Proprietăţi

Piata imobiliara din Romania este slab dezvoltata arhitectural

05.10.2006, 20:59 28

Piata imobiliara din Romania este slab dezvoltata din punct de vedere arhitectural, potrivit arhitectului Augustin Ioan, membru al Consiliului Director al Ordinului Arhitectilor din Romania.
"Arhitectura promovata de proiectele de dezvoltare imobiliara edificate pana acum in Romania este, cu cateva minore exceptii, catastrofal de slaba din punct de vedere urbanistic si estetic. Este retardata ca timp istoric, foloseste principii, metode de constructii si materiale care sunt, uneori, vechi de un secol sau dateaza de la colapsul occidental al arhitecturii moderniste", a declarat Augustin Ioan in cadrul Congresului International Imobiliar de la Bucuresti.
Una dintre cauzele lipsei de stil arhitectural al proiectelor imobiliare este absenta unei promovari institutionalizate a arhitecturii de buna calitate in Romania. Spre exemplu, in Olanda si mai ales in Franta, accesul tinerilor arhitecti locali la proiecte este asigurat de stat, prin obligativitatea sistemului concursurilor, iar rolul statului de promotor al arhitecturii este legiferat, potrivit lui Ioan. "Romania are o piata imobiliara slaba, nedezvoltata, netehnologizata, nefinantata si, prin urmare, ea inghite necritic orice produs, oricat de slab si de pauper construit, producand o marja de profit uriasa. Lucrurile insa s-au mai schimbat si deja sunt pe piata developeri care vin cu idei occidentale ceva mai evoluate", explica Ioan.
De aceeasi parere este si arhitectul Dorin Stefan, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania. Majoritatea ansamblurilor rezidentiale sunt lipsite de personalitate, potrivit reprezentantilor Ordinului Arhitectilor din Romania.
Modelul american si cel turcesc este foarte des intalnit in cadrul dezvoltarilor rezidentiale din Capitala. Se foloseste sistemul copy-paste, cu case identice, fara o arhitectura deosebita, potrivit vicepresedintelui Ordinului Arhitectilor din Romania. Potrivit lui, Bucurestiul nu are in prezent o continuitate si nu se dezvolta in stilul european consacrat la inceputul anilor '90.
Piata caselor va inregistra un boom in urmatorii ani datorita cresterii economice a Romaniei si majorarii reale a salariului, potrivit consultantilor imobiliari de pe piata. Insa, datorita presiunii de pe piata, unele ansambluri rezidentiale nu au standarde foarte inalte de calitate.
Piata caselor si vilelor este impartita in doua mari categorii: casele vechi localizate in zone rezidentiale clasice, prestigioase, precum Aviatorilor, Primaverii, Kiseleff, Victoriei sau Cotroceni si zonele din afara Capitalei - Baneasa, Corbeanca, Otopeni, Mogosoaia, Balotesti sau Snagov- unde au fost dezvoltate constructii de vile noi.
Ansamblurile rezidentiale de vile vor continua sa fie dezvoltate in nordul Bucurestiului, zona pentru care exista o cerere foarte mare. Dupa zona Iancu Nicolae deja se construiesc noi cartiere. Mai mult, va continua constructia de noi proiecte in zone din afara Bucurestiului, precum Sisesti sau Mogosoaia, dar si in locatii periferice ale Capitalei, unde nu au mai fost dezvoltate proiecte rezidentiale pana acum: Dristor, Militari, Berceni, Colentina sau Pajura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO