Proprietăţi

Fondurile de investitii vaneaza mall-urile din provincie

Fondurile de investitii vaneaza mall-urile din provincie

Click pentru imaginea intreaga

14.09.2006, 18:27 30

Explozia de centre comerciale din provincie a atras interesul fondurilor de investitii straine care tatoneaza puternic piata locala. Astfel, mai multi investitori, majoritatea fonduri de investitii britanice, au achizitionat anul acesta centre comerciale in provincie.
Daca in urma cu un an erau doar trei fonduri specializate in real estate importante prezente pe piata, anul acesta numarul lor a ajuns la 20.
Acestea sunt fonduri institutionale si fonduri private cu un capital intre 20 si 350 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor Eurisko.
Ultima tranzactie institutionalizata pe piata spatiilor comerciale a fost derulata de catre investitorii britanici de la Dawnay Day, care au preluat centrul comercial MacroMall din Brasov, in urma unei tranzactii estimate la circa 19 milioane de euro. Compania de investitii imobiliare Dawnay Day Carpathian se afla la prima achizitie pe piata locala.
Reprezentantii Dawnay Day Carpathian au in plan si alte achizitii pe piata romaneasca. Compania va investi in dezvoltarea centrului comercial MacroMall si intentioneaza sa aduca chiriasi din strainatate.
In urma acestei achizitii, reprezentantii Dawnay Day Carpathian estimeaza un profit net anual (yield) de 9%.
Vanzarea centrului comercial a fost o afacere profitabila si pentru dezvoltator.
Astfel, centrul comercial a implicat o investitie de aproximativ 8 milioane de euro, potrivit informatiilor furnizate de dezvoltator, compania AWG Macro.
Centrul comercial MacroMall a fost inaugurat la sfarsitul anului trecut si are o suprafata neta inchiriabila de aproape 7.900 de metri patrati si 350 de locuri de parcare.
MacroMall este situat in zona de sud a municipiului Brasov, intr-o zona in care functioneaza si alte proiecte comerciale precum Selgros, Carrefour, Metro si Praktiker.
Un alt fond interesat de segmentul spatiilor comerciale este Equest, care a achizitionat centrul comercial Moldova Mall din Iasi pentru 34,5 mil. euro. Achizitia Moldova Mall va asigura un randament anual al investitiei de 9% in euro, calculat la un grad de ocupare de 100%, potrivit Equest.
In ultimii doi ani s-a inregistrat o crestere semnificativa a fondurilor de investitii pe piata locala de real estate. Dupa 1990, primii pasi in real estate au fost facuti de catre dezvoltatorii greci si israelieni, care au cumparat terenuri in Capitala, au dezvoltat imobile de birouri si centre comerciale.
Spre comparatie, investitorii britanici abia au intrat pe piata si se afla in plina campanie de achizitii pe piata imobiliara.
Primul centru comercial de tip mall de pe piata romaneasca a fost Bucuresti Mall, deschis de catre compania turceasca Anchor Group.
Ulterior, investitiile in astfel de centre comerciale s-au extins nu doar in Capitala, ci si in orasele de provincie, chiar daca dimensiunile acestora erau mai mici.
Centrul comercial MacroMall a fost dezvoltat de AWG Macro, companie detinuta, potrivit ultimelor informatii, de Aliosa Wagner, un cetatean german de origine romana, si de olandezul Gerard Heinen, care controleaza compania filipineza Neoart Corp, cea care a produs, printre altele, decorurile pentru filmul "Jurassic Park" al lui Steven Spielberg.
De altfel, la decorarea centrului comercial au fost folosite o parte din decorurile utilizate chiar in filmul "Jurassic Park".
Cei peste 80 de chiriasi ai mall-ului platesc lunar o chirie medie de 16 euro pe metrul patrat.
In plus, in apropierea mall-ului se afla un teren vizat pentru o posibila dezvoltare ulterioara, cu o suprafata de 7.700 de metri patrati.
Investitiile totale realizate de Dawnay Day Carpathian se ridica la 363 de milioane de euro. Preluarea mall-ului din Brasov este prima investitie a grupului in Romania, britanicii avand proiecte imobiliare in cinci state din Europa Centrala si de Est.
Dawnay Day Carpathian este listata la bursa londoneza AIM din luna iulie a anului trecut si a achizitionat pana in prezent centre comerciale sau cladiri de birouri in Polonia, Ungaria, Cehia si Lituania, valoarea cumulata a investitiilor depasind 360 de milioane de euro.
Fondurile britanice precum Charlemagne, Equest Balkan sau Dawnay Day au facut in primele opt luni ale acestui an achizitii de peste 150 de milioane de euro, cu mult peste media inregistrata in anii anteriori. Cele mai avantajate orase din acest punct de vedere sunt Constanta si Cluj.
Pe langa aceste orase, au fost anuntate complexe comerciale si in Brasov, Iasi, Galati si Pitesti. Toate orasele cu mai mult de 70.000 de locuitori au devenit atractive pentru dezvoltatori, astfel incat in urmatorii cativa ani vor fi livrate mai multe proiecte de acest gen.
Aceasta tendinta va aduce o presiune asupra centrelor comerciale existente deja in orasele din provincie, care trebuie sa se pregateasca pentru competitia care va aparea pe piata si pentru proiectele care vor fi dezvoltate.
Astfel, orasele cu circa 100.000 - 150.000 de locuitori nu vor putea absorbi mai mult de doua centre comerciale. Chiria medie pentru complexele comerciale din provincie este de circa 20 - 25 euro/mp/luna.
Spre comparatie, chiriile lunare in cadrul centrelor comerciale din Bucuresti variaza intre 30 si 150 de euro pe metrul patrat, iar cel practicat in cadrul galeriilor comerciale de pe langa hipermarketuri, intre 30 si 35 de euro.
Anul acesta sunt asteptate mari investitii in segmentul de spatii comerciale, odata cu sosirea marilor lanturi de magazine precum Real, Spar, Auchan si extinderea celor deja prezenti. Ca si in anii precedenti, oferta de spatii comerciale existenta la sfarsitul anului 2005 a fost redusa in comparatie cu nivelul cererii si potentialul de dezvoltare al pietei, potrivit reprezentantilor Eurisko.
Piata spatiilor comerciale din provincie recupereaza treptat decalajul fata de Bucuresti, dupa ce ani de zile investitiile semnificative in orasele de dimensiuni medii au intarziat sa apara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO