Proprietăţi

Sibienii cu economii investesc in imobiliare pentru profituri de minimum 40%

01.05.2007, 18:13 23

Cererea tot mai mare de locuinte din orasul Sibiu determina tot mai multe persoane fizice sa investeasca in imobiliare. Astfel, in luna martie, Primaria Sibiu a emis autorizatii de constructie a caror valoare cumulata este de aproximativ 1,26 mil. euro, toate pentru blocuri private ridicate de persoane fizice.
Explozia de investitii imobiliare a inceput in 2004, cand mai multe firme private au demarat constructia de ansambluri rezidentiale. Investitiile totale anuntate in locuinte si ansambluri rezidentiale in Sibiu, in ultimii trei ani, au depasit 40 mil. euro. Printre cele mai importante investitii, aflate inca in derulare, se numara ansamblul Ana, proiect de 10 mil. euro, dezvoltat de Residence Investments, ansamblul rezidential Dumbrava, construit de clujenii de la Imofinance, in urma unei investitii estimate la 9 mil. euro, dar si complexurile rezidentiale ridicate de catre Dafora Medis, Real Construct Grup sau Teia Construct.
Investitiile in imobiliare din Sibiu au intrat intr-o a doua faza in urma cu ceva mai mult de un an, cand firme mai mici, cu activitati in comert sau turism, au inceput sa construiasca ansambluri rezidentiale mai mici sau chiar unul sau doua blocuri de locuinte.
In fine, Sibiul intra acum in faza a treia a investitiilor private in locuinte, cand persoane fizice aleg sa investeasca in imobiliare si construiesc blocuri private. "Unii oameni au acumulat bani si investesc in locuinte. Cererea este imensa inca pe piata din Sibiu, iar o investitie in imobiliare poate aduce profit bun si repede", declara Sorin Mihaila, patronul agentiei Mara Imobiliare, care construieste doua blocuri de locuinte in Sibiu, dupa o investitie de 500.000 de euro.
O confirmare a faptului ca o parte din sibieni au acumulat bani pe care nu se decid cum sa ii investeasca vine si de la presedintele Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu, Teodor Ancuta. "Pentru oamenii de astazi este important sa afle cum pot investi banii pe care ii strang. Au nevoie de indrumare. Au venit multi si la mine, care au avut bani pusi deoparte si care m-au intrebat ce sa faca cu ei", a precizat Ancuta.
Potrivit lui Sorin Mihaila, profitul minim obtinut in urma unor investitii in locuinte, in Sibiu, este in acest moment de 40%. "Acesta este principalul motiv al investitiilor in imobiliare", mai spune Sorin Mihaila. Potrivit unor surse din piata, profitul obtinut in urma unor constructii private de locuinte poate fi si de 100%, in unele cazuri.
Potrivit agentilor imobiliari, pretul pentru o locuinta noua poate ajunge pana la 1.500 de euro/mp, in conditiile in care in urma cu trei ani, pretul maxim pentru locuinte noi era de circa 600 de euro. Pe de alta parte, Anca Beju, reprezentantul agentiei imobiliare Lucky Home, considera ca preturile invocate la locuinte, in acest moment, sunt nerealiste. "Preturile nu au justificare. Daca este sa analizezi pe hartie pretul corect pentru constructia propusa la vanzare, obtii un pret mult diferit fata de cel cerut de proprietar si de unii agenti imobiliari", arata Anca Beju.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO