Proprietăţi

Preturile terenurilor din Bucuresti au crescut cu cel putin 300% in trei ani

Preturile terenurilor din Bucuresti au crescut cu cel putin 300% in trei ani
31.05.2007, 17:42 16

Preturile terenurilor din Bucuresti au crescut de cel putin patru ori, incepand din anul 2004, fie ca este vorba de terenuri pentru proiecte rezidentiale, comerciale, industriale sau de birouri, in unele cazuri, aprecierea fiind chiar si de 900%.
Piata imobiliara a Capitalei a reprezentat afacerea secolului pentru persoanele si companiile care au avut inspiratia sau sansa sa cumpere terenuri si proprietati in urma cu trei-patru ani sau chiar mai mult, randamentele oferite fiind peste nivelul oricarei dobanzi bancare, comparabile doar cu evolutia unor companii mai mici listate la bursa, precum Iproeb sau Turism Felix, de pe urma carora au avut de castigat insa doar cateva sute de actionari.
Cererea de terenuri pretabile pentru dezvoltari rezidentiale si proiecte de birouri in interiorul orasului a avut o ascensiune mai mare comparativ cu zonele din jurul Bucurestiului si chiar fata de zonele din cartiere, in perioada 2004-2005, fapt ce a provocat o apreciere mai mare a terenurilor din aceste zone.
Terenuri din zone precum Baneasa, care in urma cu cativa ani erau considerate in afara Bucurestiului, au ajuns sa fie tranzactionate pe sume de ordinul zecilor de milioane de euro, cum este cazul oamenilor de afaceri israelieni si francezi din spatele proiectelor comerciale Euromall, care au platit mai mult de 20 de milioane de euro pentru un teren in apropierea aeroportului Baneasa. Acestia vor dezvolta pe acel teren, alaturi de austriecii de la Immoeast, un proiect rezidential de aproximativ 1.000 de apartamente.
Inceperea unor dezvoltari imobiliare pe terenurile fostelor fabrici localizate in zone centrale ale orasului, care au fost nevoite sa se relocheze in zone periferice, a provocat o apreciere a preturilor la terenuri si in afara orasului.
Cartierul Titan din estul Bucurestiului a cunoscut o dezvoltare importanta in ultimii ani, in special pe segmentul rezidential, unde dezvoltatori precum Adama sau Gigant Construct au ocupat pozitii strategice, dar si pe cel comercial, unde Auchan a deschis primul hipermarket al companiei de pe piata locala.
Aceasta dezvoltare importanta a zonei a provocat o alta investitie semnificativa, si anume vanzarea unui teren pentru mai mult de 50 de milioane de euro, tranzactie care va atrage o investitie de cel putin cinci ori mai mare, in dezvoltarea unui proiect imobiliar. Consultantii imobiliari apreciaza ca tendinta de apreciere a terenurilor se va mentine si in perioada 2007-2008, pe fondul unei cereri inca semnificative pe toate segmentele pietei rezidentiale, ba mai mult, investitorii se vor orienta si mai mult inspre exteriorul Bucurestiului, in zone inca neexploatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO