Proprietăţi

Immoeast taie 2 miliarde de euro din investitii

21.09.2008, 19:59 20

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai agresiv cumparator de active imobiliare de pe piata locala, ia in calcul amanarea si chiar anularea unor proiecte aflate in faze incipiente de dezvoltare, care implica investitii de cel putin 2 miliarde de euro, inclusiv in Romania.
Immoeast a fost puternic afectat de criza globala, cresterea randamentelor de vanzare a proprietatilor si intarirea monedelor din regiune in raport cu euro, factori care au determinat prabusirea actiunilor pe bursa de la Viena, unde fondul a pierdut circa doua treimi din capitalizare in ultimul an.
"Portofoliul aflat in dezvoltare al Immoeast cuprinde proiecte cu un cost de constructie de aproximativ 4 miliarde de euro. Acest buget a fost taiat cu cel putin doua miliarde de euro. Acest lucru poate fi realizat prin amanarea sau anularea etapelor ulterioare de constructie si prin amanarea sau anularea proiectelor care sunt inca in stadii incipiente de dezvoltare. Proiectele aflate in constructie vor continua cu siguranta", au declarat reprezentantii Immoeast.
In Romania compania detine 134 de proprietati cu o valoare de piata estimata la 3,5 miliarde de euro, printre proiectele la care nu au inceput pana in prezent lucrarile de constructie numarandu-se un centru comercial la Sibiu, realizat in joint-venture cu o alta companie austriaca, sau o serie de ansambluri rezidentiale anuntate alaturi de mai multi parteneri.
"Masurile de reducere a investitiilor vor fi luate in toate regiunile, in special in Romania", au adaugat reprezentantii Immoeast. In plus, compania austriaca se afla si in negocieri pentru vanzarea unor proprietati cu o valoare de circa 400 mil. euro. Immoeast nu a renuntat pana in prezent la nicio proprietate din Romania, insa acest lucru s-ar putea intampla tinand cont ca austriecii ar putea ajunge in urmatorii ani sa controleze cate doua centre comerciale in orase precum Constanta sau Baia Mare.
Immoeast detine in Romania trei centre comerciale operationale - Euromall Pitesti, Polus Center Cluj si Armonia Center Arad, parcuri logistice si mai multe cladiri de birouri, printre care S-Park, Victoria Park, Iride Business Park sau Bucharest Corporate Center, fiind cel mai important proprietar de spatii de birouri din Capitala si cel mai mare proprietar strain de centre comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO