Proprietăţi

Pretul in crestere atrage investitorii in segmentul rezidential

31.03.2004, 00:00 39



Cresterea din ultimul an a pretului la case si apartamente nu a determinat o reducere a numarului de tranzactii in domeniul rezidential, fie ca a fost vorba de cumparare sau doar inchiriere. Cu o cerere din ce in ce mai sustinuta pe masura ce bancile ofereau sisteme de finantare tot mai atractive, segmentul rezidential a intrat tot mai mult in atentia dezvoltatorilor de proiecte imobiliare.



In aceste conditii, companiile active pe piata imobiliara romaneasca anunta tot mai multe complexuri rezidentiale care urmeaza sa fie gata anul acesta sau anul viitor. Interesant este, apreciaza analistii, ca daca pana acum cea mai mare parte a proiectelor rezidentiale erau incadrate la categoria lux, tot mai multi dezvoltatori mizeaza pe proiecte rezidentiale de vile si apartamente la un pret mediu, care se adreseaza unei palete mult mai largi de clienti.



Cele mai atractive zone pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale de lux au fost pana acum cele aflate in partea de nord a Bucurestiului. Aviatorilor, Kiseleff, Primaverii, Dorobanti, Scoala Herastrau reprezinta locatii care ofera siguranta, dar si spatii verzi. Pe langa proiectele deja existente in aceste zone se afla in plina constructie, potrivit companiilor imobiliare, alte cateva parcuri rezidentiale ce vor fi livrate anul acesta.



Baneasa, Corbeanca sau Mogosoaia reprezinta insa alte tinte pentru investitorii in complexuri rezidentiale, mai ales ca pretul unei vile din apropierea Bucurestiului tinde sa ajunga la acelasi nivel cu al unui apartament din Bucuresti.



Si daca tot am ajuns la preturi, analistii sustin ca tendinta de crestere a acestora se va mentine si in urmatorii ani, atat pentru vanzari, cat si pentru inchirieri. Explicatia este reprezentata de faptul ca pe masura ce Romania se apropie de Uniunea Europeana, preturile, inclusiv cele de la case, vor tinde sa se alinieze la cele din UE. Acelasi lucru s-a intamplat si in tari precum Polonia, Ungaria sau Cehia, in anii premergatori aderarii la Uniunea Europeana.



In prezent, pretul unui unui apartament in zone precum Aviatorilor si Dorobanti este de 1.000-1.500 euro pe metru patrat, in timp ce in zona Scolii Herastrau nivelul este de 900-1.300 euro pe metru patrat. In acelasi timp, pretul unui apartament in zona Baneasa se situeaza la 600-1.000 euro pe metru patrat.



Cele mai cautate oferte sunt in acest moment apartamentele in cladirile noi, sau vilele noi, fie ca sunt individuale sau situate in cadrul unor complexuri. Apartamentele de tip vechi, construite in anii 1970 sau chiar vilele si apartamentele construite intre cele doua razboaie mondiale nu mai sunt printre prioritatile potentialilor clienti, ele fiind intersante doar in masura in care sunt renovate complet.



Washington Residence ocupa 11.000 de metri patrati in centrul orasului



Complexul Magnolia Village va fi gata in primavara-vara acestui an



Salcia include 27 de vile



Primele complexuri rezidentiale dezvoltate pe piata romaneasca au fost in Bucuresti, unde proiecte precum Satul Francez sau Baneasa Town, se adresau, cel putin in faza initiala, managerilor straini, fiind disponibile doar pentru inchiriere. Ulterior, au aparut din ce in ce mai multe astfel de complexuri, amplasate la marginea Capitalei, in zone linistite si cu multe spatii verzi. De altfel, aproape fiecare companie imobiliara promoveaza in acest moment unul sau mai multe astfel de complexuri rezidetiale.



Printre cele mai importante proiecte rezidentiale anuntate in utlima perioada figureaza Washington Residence, care se intinde pe o suprafata de mai bine de 11.000 de metri patrati in inima Bucurestiului. Astfel, zona ultracentrala a orasului revine in centrul atentiei dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale pe masura ce in zona rezidentiala de nord fie nu mai sunt disponibile terenuri, fie cele ramase sunt la un pret destul de ridicat.



"Proiectul Washington Residence se adreseaza unei cereri in crestere, care devine din ce in ce mai exigenta, mai sofisticata. Unicitatea acestui proiect rezida din insasi configurarea sa de tip complex de apartamente, amplasat in plin centrul Capitalei unde oferta de terenuri este deosebit de limitata pentru dezvoltarea acestui tip de complex de anvergura. Practic, o oferta similara nu mai exista la ora actuala in Romania", spune Razvan Iorgu, senior broker in cadrul departamentului rezidential vanzari la Eurisko.



Washington Residence este situat intr-una dintre cele mai importante zone rezidentiale centrale din Bucuresti - zona Dorobanti, in vecinatatea parcului Herastrau, dar si a numeroase ambasade europene. Accesul facil la aeroportul international si de principalele centre de afaceri ale Capitalei - Piata Victoriei si Piata Charles de Gaulle, sunt la randul lor elemente importante pentru orice ansamblu rezidential. Proiectul, care este prevazut a fi complet finalizat in luna aprilie a anului viitor, prevede crearea unui parc rezidential compus din zece blocuri de talie medie de patru nivele, dintre care ultimul retras. Apartamentele standard vor fi dispuse cate doua pe nivel, in timp ce ultimul etaj va fi destinat amenajarii unui penthouse cu o terasa privata.





Magnolia Village, din primavara



Magnolia Village, un nou complex rezidential situat in nordul Bucurestului, va fi finalizat in primavara-vara acestui an, dupa cum anunta compania imobiliara DTZ Echinox. O investitie de mai multe milioane de dolari, Magnolia Village se intinde pe o suprafata de 5.000 de metri patrati si este format din 6 vile duble, respectiv 12 apartamente, fiecare avand gradina privata cu suprafete intre 350-450 metri patrati, delimitate prin garduri joase.



Potrivit companiei imobiliare, noutatea complexului rezidential este reprezentata de modul de accesarea al garajului. "Accesul subteran la nivelul garajelor, in sistem inelar, se face direct din strada principala de acces. In acest fel, traficul auto se afla intr-un spatiu inchis, separat de fluxul pietonal, asigurand accesul auto rapid si confortabil, in mod special iarna " a declarat Victoria Linca, consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.



Vilele din cadrul complexului sunt structurare pe patru nivele (subsol, parter, etajul si mansarda), suprafata totala construita fiind de 480 de metri patrati.





Lakeview Condominium, grad de ocupare de 40%



Construit intre lacurile Herastrau si Floreasca, proiectul rezidential Lakeview Condominium, adica o investitie de 20 de milioane de dolari a companiei Lamda Olympic Srl a ajuns la un grad de ocupare de 40%, in conditiile in care va fi finalizat in luna iunie a acestui an. Lansat in primavara anului 2002, Lakeview Condominuim este cel mai mare proiect imobiliar al Lamda Olympic Srl, o companie cu capital privat, detinuta in proportii egale de societatile grecesti Lamda Development SA si Technical Olympic SA. La cel ca si alte proiecte rezidentiale din zona, Lakeview Condominium permite acces facil atat la centrul Bucurestiului, cat si la Aeroportul International Otopeni. Lakeview Condominium este inconjurat de 5.200 metri patrati de suprafata verde. Printre facilitati se afla piscina de 263 metri patrati, cu sisteme de incalzire si recirculare a apei, precum si iluminare subacvatica, alei de promenada, sala de fitness, jacuzzi, gradinita, mini-magazin. In plus, complexul dispune de peste 100 de locuri de parcare.





Salcia din Pipera Tunari



Cererea ridicata pentru vile confortabile este la randul sau un element care nu trebuie neglijat de dezvoltatorii de proiecte rezidentiale. Complexul Salcia, situat in zona Pipera Tunari, in apropierea unui mic lac, va include 27 de vile, dintre 16 vor fi livrate pana la sfarsitul acestui an, anunta compania imobiliara CB Richard Ellis. "Avand in vedere cererea in crestere pentru proprietati rezidentiale cu preturi situate in jurul a 125.000 euro fara TVA, proiectul Salcia se poate dovedi un proiect reusit" apreciaza Cristina Dumitrache, Senior Residential Negociator la CB Richard Ellis. Potrivit acesteia, calitatea constructiilor, oferita insa la un pret atractiv, va atrage interesul clientilor aflati in cautarea unei case.



Cele 16 vile vor fi construite in sistem duplex pe doua nivele, parter si un etaj. Fiecare vila va avea o suprafata construita de 202 metri patrati, cu un teren de 300 metri patrati.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO