Proprietăţi

Punctul zero al Capitalei, "cosmetizat“ cu 150 mil. euro - GALERIE FOTO

Înainte de modernizare Cocorul era acoperit de o pânză verde...

Cum s-a schimbat Bucureştiul

Autor: Cristi Moga

20.04.2011, 23:59 767

Biblioteca Naţională a fost o ruină timp de aproape 20 de ani,magazinul universal Cocor se prăfuise în istoria de aproape 40 deani, iar lângă Hanul lui Manuc o altă structură ce părea că seprăbuşeşte afecta peisajul din centrul Capitalei în urmă cu circaun an.

Aceste proiecte pot fi însă privite acum dintr-un alt unghi,în condiţiile în care Biblioteca este la un pas de a fi în sfârşitdeschisă, magazinul Cocor a trecut printr-un "facelift" de 25 demilioane de euro, iar un grup lituanian a zidit pe structura unuiimobil din secolul 19 un hotel de patru stele, a cărui inaugurarear putea fi realizată în decurs de câteva săptămâni. Circa 11,5milioane de euro au fost investiţi în realizarea hotelului EuropaRoyale cu 90 de camere, proiect la parterul căruia a fost deschispână în prezent un magazin Drogerie Markt.

Pe de altă parte, coloanele Bi­blio­tecii Naţionale au folositîn ultimii ani în primul rând ca platou de filmare pentru scenelugubre; în ultimul an însă structura de pe malul Dâmboviţei a fostîmbrăcată în sticlă verde, iar în toamnă ar trebui finalizatăinvestiţia de 100 de milioane de euro începută în martie 2009.

În ceea ce priveşte centrele co­merciale, proiectele din zonaUnirii au fost obligate să se reinventeze pentru a face faţă noilormalluri moderne: dacă proprietarii Unirea s-au rezumat să schimbechiriaşii de la parterul pro­iectului, aducând retaileri precumZara sau H&M, care au amenajat şi faţada de deasupra intrărilorîn magazine, la Cocor investiţiile au fost mai ample, centrul fiindrenovat integral, fapt ce a însemnat şi ridicarea unei parcărisupraetajate, dar şi faţada media care dă culoare centruluiBucureştiului. Bulevardele din zona Pieţei Unirii sunt dominate deblocurile construite în proiectul "Victoria Socialismului", dar înspatele acestora se află încă multe imobile vechi, neîntreţinute,inclusiv în centrul vechi al oraşului, care necesită de asemeneainvestiţii semnificative.

Altfel, proiectele enumerate mai sus vor fi doar "defaţadă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO