Proprietăţi

Primele locuinte adresate familiilor cu venituri sub 1.000 de euro, in 2007

Primele locuinte adresate familiilor cu venituri sub 1.000 de euro, in 2007

Click pentru imaginea intreaga

02.11.2006, 19:13 14

Developerii de ansambluri rezidentiale se vor orienta in urmatorii doi ani spre constructia de locuinte pentru familii cu venituri medii mai reduse, de pana la 1.000 de euro de familie.
In prezent majoritatea constructiilor noi sunt destinate persoanelor cu venituri de 1.500-2.500 de euro pe familie. In Bucuresti exista un deficit important de locuinte pentru persoanele cu venituri medii spre mici, nefiind anuntat inca niciun proiect de aceasta natura.
Aceste proiecte se vor construi in zone limitrofe Bucurestiului, unde costul terenului permite dezvoltarea la preturi mai mici. Dezvoltatorii au cumparat aici terenuri la un pret mai redus si de aceea pot construi la preturi mai mici, potrivit reprezentantilor Colliers.
Lipsa terenurilor disponibile pentru proiecte destinate clasei medii-superioare a condus la o intensificare a proiectelor adresate persoanelor cu venituri medii.
La sfarsitul anilor '90 dezvoltatorii s-au orientat spre clasa de lux, pentru ca erau disponibile terenuri in zona de centru si care se pretau pentru cererea cu venituri mari. Ulterior, investitorii s-au indreptat spre clasa medie, care inseamna 1.500-2.500 de euro venituri lunare pe familie. Incepand de anul viitor, vor aparea si primele proiecte care se adreseaza familiilor cu venituri de pana la 1.000 de euro pe luna, potrivit consultantilor imobiliari.
Astfel, pretul noilor locuinte ar putea varia intre 750 si 800 de euro pe metrul patrat, nivel comparativ cu cel ale locuintelor in blocurile vechi.
In prezent se afla in diverse stadii de constructie 19 proiecte rezidentiale care vor aduce pe piata 10.000 de locuinte noi in urmatorii 5-6 ani, iar 15 ansambluri sunt destinate familiilor cu venituri de 1.500-2.500 de euro pe luna, potrivit Colliers.
Dintre acestea, aproximativ 4.000 de unitati sunt scoase la vanzare, iar 1.800 au fost deja vandute. Majoritatea locuintelor vandute, respectiv 70%, sunt garsoniere si apartamente cu doua camere.
De faptul ca pe segmentul apartamentelor de lux, piata se apropie de saturatie din prisma proiectelor anuntate si-au dat seama si dezvoltatorii, care isi vor indrepta in urmatoarea perioada atentia spre low-middle class. Cele mai multe proiecte si cele mai mari preturi de pe piata imobiliara a Bucurestiului sunt inregistrate in nordul orasului, in cartiere precum Baneasa, Herastrau sau Pipera.
Aceste apartamente sunt accesibile doar persoanelor cu venituri de cel putin 1.500 de euro lunar, segment al populatiei in care se incadreaza doar circa 60.000 de bucuresteni, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara A1 Real Estate.
Piata rezidentiala va inregistra un boom in urmatorii ani datorita cresterii economice a Romaniei si majorarii reale a salariului.
Dezvoltarea pietei caselor a inceput in 1997, cand au fost achizitionate suprafete mari de teren, cuprinse intre 5.000 - 30.000 de metri patrati. Cele mai solicitate ansambluri rezidentiale sunt cele care ofera vile duplex sau apartamente cu suprafete intre 80 - 400 de metri patrati, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox.
Segmentul rezidential este in prezent unul dintre cele mai bine dezvoltate ale pietei imobiliare locale, proiectele anuntate pentru acest an fiind de ordinul sutelor de milioane de euro. Aproape toate marile orase din tara au in prezent in dezvoltare proiecte rezidentiale de anvergura.
Noile proiecte de lux au un pret de pornire de 1.500 - 2.000 de euro pe metrul patrat plus TVA si se asteapta o crestere a preturilor materialelor de constructii, a manoperei si a terenurilor, dar mai ales a cererii ridicate. Anul trecut cele mai mari preturi au fost inregistrate la proiectele realizate pe strada Mircea Eliade, unde 3.000 de euro pe metrul patrat este un pret deseori solicitat de proprietari. Zone precum Soseaua Nordului au preturi de 2.000 - 2.600 euro/mp, in timp ce pe strazile mici, care fac legatura cu Nicolae Caranfil sau in Floreasca se inregistreaza preturile cele mai mici.
Preturile la apartamente incep sa se apropie de nivelul altor tari din regiune (Ungaria, Polonia etc.), iar ratele de recuperare a profitului nu mai sunt la fel de atractive ca in ultimii doi - trei ani.
In ceea ce priveste cresterea sustinuta a segmentului apartamentelor pentru populatia cu venituri medii a fost determinata, in principal, de dezvoltarea rapida a creditelor ipotecare si de cresterea puterii de cumparare. Alti factori importanti au fost reprezentati de modificarea comportamentului clientilor catre proiecte noi, cu un standard de calitate mai ridicat si de lipsa de oferte din apartamentele vechi existente.
Potentialii cumparatori ai apartamentelor nu mai sunt interesati sa achizitioneze un apartament intr-un bloc vechi, potrivit reprezentantilor Colliers International. Interesul pentru cladirile noi cu apartamente moderne, cu finisari de calitate este in continua crestere, alimentat de preturile ridicate ale apartamentelor din blocurile vechi, al caror standard nu este la fel de ridicat.
Clasa de mijloc se va orienta in urmatorii ani catre complexurile rezidentiale de amploare, care au inceput sa se dezvolte, sau in proiecte finalizate in prezent, cu termen de finalizare 2007-2009, situate in zone semicentrale ale orasului, pe locatiile fostelor intreprinderi de stat.
In plus, aproape toate marile orase din tara au in prezent in dezvoltare proiecte rezidentiale de anvergura, dar cele mai multe cartiere rezidentiale vor fi construite in Capitala.
Investitiile in sectorul rezidential sunt atractive pentru fondurile private de investitii, deoarece profitul generat de acestea este superior celui obtinut din dobanzile depozitelor bancare. Una din principalele tendinte ale pietei este determinata de cererea de apartamente in cladiri noi din cadrul unor proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, situate in cartiere rezidentiale dens populate.
In urmatorii ani va continua constructia de noi proiecte in zone din afara Bucurestiului, precum Sisesti sau Mogosoaia, dar si in locatii periferice ale Capitalei, unde nu au mai fost dezvoltate proiecte rezidentiale pana acum: Dristor, Militari, Berceni, Colentina sau Pajura.
Cele mai mari proiecte care s-au anuntat pe piata in ultimii doi ani sunt Sema Parc, Baneasa Rezidential, Neocity Peninsula sau Esplanada, care vor avea valori totale cuprinse intre 300 de milioane de euro si 1,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO