Proprietăţi

Noua vedeta pe segmentul centrelor comerciale: sudul Capitalei

20.03.2008, 15:51 22

Sudul Capitalei, ocolit pana de curand de catre dezvoltatorii imobiliari, tinde sa devina noua "vedeta" in ceea ce priveste dezvoltarile de centre comerciale, in conditiile in care trei astfel de proiecte (City Mall, Grand Arena si Sun Plaza) se vor afla la o distanta de circa doi kilometri unul de altul.
O alta zona a Capitalei in care consultantii apreciaza ca va exista o competitie puternica intre operatorii de malluri este cea de vest, unde, alaturi de Plaza Romania, operational inca din anul 2004, vor fi realizate alte trei malluri de mari dimensiuni - AFI Cotroceni Park, Dambovita Center si mallul din cadrul proiectului mixt Sema Parc.
Cel mai recent proiect anuntat in sudul Bucurestiului se va numi Grand Arena si va fi situat la intersectia dintre bulevardul Metalurgiei si soseaua Turnu Magurele, principala ancora anuntata fiind hipermarketul Carrefour, care va avea o suprafata de 8.000 mp.
Galeria comerciala va cuprinde 200 de magazine si va avea o suprafata inchiriabila de 32.000 de metri patrati, termenul de livrare a proiectului fiind ultimul trimestru al acestui an.
Centrul comercial va fi prevazut si cu magazine de electronice si electrocasnice, mobilier, zona de food court si restaurante, precum si zona de entertainment, cu biliard si sala de bowling.
Reprezentantii companiei au precizat ca investitia in acest proiect este de peste 120 de milioane de euro, lucrarile de constructie fiind realizate in proportie de 70%.
La mai putin de doi kilometri de acest proiect, in zona Pietei Sudului, se afla in constructie un alt mall, Sun Plaza, a carui finalizare a fost recent amanata pentru anul viitor.
Principalele ancore din Sun Plaza vor fi un hipermarket Cora, magazinul de bricolaj bauMax si un magazin de mobilier Mobexpert, investitia in acest proiect dezvoltat de EMCT si Sparkassen fiind de peste 100 de milioane de euro.
La o distanta de doua statii de metrou de Sun Plaza, in zona Eroii Revolutiei, se afla singurul mall operational din sudul orasului, City Mall, inaugurat in urma cu trei ani si detinut de fondul austrialian de investitii APN/UKA.
Proiectul a fost extins anul trecut in urma unei investitii de 13 milioane de euro, printre noii chiriasi ai City Mall numarandu-se lantul de supermarketuri Billa si retailerul de electronice si electrocasnice Domo.
Tot in sudul Bucurestiului, dar in zona cartierului Rahova, urmeaza a fi livrat la inceputul lunii noiembrie mallul Liberty Center, dezvoltat de compania Mivan.
Pe de alta parte, in partea de sud-est a Bucurestiului, in cadrul proiectului Vitantis, urmeaza a fi livrat in decursul acestui an un hipermarket Carrefour si o galerie comerciala, realizate in urma unei investitii a fondului de investitii Equest, care a preluat la sfarsitul anului trecut proiectul pentru 31 mil. euro.

Centre comerciale de aproape 500 mil. euro in sudul orasului

Australienii de la APN/UKA au platit 103,5 milioane de euro pentru achizitia City Mall, proiect in care au realizat anul trecut o investitie suplimentara de 13 mil. euro pentru constructia unei parcari supraetajate si a noi spatii comerciale;
Dezvoltatorul mallului Grand Arena, care va fi dezvoltat in apropierea Metro Berceni, a anuntat o investitie de 120 mil. euro, principala ancora urmand a fi Carrefour;
EMCT si Sparkassen Immobilien, divizia de real estate a Erste, investesc peste 100 mil. euro in dezvoltarea mallului Sun Plaza din zona Piata Sudului, care va cuprinde un hipermarket Cora, un magazin Mobexpert si o unitate bauMax;
Proiectul Liberty Center, care va fi livrat in luna noiembrie a acestui an de catre Mivan, implica o investitie de 70 mil. euro si va avea o suprafata inchiriabila de 25.000 mp;
Equest a platit 31 mil. euro pentru preluarea parcului de retail Vitantis, care va implica investitii suplimentare de circa 20 mil. euro. Proiectul cuprinde in prezent un magazin Praktiker, urmand ca anul acesta sa fie deschis si un Carrefour si o galerie comerciala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO