Proprietăţi

Locic a băgat în insolvenţă proiectul unui ansamblu rezidenţial de pe malul Lacului Tei. Volksbank are 10 milioane de euro în proiect

Locic a băgat în insolvenţă proiectul unui ansamblu rezidenţial de pe malul Lacului Tei. Volksbank are 10 milioane de euro în proiect

Autor: Cristi Moga

21.05.2011, 12:28 2853

Firma Locic Residential, controlată de omul de afaceri MariusLocic, anchetat într-un caz de corupţie alături de Cătălin Voicu,Costel Căşuneanu şi Florin Costiniu, a intrat în insolvenţă laînceputul acestei săptămâni, la propria solicitare adresatăTribunalului Bucureşti.

Firma accesase în 2008 un împrumut cu o valoare de peste 10milioane de euro de la Volksbank România, garantat cu trei parcelede teren cu o suprafaţă cumulată de peste 3.500 de metri pătraţideţinute pe strada Intrarea Chefalului din nordul Capitalei, pemalul Lacului Tei, pe care Locic intenţiona să ridice un bloc delocuinţe, potrivit informaţiilor de la Arhiva de Garanţii RealeMobiliare.

Piaţa imobiliară a căzut, iar proiectul a fost blocat, încondiţiile în care Marius Locic este totodată anchetat de DirecţiaNaţională Anticorupţie (DNA) de mai bine de doi ani, fiind acuzatde trafic de influenţă, fals în înscrisuri, fals intelectual şifapte de corupţie.

Partener cu George Becali

Potrivit informaţiilor publicate în presă, Marius Locic,cunoscut drept partener de afaceri al lui George Becali, are şisechestru asigurător pe o parte din avere.

Locic ar fi vrut să lege blocul de nouă etaje pe care intenţionasă îl construiască pe Intrarea Chefalului de strada Barbu Văcărescuprintrun pod peste Lacul Tei, pe lângă hotelul Caro.

Proprietatea lui Locic este însă în prezent doar un teren plinde bălării, de pe urma căruia, în caz de faliment, Volksbank artrebui să recupereze câteva milioane bune de euro, în condiţiile încare piaţa terenurilor rămâne deocamdată parţial blocată.

Lângă terenul lui Locic au fost ridicate în ultimii ani maimulte blocuri cu apartamente, dar şi între acestea mai suntlocuinţe deocamdată nevândute, de balconul cărora atârnă bannere cu"de vânzare" şi numere de telefon.

Pe de altă parte, şi pe site-ul grupului Locic proiectul de peIntrarea Chefalului este scos la vânzare, la un preţ de 13 milioanede euro. La telefonul menţionat pentru contact însă răspunderecepţia unui salon de înfrumuseţare.

Marius Locic nu a putut fi contactat pentru informaţii până laînchiderea ediţiei, în timp ce reprezentanţii Volksbank nu aucomentat referitor la valoarea creanţei pe care banca o are derecuperat din această insolvenţă.

Tabelul creanţelor, până la începutul lunii august

Tribunalul Bucureşti a desemnat drept administrator judiciar alfirmei Locic Residential o societate din Braşov, denumită TopExpert, care la două zile după pronunţarea sentinţei nu avea datereferitoare la acest caz.

"Nu putem face declaraţii deoarece deocamdată nu am intrat înposesia documentelor. Faptul că pentru o firmă din Bucureşti aflatăîn insolvenţă a fost desemnat un administrator judiciar din Braşovnu reprezintă un lucru neobişnuit, ţinând cont că şi pentru firmedin Braşov au fost desemnaţi administratori judiciari dinBucureşti", spune Nicoleta Stroe, consilier juridic în cadrul TopExpert.

În următoarele luni vor fi depuse cererile de înscriere întabelul creanţelor, care ar urma să fie definitivat până laînceputul lunii august, potrivit calendarului fixat de Tribunal,următoarea înfăţişare în instanţă fiind programată pentru lunaoctombrie.

Intrarea unei firme în insolvenţă nu înseamnă automatfalimentul, dar până în prezent dintr-un număr total de circa35.000 de dosare de insolvenţă pentru doar aproximativ 1.000 aufost depuse planuri de reorganizare, în vederea evităriifalimentului.

Volksbank mai este creditor cu sume de ordinul zecilor demilioane de euro în cel puţin două alte dosare mari de insolvenţă aunor firme imobiliare, şi anume cele ale firmelor Cefin Real EstateAlpha, dezvoltatorul proiectului Cortina Residence din zonaBăneasa, respectiv Red Project Three, proprietarul centruluicomercial Armonia din Brăila. Cortina este în faliment, avânddatorii de peste 20 mil. euro, în timp ce Armonia Brăila este lastadiul de insolvenţă, după ce a acumulat datorii de peste 40 mil.euro. Aceste dosare mai vechi, ca urmare a unor credite dinperioada de boom imobiliar, vor mai "bântui" băncile o perioadă şivor reprezenta o piedică în repornirea creditării sectoruluiimobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO