Proprietăţi

Randamentul investitiilor de pe piata imobiliara continua sa scada

Randamentul investitiilor de pe piata imobiliara continua sa scada
05.10.2006, 21:00 21

Randamentul investitiilor de pe toate segmentele pietei imobiliare au continuat sa scada in prima jumatate a anului, pe fondul maturizarii pietei.
Insa investitiile se mentin atractive intrucat profitul obtinut in domeniul imobiliar este mai mare fata de cel adus de plasamentele alternative, potrivit companiei CB Richard Ellis.
Investitorii au devenit interesati de toate segmentele pietei imobiliare, insa din cauza lipsei de oferte de calitate pentru spatii comerciale si industriale, majoritatea tranzactiilor au avut loc pe piata cladirilor de birouri.
Investitorii straini au ramas cei mai activi jucatori de pe piata, topul investitorilor fiind dominat de companii sau fonduri de investitii din Marea Britanie si Spania. Daca in prima jumatate a anului trecut pentru birourile de clasa A se obtinea un randament de 9-9,5%, in 2006 randamentul a scazut la 7,5-8%. Lipsa proprietatilor de calitate si nivelul crescut al cererii vor determina scaderea in continuare a randamentului investitiilor.
In a doua jumatate a anului 2006 consultantii de pe piata imobiliara estimeaza mentinerea randamentului pentru birourile de calitate la aproximativ 7%. In plus, investitorii au devenit interesati si de spatiile de clasa B, care genereaza un randament mai ridicat al investitiei, dar prezinta mai putina siguranta din punct de vedere al stabilitatii contractelor de inchiriere.
In ceea ce priveste segmentele spatiilor comerciale si industriale, randamentele variaza intre 9 si 10% si isi vor mentine tendinta descrescatoare in urmatoarele 12 luni. Pe segmentul spatiilor industriale, s-au inregistrat anul acesta doar doua tranzactii. Firma Phoenix Real Estate a vandut Phoenix Business Park fondului Central-European, pentru 8 milioane de euro, in timp ce proiectul Mercury Logistic Park a fost preluat de compania Helios Properties pentru 11 mil. euro.
Stocul de spatii industriale din Romania ar putea creste in 2010 la un milion de metri patrati, de la nivelul actual de 520.000 de metri patrati, daca vor fi finalizate proiectele anuntate, potrivit consultantilor imobiliari de pe piata. Mai mult, in cazul in care vor fi finalizate proiectele anuntate, chiriile ar putea sa scada anul viitor cu 5-10%.
Piata de investitii in domeniul imobiliar s-a situat in primul semestru la 212 milioane de euro, valoare care reprezinta 5,4% din totalul de 3,9 miliarde de euro inregistrat in Europa Centrala si de Est.
Cel mai performant segment de piata este cel al birourilor, care a primit un flux de capital in valoare de circa 160 de milioane de euro, afirma reprezentantii CBRE.
Cea mai mare tranzactie de pe piata de birouri din primul semestru a fost achizitionarea cladirii Charles de Gaulle Plaza de catre compania Accession Fund, administrata de GLL Real Estate Partners, pentru circa 80 de milioane de euro.
Insa valoarea achizitiei Charles de Gaulle Plaza ar putea fi depasita anul acesta in eventualitatea in care va fi vandut imobilul America House, detinut de dezvoltatorul israelian GTC.
Alte tranzactii de amploare de anul acesta au fost cumpararea cladirilor TGV Tower si Construdava Business Center si Millenium Business Center de catre fondul de investitii britanic Charlemagne Capital, care a oferit in total circa 83 de milioane de euro.
Stocul de spatii pentru birouri va continua sa creasca usor pana la sfarsitul anului, iar rata de neocupare o estimam la circa 6-6,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO