Proprietăţi

Sectorul logistic pierde din viteza, doar 40.000 mp livrati de la inceputul anului

Sectorul logistic pierde din viteza, doar 40.000 mp livrati de la inceputul anului

Potrivit informatiilor din piata, ProLogis a decis sistarea planurilor de dezvoltare a unor noi spatii logistice, dupa ce a finalizat aproximativ 109.000 de metri patrati inchiriabili in proiectul ProLogis Park Bucharest A1

26.08.2009, 19:08 45

Investitiile in sectorul imobiliar logistic au scazut simtitor in primele sase luni ale acestui an, in Capitala fiind livrati doar 40.000 de metri patrati de spatii logistice, in conditiile in care in aceasi perioada a anului trecut au fost livrati peste 200.000 de metri patrati in proiecte logistice. Stocul efectiv de spatii logistice a ajuns in prezent la aproximativ 920.000, insa rata de neocupare a crescut la aproape 10% in primul semestru, fata de un nivel de 4%, inregistrat la sfarsitul anului trecut, potrivit unor estimari din piata. Totalul spatiilor logistice aflate in diferite faze de executie se ridica insa la peste doua milioane de metri patrati.

„In mod evident evolutia spatiilor logistice in primele sase luni ale lui 2009 a fost mult mai scazuta decat in aceasi perioada a lui 2008. Practic proiectele la care s-a continuat dezvoltarea sunt foarte putine. Multe proiecte vor fi demarate numai in baza pre-inchirierii a minimum 50% din suprafata ce urmeaza a fi construita. Considerand proiectele aflate in diferite faze de executie, estimez ca stocul de spatii logistice va fi situat undeva la peste doua milioane de metri patrati", a declarat Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial din cadrul Cushman & Wakefield Romania.

De la inceputul anului insa mai multi dezvoltatori imobiliari logistici, dar si ocupantii acestora au amanat planurile de extindere si au incercat sa mentina sau chiar sa reduca suprafetele pe care le folosesc. Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue pana la sfarsitul anului, neexistand semne de imbunatatire, in conditiile in care proiectele sunt dezvoltate numai dupa atingerea unui grad de ocupare pe baza de precontract de inchiriere de 50-70%, ceea ce este foarte greu de obtinut in contextul actual, potrivit unui studiu al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Potrivit unor informatii din piata, ProLogis, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de spatii logistice pe piata locala, a decis sistarea planurilor de dezvoltare, dupa ce a finalizat aproximativ 109.000 de metri patrati inchiriabili in proiectul ProLogis Park Bucharest A1. ProLogis ar fi trebuit sa inceapa constructia unei noi faze din parcul logistic amplasat langa Bucuresti, in suprafata de aproximativ 45.000 de metri patrati, intregul ansamblu fiind proiectat pentru o suprafata de peste 300.000 de metri patrati.

In 2008, nivelul mediu al chiriilor pentru spatii de calitate superioara din Bucuresti a ramas stabil, in timp ce in orase, cum ar fi Timisoara si Brasov, chiriile au crescut cu 10-25%, ca urmare a livrarii primelor proiecte moderne in regiune.

Este asteptat ca nivelul chiriilor pentru proprietati industriale si logistice de calitate superioara sa ramana stabil si in a doua jumatate a anului 2009.

„Chiriile din segmentul industrial nu au avut niciodata un caracter speculativ pronuntat. In plus, exista un stoc considerabil de spatii industriale livrate pe piata si neocupate. Din aceste considerente chiriile au ramas constante, in schimb proprietarii acestor spatii sunt dispusi sa ofere perioade de gratie de pana la sase luni, in functie de suprafata inchiriata si de durata contractului", a adaugat Sfetcu.

In ceea ce priveste rata de neocupare, Sfetcu apreciaza ca aproximativ 90% din spatiile logistice existente pe piata sunt ocupate in prezent.

„Piata ocupantilor de spatii logistice trece printr-o perioada de reorganizare si eficientizare a afacerii, motiv pentru care pe termen scurt si mediu cererea va ramane la un nivel scazut. Spatiile logistice existente pe piata sunt ocupate in proportie de 89-90%", a explicat el. Preturile variaza in prezent intre 3,5 euro si 5,5 euro pe metru patrat pentru spatiile logistice clasa A.

Majoritatea parcurilor logistice sunt situate in apropierea Bucurestiului, in zonele de vest si de nord, datorita infrastructurii mai bine dezvoltate, care include autostrada A1, centura si drumul european E60 catre Brasov. Zona de est a Capitalei incepe sa cunoasca o dezvoltare din ce in ce mai mare, in special de-a lungul autostrazii A2, catre Constanta, in aceasta zona fiind anuntate doua proiecte majore, WDP Fundulea si IIG Industrial Park Fundulea. Exista de asemenea alte proiecte logistice importante in tara, in orase cum ar fi Timisoara, Arad, Brasov, Ploiesti si Constanta. Printre principalii dezvoltatori activi pe piata locala se numara Cefin, ProLogis, Equest, Eyemaxx si EFG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO