sa reinventam roata in ceea ce priveste piata rezidentiala“, a declarat Catalin Scripcaru, managing partner si actionar majoritar al companiei Advanced Development.
Scripcaru s-a asociat cu com­paniile Salamanca Finance si Caterata, controlata la randul ei de firma israeliana New Horizon si de fondul austriac de investitii Immoeast, pentru realizarea unui ansamblu rezidential cu aproximativ 1.000 de apartamente in comuna Cernica de la est de Bucuresti.
Prin intermediul Advanced Development Scripcaru are contract de dezvoltare pentru acest proiect, pe langa cele 20% pe care si le-a pastrat din firma special creata pentru acest ansamblu.
Exemplul sau nu este singular, o serie de proiecte aflate in derulare sau in stadii incipiente de realizare fiind dezvoltate de asemenea in parteneriate intre dezvoltatori si fonduri de investitii. Printre acestea se numara proiectul New Town Residences, dezvoltat de nord-irlandezii de la Mivan, dar in care o participatie de 50% este detinuta de fondul britanic Fabian Romania Property Fund sau Natura Residence, realizat de spaniolii de la Grupo Lar si RED Management Capital.
Un alt proiect lansat mai recent pe piata Capitalei - Odyssea Residential - este realizat in parteneriat de trei companii - Profit Building, New Horizon si Immoeast (ultimele doua ca actionari ai Caterata). Ansamblul va cuprinde sase blocuri cu un total de 156 de apartamente, situate pe bulevardul Sisesti.
Pe de alta parte, si dezvoltatorii ansamblului rezidential Planorama, respectiv o parte dintre actionarii companiei Euro Habitat, sau ai centrelor comerciale Euromall s-au asociat pentru derularea unor noi ansambluri rezidentiale. In timp ce reprezentantii Euromall s-au asociat cu Immoeast pentru realizarea unui ansamblu rezidential de aproximativ 1.000 de apartamente in zona Baneasa, Euro Habitat a vandut o participatie de 60% din trei terenuri din Bucuresti, Ploiesti si Brasov catre bancherii Rothschild, alaturi de care ar urma sa fie construite aproximativ 7.000 de apartamente.
„Poti fi dezvoltator fara sa fii si investitor, dar daca intri la randul tau cu actiuni in cadrul proiectului prezinti o garantie in plus investitorului“, apre­ciaza reprezentantul Advanced Development. Piata rezidentiala locala si din Bucuresti in special a devenit mai complicata anul acesta, cand vanzarile au scazut destul de puternic fata de anul trecut, fapt ce a determinat si stagnarea preturilor.

Ansambluri rezidentiale in joint-venture

  • Cernica Residential Park este realizat de Advanced Development, Salamanca Finance si Caterata Limited;
  • Mivan si Fabian Romania Property Fund s-au asociat pentru realizarea New Town Residences din Dristor;
  • Ansamblul Asmita Gardens este realizat de catre dezvoltatorul indian Asmita Group si un fond al grupului britanic Charlemagne;
  • Firma Caterata, detinuta de Immoeast si New Horizon, s-a asociat cu Profit Building pentru dezvoltarea Odyssea Residential;
  • O parte dintre actionarii firmei Euro Habitat s-au asociat cu LCF Rothschild pentru realizarea a trei proiecte rezidentiale;
  • GTC a atras Deutsche Bank in actionariatul proiectelor FeliCity si Rose Garden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO