Proprietăţi

Pretul terenului alunga dezvoltatorii de logistica din Capitala

08.05.2008, 19:11 14

Dezvoltarea puternica din ultimii ani a spatiilor logistice din regiunea Capitalei, cumulata cu cresterea preturilor la terenuri, ii determina pe dezvoltatorii de profil sa-si indrepte atentia catre orasele mari din provincie, precum Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Brasov, Bacau sau Constanta. Spatiile de logistica sunt locatiile in care se desfasoara activitati de depozitare si distributie.
Chiar daca stocul de spatii logistice din Bucuresti se ridica la circa 310.000 mp, nivel inferior cererii de pe piata, dezvoltatorii de logistica se arata interesati de zona de vest a tarii, odata cu cresterea retelelor de retail.
Unul dintre jucatorii de pe piata interesati sa investeasca in vestul tarii este dezvoltatorul american ProLogis, care a anuntat ca va incepe un nou proiect logistic in regiunea de vest a tarii. "Noul proiect va fi cu pana la 25% mai mic decat acela din Bucuresti, desfasurat pe o suprafata cuprinsa intre 20 si 30 de hectare. O estimare a investitiei nu poate fi apreciata deocamdata, insa cel mai probabil vom alege fie Timisoara, fie Aradul ca locatie pentru noul proiect", a declarat Vlad Dumitrescu, market officer al ProLogis Romania. Compania are deja in curs de dezvoltare un proiect pe autostrada Bucuresti-Pitesti la kilometrul 23, in care va investi 150 mil. euro si va cuprinde 12 cladiri cu o suprafata totala de 317.000 mp.
Piata spatiilor de logistica se afla in curs de dezvoltare, pentru anul acesta cresterea fiind estimata la aproximativ 900.000 mp in intreaga tara, potrivit unui studiu al companiei CB Richard Ellis.
"Amplasarea centrelor logistice depinde in cea mai mare masura de infrastructura existenta, precum si de cea viitoare, multi dintre dezvoltatorii de spatii logistice luand in considerare aceste aspecte in momentul demararii unui proiect", a declarat Richard Holberton, director al departamentului de cercetare din cadrul CBRE
Bucurestiul va ramane in continuare unul dintre principalele orase din punct de vedere al dezvoltarii pietei de logistica, pentru acest an fiind estimata livrarea a inca 150.000 mp de proiecte logistice. Cele mai multe parcuri industriale din Bucuresti sunt construite in zona de nord si de vest a Capitalei, printre cele mai importante fiind Cefin Logistic Park, A1 Business Park, Bucharest West, ProLogis Park Bucharest A1, Mercury Logistic Park sau Key Logistic Center.
Chiriile spatiilor logistice din Bucuresti se ridica la 4,5-6 euro/mp/luna, in timp ce chiriile din afara Capitalei ajung la
4-4,5 euro/mp/luna. In sudul si estul Capitalei, chiriile sunt mai mici, ajungand la 2,5-3,5 euro/mp/luna.
Pretul de vanzare al spatiilor logistice variaza intre 450 si 600 de euro pe metrul patrat, in timp ce randamente se mentin in jurul valorii de 8%. Cu toate acestea, potrivit studiului CBRE, randamentele pentru acest an ar putea creste pana la 10%, din cauza cresterii mari a preturilor la terenuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO