Proprietăţi

Este posibila scaderea pretului apartamentelor vechi din Bucuresti cu 50%?

Este posibila scaderea pretului apartamentelor vechi din Bucuresti cu 50%?
16.12.2008, 14:40 26

Scenariul conform caruia preturile apartamentelor vechi din Bucuresti ar putea scadea cu 50% fata de maximul inregistrat la inceputul acestui an este luat in calcul de catre o parte dintre agentii imobiliari, dupa ce preturile au scazut cu 15-25% pana in prezent, de la un nivel mediu de circa 1.900-2.000 euro pe metrul patrat din primele luni ale lui 2008.

Ei apreciaza ca pana la momentul in care se va "deschide larg" usa bancilor catre creditare, numarul tranzactiilor va ramane redus, iar preturile isi vor continua trendul descendent.
"Da, cred ca un asemenea scenariu poate avea loc. Am un exemplu monitorizat de mine, un apartament cu doua camere in zona Aviatiei, pe care proprietarul cerea la inceputul anului 165.000-170.000 de euro. Acum cere 100.000 de euro si nu suna nimeni, astfel ca scaderea pretului catre 90.000 de euro este posibila si ar putea insemna un pret real pentru aceasta locuinta", considera Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Cu toate acestea, numarul persoanelor care sunt dispuse sa faca reduceri substantiale de preturi este redus, astfel ca numarul tranzactiilor este mic.
"Sunt in prezent apartamente al caror pret a fost redus cu 40%, iar pana se va relua accesul la creditare, preturile vor continua sa scada. In prezent se vand doar chilipiruri si acestea sunt foarte putine. Noi am vandut in toata luna noiembrie in jur de 10 apartamente, iar acum un an vindeam in jur de trei unitati zilnic", a declarat Daniel Raeceanu, director general al agentiei imobiliare Rasig Group, cu trei puncte de lucru si circa 30 de angajati in Bucuresti.
Pe de alta parte, Andrei Sandu, directorul firmei de consultanta imobiliara Media City, apreciaza ca in cartierele Bucurestiului precum Militari, Pantelimon sau Colentina preturile vor ajunge anul viitor la 1.000-1.200 euro/metrul patrat, ceea ce ar insemna o reducere de circa 30% fata de nivelul maxim de 1.600-1.700 euro/metrul patrat din aceste cartiere, si exclude scenariul unei scaderi a preturilor cu 50%.
"Atat timp cat nu sunt tranzactii in piata, inseamna ca nu avem preturi de referinta. Consider ca primele trei luni ale anului viitor vor fi lipsite de tranzactii, iar apoi, in functie de cat de larg va fi deschisa usa bancilor, vom putea observa evolutia preturilor", spune Sandu.
Consultantul Media City apreciaza ca in momentul de fata se acumuleaza o presiune puternica, in conditiile in care sunt persoane care au acceptate creditele imobiliare, dar amana momentul efectuarii tranzactiei in speranta scaderii preturilor.
Sandu considera ca preturile apartamentelor vechi sunt influentate de costurile constructiei unor apartamente noi, iar acestea nu vor scadea semnificativ in urmatoarea perioada.
Cu toate acestea, o parte dintre dezvoltatorii imobiliari au intarziat inceperea lucrarilor la o serie de ansambluri rezidentiale, tocmai in ideea de a obtine un contract mai avantajos cu constructorii.
"Dezvoltatorii care nu au inceput inca lucrarile nu s-au aruncat sa semneze contracte pentru a obtine un cost cat mai bun si a putea reduce pretul apartamentelor ulterior", declara Atena Tiplic, project manager in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO