Proprietăţi

Investitorii continua sa anunte proiecte imobiliare. A trecut pericolul?

13.03.2008, 16:32 26

Companiile de dezvoltare imobiliara continua sa anunte noi proiecte de investitii in piata, pe toate segmentele, in ciuda crizelor inregistrate pe pietele externe si a faptului ca numarul tranzactiilor pe piata locala a incetinit la inceputul acestui an.
Astfel, companii cu experienta pe piata locala, precum Anchor Grup, proprietarii Bucuresti Mall si Plaza Romania, sau dezvoltatorii parcului de afaceri S-Park sunt doar o parte dintre jucatorii care au anuntat noi proiecte in Capitala, fie ca vorbim despre noi spatii de birouri sau rezidentiale.
Radu Lucianu, country manager al CBRE Eurisko, declara recent, intr-un interviu acordat ZF, ca piata imobiliara este "asaltata" de zvonuri care au ridicat semne de intrebare investitorilor in prima parte a anului, dar increderea creste datorita faptului ca bancile din piata au fost intotdeauna precaute, motiv pentru care este putin probabil sa asistam la o criza imobiliara locala.
Totodata, investitorii straini care nu s-au aflat ?in primul tren imobiliar" de pe piata locala, precum americanii de la Apollo sau divizia de dezvoltare a grupului olandez ING, au anuntat la randul lor proiecte imobiliare noi, in ciuda unor voci importante, precum cele ale lui Dinu Patriciu sau Anca Ioan, CEO-ul Tiriac Holdings, care au afirmat de curand ca se asteapta la o scadere a preturilor pe piata imobiliara. Totodata, un alt consultant imobiliar, Troy Javaher de la Jones Lang LaSalle, afirma inca din luna noiembrie a anului trecut ca pe piata locala se poate observa o tendinta de asteptare, investitorii fiind circumspecti din cauza evolutiei pietei imobiliare la nivel global.
Numarul tranzactiilor imobiliare a fos destul de redus la inceputul acestui an, vanzarea Buzesti Business Center sau a parcului de retail din Targu-Mures, tranzactie incheiata inca din luna decembrie a anului trecut, fiind printre putinele mutari de mentionat.
Principalul factor care a afectat ritmul de dezvoltare al pietei, constatat de toti jucatorii prezenti, a fost atitudinea bancilor, care pot la randul lor sa faca o selectie intre proiectele care vor fi sau nu duse la bun sfarsit.
In conditiile in care pe piata imobiliara este o abundenta de proiecte, pe toate segmentele, evaluarile facute de banci in momentul finantarii si decizia finala a acestora - de a credita sau nu - poate reprezenta o etapa de care o parte dintre dezvoltatori nu vor putea trece.
Actiunile investitorilor listati pe diferite burse din Europa, care au inregistrat scaderi severe la inceputul acestui an, dau semne, daca nu de revenire, cel putin de stopare a picajului, care le-a provocat reduceri chiar si cu 30% a capitalizarii bursiere in mai putin de trei luni.
Piata imobiliara din Romania nu a ajuns inca la nivelul in care numarul proiectelor finalizate sa fie mai mare decat capacitatea de absorbtie a pietei, acesta fiind principalul motiv pentru care dezvoltatorii continua sa mizeze pe piata locala.


Noi investitii de miliarde anuntate in luna martie

Administratorii companiei Flavus Investitii, care a cumparat in vara anului trecut activele Tractorul Brasov, estimeaza ca vor atrage investitii de peste 800 mil. euro pe platforma fostei fabrici.
Valoarea proiectelor dezvoltate in Romania de catre Anchor Grup va ajunge la 800 de milioane de euro in urmatorii ani, jumatate din aceste investitii urmand a fi incepute in perioada urmatoare.
ING Real Estate Development, divizia de investitii imobiliare a grupului financiar olandez ING, vizeaza trei proiecte la Iasi, Galati si Brasov, in urma unor investitii de 400 mil. euro.
Cefin Real Estate va investi 200 mil. euro in parteneriat cu fondul de investitii australian Valad - fostul Teesland iOG - pentru dezvoltarea proiectului A1 Industrial Park.
Primavera Development, controlata de membrii familiei Tanasoiu, are in diferite stadii de dezvoltare investitii de aproape 200 mil. euro, pe segmentul de birouri, dar si rezidential din Bucuresti.
Fondul de investitii american Apollo Real Estate Advisors si compania Portland Trust au cumparat un teren pentru un proiect rezidential in nordul Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO