Proprietăţi

Reprezentantul FMI in Romania: Nu am vazut in regiune nimic similar preturilor la locuinte din Bucuresti

Reprezentantul FMI in Romania: Nu am vazut in regiune nimic similar preturilor la locuinte din Bucuresti

Juan Jose Ansola, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria: Un prieten a inchiriat acelasi tip de casa ca si mine, dar la Paris, langa Arcul de Triumf, la un pret mai redus decat cel platit de mine (in Bucuresti - n.r.)

30.04.2007, 16:21 17

Preturile proprietatilor imobiliare din Romania sunt superioare altor state europene, a declarat reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez Ansola, citat de Mediafax.
"Comparand preturile din Romania cu cele din statele din regiune, apar niste lucruri care ma surprind. Fata de Sofia, preturile in Bucuresti sunt duble", a afirmat reprezentantul Fondului Monetar International.
Ansola a dat exemplul unui prieten care a cautat o locuinta, pentru inchiriere, in Paris, in momentul in care si Ansola incerca sa gaseasca o casa in Bucuresti.
"Prietenul meu a inchiriat acelasi tip de casa ca si mine, dar la Paris, langa Arcul de Triumf, la un pret mai redus decat cel platit de mine", a spus Ansola.
Preturile de inchiriere a locuintelor din Paris pornesc de la 300 de euro, in cazul unei locuinte de noua metri patrati, oferta inexistenta pe piata locala, in timp ce un apartament cu sase camere, de 170 de metri patrati, intr-o zona semi-centrala din capitala Frantei depaseste 5.000 de euro. Pe de alta parte, un duplex cu sase camere in zona Dorobantilor din Bucuresti, poate fi inchiriat la un pret de 2.500 de euro plus TVA, reiese din datele firmelor de consultanta imobiliara de pe piata.
"Numarul locuintelor disponibile este mult mai mic decat cererea manifestata in piata. Colegii de la departamentul de vanzari rezidentiale sustin ca potrivit ultimelor studii, cererea la nivelul Bucurestiului este de aproximativ 300.000 de spatii locative, in timp ce proiectele cu finalizare in urmatorii doi-trei ani nu vor furniza mai mult de 50.000 de locuinte", declara Liliana Vasile, Residential Rental & Relocation Department Manager in cadrul Regatta.
Valorile de inchiriere a locuintelor din Bucuresti vor mai creste si in urmatoarea perioada, dar nu la acelasi nivel ca pana in prezent, ci cu doar 5-10%, la nivelul acestui an.
"In cazul locuintelor de lux, preturile la inchiriere sunt mari, deoarece si preturile de vanzare sau constructie sunt mari. Chiriile pot fi chiar mai mari decat in alte capitale, randamentele fiind mai bune decat in Paris sau Viena, deoarece in Bucuresti, de la integrarea in Uniunea Europeana, mai ales, un numar mare de companii internationale cresc cererea de locuinte pe segmentul de lux", spune Vasile.
Ea declara ca exista apartamente de patru camere in Viena mai ieftine decat unul pe Soseaua Nordului din Bucuresti, spre exemplu, dar la alte suprafete si cu alte finisaje.
"Treptat, si in Romania se va instaura sentimentul ca nu e neaparat sa ai o proprietate pentru a-ti intemeia o familie si a inchiria o locuinta nu este o boala cronica, dupa modelul pietelor din vest", apreciaza reprezentantul Regatta.
Aglomeratia din zona centrala a orasului convinge treptat bucurestenii sa aleaga varianta unei locuinte in imprejurimile orasului.
"Bucurestiul se extinde pe orizontala. Am inceput sa inchiriem si in localitati precum Snagov, evitate pana de curand de clienti, iar pana nu demult sa nu uitam ca Baneasa era considerata in afara Bucurestiului", spune Vasile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO