Proprietăţi

Piata rezidentiala: Cresc investitiile in case la cheie

01.03.2007, 17:06 25

Investitiile in case la cheie din lemn demontabil si prefabricat, profile metalice sau prefabricate din beton se vor intensifica in urmatorii ani odata cu dezvoltarea pietei rezidentiale.
Astfel, Max Bogl, unul dintre cei mai mari constructori germani, intentioneaza sa investeasca in Bucuresti circa 10 mil. euro intr-o capacitate de productie de case standardizate din prefabricate, care sa fie livrate la cheie.
"Studiem piata pentru inceperea unei investitii de circa 10 milioane de euro in construirea unei capacitati de productie de case familiale din prefabricate, care sa fie livrate la cheie in doua-trei luni", a declarat Mattias Kirr, directorul tehnic al diviziei locale a Max Bogl.
Casele ar putea avea suprafete intre 150-200 de metri patrati si se vor adresa atat clasei medii, cat si persoanelor cu venituri ridicate. Conceptul de casa standardizata presupune montarea unor pereti din materiale prefabricate in circa 2-3 zile pe o fundatie construita ulterior, urmand ca finisarea sa fie derulata in circa doua luni. Sistemul de case din prefabricate a avut succes in Germania si reprezentantii Max Bogl estimeaza ca-l vor implementa in circa doi ani si in Romania.
Afacerile cu case standardizate din lemn sau profile metalice au crescut in ultimii ani, mai multe companii investind in capacitati de productie.
Astfel, producatorul suedez de profile metalice Lindab a investit anul trecut 400.000 de euro intr-o linie de productie de casete structurale pentru constructii.
Acestea sunt adresate atat pentru persoanele interesate de o locuinta, cat si pentru spatii industriale mari si centre comerciale de tip hipermarket si supermarket. Noua linie de productie are o capacitate anuala de productie de un milion de metri patrati. Constructiile usoare Lindab sunt disponibile in diverse variante cu suprafete cuprinse intre 40 si 720 de metri patrati.
Productia este destinata atat pietei interne, cat si exportului, deservind direct pietele din Europa Centrala si de Est, prin intermediul firmelor din cadrul grupului Lindab.
Pentru primii doi ani, Lindab estimeaza ca exporturile vor reprezenta circa 10% din productie.
Un alt sector de nisa care s-a dezvoltat in ultimii ani este cel al caselor din lemn prelucrat si prefabricat.
Compania Apicom din Harghita produce case de vacanta si de locuit din lemn, circa 70% din productie indreptandu-se catre export, spre state din Uniunea Europeana, precum Italia, Franta, Ungaria, Austria sau Danemarca.
Apicom, care se ocupa atat de prelucrare si productie, cat si de asamblare si desfacere, a construit anul trecut peste 80 de case, cu o suprafata medie de 100 de metri patrati, majoritatea fiind executate din lemn masiv. Aproape 60 dintre acestea au ajuns pe pietele de desfacere din Uniunea Europeana.
Cea mai ieftina constructie produsa de cei de la Apicom are o suprafata de 20 de metri patrati si un pret de 7.100 de lei (2.000 de euro), in timp ce pentru o casa de 150 de metri patrati, pretul este de 88.800 de lei (25.000 de euro), potrivit ultimelor date disponibile. Principalele zone din Romania in care sunt solicitate case din lemn sunt Valea Prahovei, pentru case de vacanta, dar si zona Bucurestiului, pentru case ecologice de locuit.
Segmentul solutiilor alternative pentru case este foarte dezvoltat in Europa de Vest, unde pretul materialelor de constructii clasice, precum caramida, a crescut in ultimii ani.
Potentialul mare de crestere al pietei rezidentiale va atrage in continuare investitori care se vor focaliza pe investitii pe termen mediu si lung privind clasa de lux si clasa de mijloc, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.
Constructiile de case si vile au inceput sa se dezvolte puternic in urma cu patru - cinci ani si au fost considerate initial locuinte de lux. Ulterior, piata rezidentiala s-a dezvoltat si odata cu cresterea preturilor la materiale de constructii s-au majorat si cererile pentru locuinte din solutii alternative, cum sunt cele din profile metalice, lemn sau prefabricate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO