Proprietăţi

Harta autostrăzilor care vor fi începute anul viitor. Plus, pe unde vor trece autostrăzile din Moldova. Cum comentaţi?

Sursa: Ministerul Transporturilor

Harta autostrăzilor

Autor: Radu Racu

05.12.2010, 15:24 2243

Ministerul transporturilor se pregăteşte anul viitor să lansezelucrări de construcţie de autostrăzi care însumează aproape 290 dekilometri, cu o valoare de execuţie de circa 2,5 miliarde de euro,din care două treimi vor proveni din Programul OperaţionalTransporturi şi din bugetul ministerului, a declarat duminicăministrul de resort, Anca Boagiu.

Conform proiectului prezentat duminică de minister, anul viitorvor începe lucrările pentu autostrada Timişoara - Sibiu, cu olungime de circa 250 de kilometri. Lucrările vor fi realizate pepatru segmente, cu termen de finalizare în 2015. Tot anul viitorvor începe lucrările la segmentul de autostradă Nădlac-Arad, de 40de kilometri, cu o valoare de 234 de milioane de euro.

Conform proiectelor prezentate de Ministerul Transporturilor,două autostrăzi vor traversa Moldova, una spre Ardeal, cealaltăspre Muntenia. Conform proiectelor preliminare, autostrada care valega Moldova de Ardeal va avea o lungime de circa 307 kilometri,urmând să lege Ungheni de Târgu Mureş, prin dreptul localităţilorRoman, Piatra Neamţ, Bicaz, Gheorgheni şi Sovata. A douaautostradă, care va lega Ploieştiul de localitatea moldoveanăAlbiţa va avea o lungime de circa 266 de kilometri, urmând sătreacă pe lângă Bârlad, Tecuci, Focşani, Râmnicu Sărat şi Buzău.Ministerul nu a avansat date concrete despre termenul de execuţieale celor două autostrăzi sau sursa de finanţare

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va lansa până lasfârşitul anului viitor proiecte cu finanţare europeană de 5,57miliarde euro, vizând printre altele construcţia a 289 kilometri deautostradă şi modernizarea a 166 km de cale ferată.

"Folosim 5,5 miliarde euro din Programul OperaţionalTransporturi şi din bugetul ministerului de anul viitor 72%, adică8,3 miliarde de lei, vor fi cofinanţări pentru aceste proiecte", aafirmat Boagiu într-o conferinţă de presă, citată de Mediafax.

În septembrie rata de absorbţie a fondurilor UE era de 1,7%.Întrebată ce rată de absorbţie va fi în 2011, Boagiu a răspuns "vomvedea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO