Proprietăţi

Noul director al City Mall isi propune sa schimbe pentru a treia oara mixul de chiriasi

Mihai Agaficioaia, general manager al City Mall

Mihai Agaficioaia, general manager al City Mall: N-as putea spune ca cei care vor veni pe piata vor avea un esec sau nu. Sunt sigur ca aceste companii au realizat deja studii care le-au aratat ca mai este loc de centre comerciale in aceasta zona. Cu toate acestea, nu cred ca vor fi 20 de malluri in Bucuresti, asa cum s-a vehiculat.

15.09.2008, 16:04 47

Imediat dupa instalare, ultimii doi directori ai City Mall - Lucian Cretu si Valentin Preda - anuntau la randul lor modificarea mixului de chiriasi, care cuprinde in prezent companii precum un supermarket Primavara, Benvenuti, Sprider Stores, Timberland & Nautica sau Ultra Pro.

"In prezent ma aflu in etapa de a intelege si studia segmentul de piata catre care vrem sa ne adresam - probabil middle class -, tinand cont de dimensiunea si pozitionarea mallului. Vom face modificari in mixul de branduri pentru a ne adresa unei anumite categorii de clienti, tinand cont ca in prezent nu avem un mix care sa se adreseze precis unui gen de consumatori", a declarat Agaficioaia.

City Mall a fost deschis in urma cu trei ani, fiind primul mall din zona de sud a Capitalei, iar in perioada iulie 2007 - iunie 2008 a inregistrat un profit net de 4,1 milioane de euro, actualii proprietari, australienii de la APN/UKA evaluandu-l la 88,2 milioane de euro, cu 15 milioane de euro mai putin decat pretul de achizitie, potrivit celui mai recent raport financiar al investitorului.

Agaficioaia are 35 de ani si este director al City Mall de la sfarsitul lunii iulie, dupa ce lucrase timp de opt ani in cadrul producatorului de politetrafluoretilena (PTFE) Maceplast, unde a ocupat pozitiile de director comercial si director general. Anterior, Agaficioaia a lucrat in Africa de Sud, in cadrul unei firme de confectii si retail.

"Doream sa fac o modificare si am gasit oferta pentru postul de la City Mall prin intermediul unei firme de resurse umane. Procesul de recrutare a durat circa doua luni", spune Agaficioaia.

City Mall are in prezent un trafic mediu de 15.000-17.000 de vizitatori zilnic, iar noul director apreciaza ca la actualele dimensiuni mallul poate primi zilnic peste 22.000 de oameni, fara a deveni prea aglomerat.

"Vrem sa aducem un brand nou pe piata, cu destinatie middle-class, discutiile fiind initiate in acest proces. Incluzand spatiile aflate in curs de reamenajare, mallul este inchiriat in proportie de 96-97%", declara Agaficioaia.

Zona de sud a Bucurestiului va deveni in urmatoarele luni cea mai aglomerata din Capitala in ceea ce priveste numarul de centre comerciale, aici avand programata deschiderea si proiectele Liberty Center, Grand Arena si Sun Plaza. In aceste conditii, competitia va deveni foarte acerba, punand presiune pe chirii, dar si pe destinatia spatiilor construite.

"Avand in vedere oferta de pe piata, prevad o usoara scadere a nivelului chiriilor in urmatorii doi ani, de pana la 10%. Aceasta ar putea sa ne afecteze si pe noi, la acelasi nivel la care afecteaza pe toata lumea de pe piata", apreciaza Agaficioaia.

City Mall va incepe transformarea unor spatii goale si de divertisment de la ultimul etaj al centrului comercial in spatii de birouri, masura fiind una neobisnuita pentru piata locala, in conditiile in care chiriile din malluri sunt, in prezent, cu aproximativ 50% mai mari decat cele ale spatiilor de birouri. Agaficioaia nu a oferit mai multe detalii despre aceasta masura.

Cele patru centre comerciale care vor fi operationale incepand din primavara anului viitor in sudul Bucurestiului vor avea o suprafata comerciala inchiriabila de circa 170.000 de metri patrati, un nivel mult peste media pietei locale de retail.

"N-as putea spune ca cei care vor veni pe piata vor avea un esec sau nu. Sunt sigur ca aceste companii au realizat deja studii care le-au aratat ca mai este loc de centre comerciale in aceasta zona. Cu toate acestea, nu cred ca vor fi 20 de malluri in Bucuresti, asa cum s-a vehiculat. Unul dintre avantajele noastre este ca suntem deja pe piata pe trei ani si avem o clientela fidela", spune Agaficioaia. Pe masura ce piata centrelor comerciale incepe sa se aglomereze, o serie de proiecte se confrunta cu diferite dificultati, legate de atragerea si pastrarea unor chiriasi puternici si atractivi sau generarea unui trafic de clienti satisfacator pentru acestia.

City Mall a fost unul dintre primele centre comerciale deschise in Romania, unde stocul de malluri ar putea depasi la sfarsitul acestui an 40 de unitati. Centrul comercial a avut mai multi proprietari, incepand cu managerii dezvoltatorului de centre comerciale Euromall, Jaguar Development si Victoria Holding, controlata de investitori eleni si englezi.

Stocul de centre comerciale ar putea depasi 100 de unitati in urmatorii trei ani, printre cei mai activi dezvoltatori numarandu-se companii precum BelRom, Iulius Group, Plaza Centers, RED Management Capital, TriGranit, Africa Israel, Atrium Centers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO