Proprietăţi

Pretul terenurilor agricole se va tripla pana in 2012 sub presiunea investitorilor straini

Pretul terenurilor agricole se va tripla pana in 2012 sub presiunea investitorilor straini
05.10.2007, 18:54 2233

Un hectar de teren agricol s-ar putea vinde in urmatorii cinci ani cu pana la 6.000 de euro, valoare care se apropie de media europeana, asta in conditiile in care in prezent pretul suprafetelor folosite in agricultura ajunge la 1.500-2.000 de euro pe hectar.
Potrivit specialistilor, din ce in ce mai multi investitori straini, in special italieni si nemti, vin sa dezvolte afaceri in domeniul agriculturii. "Companiile straine sunt atrase de conditiile din Romania. Suntem pe locul doi in Europa, dupa Franta, ca suprafata agricola, iar microclimatul favorabil ne plaseaza in primele trei locuri ca potential agricol", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Romania detine 9,7 mil. ha de teren agricol, din care pana acum doar o treime a fost lucrat la capacitate maxima. "Taranii nu au cu ce sa isi intretina terenurile, de aceea multe loturi au ramas parloaga. Lucram doar trei milioane de hectare din suprafata agricola totala. In cinci- sase ani vom avea insa o Romanie in care fiecare palma de pamant va fi lucrata in conditii europene", este de parere Adrian Porumboiu, detinatorul grupului Racova Agro Pan Grup din Vaslui.
Din cauza secetei, anul acesta s-a simtit la nivel international o crestere a preturilor la alimente, suprapusa peste o crestere a cotatiilor produselor agricole la principalele burse. Acesta este si motivul pentru care multe firme straine au ales Romania ca destinatie pentru demararea unor afaceri in domeniul agriculturii.
Un exemplu este compania daneza FirstFarms, care a achizitionat deja aproximativ 3.000 de hectare de teren in Romania, pentru ca din 2008 sa inceapa productia agricola si de animale pe plan local.
"Aici exista oportunitati foarte mari pentru dezvoltarea productiei agricole la scara mare, dar si importuri mari de produse agricole, de aceea vrem sa producem", a declarat Frank Lorentsen, country manager pe Romania al companiei FirstFarms. Si Riso Scotti Danubio, filiala locala a celei mai mari companii producatoare de orez din Europa, detine in prezent 7.200 ha de teren agricol cultivate cu orez in judetele Braila, Ialomita, Dolj si Olt. Compania intentioneaza sa mai achizitioneze si alte terenuri agricole in cursul acestui an, obiectivul final fiind detinerea a 10.000 ha pe plan local.
Mai mult de atat, in Romania pretul unui teren difera foarte mult de cel cu care poate fi achizitionat un lot in majoritatea tarilor din Europa.
"Nu renteaza sa cumperi terenuri in Occident pentru ca sunt foarte scumpe si nu poti sa iti amortizezi investitia. Strainii se orienteaza aici, unde preturile sunt de trei, patru, chiar cinci ori mai mici", declara Mihai Anghel, directorul general al companiei Cerealcom Dolj. De aceeasi parere este si omul de afaceri Adrian Porumboiu care considera ca " este mult mai rentabil sa lucrezi terenul tau decat pe al altuia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO