Proprietăţi

Sudul se pregateste pentru marile proiecte

Sudul se pregateste pentru marile proiecte
18.10.2006, 16:36 112

Are deja un mall, doua magazine cash & carry, iar din anul 2008 primul hipermarket. Sudul devine tot mai cautat de investitorii in terenuri, chiar daca puterea de cumparare ramane mai scazuta decat in alte zone din Bucuresti.
"Zona de sud este interesanta datorita faptului ca mai exista la vanzare loturi cu o deschidere generoasa la centura la preturi rezonabile de circa 30 de euro pe metrul patrat si pe care se pot construi centre logistice", spune Cosmin Sanda, senior consultant la departamentul Terenuri in cadrul Neocasa.
Chiar si asa, cu suprafete mari de teren, care permit dezvoltari pe inaltime si sunt deservite de reteaua de transport in comun sau de utilitati, zona nu s-a dezvoltat. Explicatia este simpla: lipsesc lacurile, parcurile si zonele de verdeata.
In schimb abunda platforme gigant precum IMGB, CET Progresul sau Glina, care au o influenta negativa in decizia unui investitor de a cumpara active din aceasta zona.
In plus, zona de sud a cunoscut in ultimii ani o relansare a proiectelor industriale datorita tocmai preturilor avantajoase si a loturilor mari disponibile cu deschidere la drumuri principale si a accesului facil pentru utilajele de tonaj greu la toate iesirile importante din Bucuresti. Relansarea a inceput odata cu dezvoltarea zonelor din vecinatatea autostrazilor, ajungand spre centrul zonei de sud.
Practic, la nivelul intregului oras suprafata zonelor industriale, inclusiv a celor pe care s-au dezvoltat deja proiecte, insumeaza peste 855 de hectare, potrivit reprezentantilor companiei imobiliare CB Richard Ellis (CBRE). O buna parte din aceasta valoare este concentrata in sudul Capitalei.
"In planul intai, in zonele importante cu deschidere la drumuri amenajate, preturile terenurilor din sudul orasului se situeaza intre 30 si 75 de euro pe metrul patrat. In plan secund, unde sunt terenuri care au deschidere la drumuri de exploatare, pretul este intre 10-25 de euro pe metrul patrat", spune Sanda.
Zona Popesti-Leordeni este cea mai cautata si mai dezvoltata din sudul Capitalei din punct de vedere rezidential, cred analistiiimobiliari. Preturile din aceasta zona variaza intre 40 si 135 de euro pe metrul patrat. Comparativ, preturile din Jilava, Magurele sau comuna Berceni, nu depasesc 50 de euro pe metrul patrat.
Sudul include insa si zone scumpe, precum zona parcului Tineretului, bulevardul Brancoveanu sau strada Martisor, unde s-au tranzactionat anul acesta loturi mici de teren pentru case sau blocuri cu regim mic de inaltime, la preturi intre 350 si 800 euro/mp, potrivit reprezentantilor Neocasa.
La polul celalalt, una dintre zonele lipsite de tranzactii notabile pe piata terenurilor este Giurgiului-Ferentari, unde se afla preponderent case individuale, iar tranzactiile se deruleaza in cea mai mare parte de catre cei care locuiesc in acea zona.
Avand in vedere preturile mici la terenuri, spun analistii imobiliari, in sudul Bucurestiului se pot dezvolta proiecte imobiliare rezidentiale pentru clasa economica, cu un pret de mai putin de 800 de euro pe metrul patrat construit. In prezent in zona central-sudica sunt in diferite faze de dezvoltare mai multe proiecte rezidentiale importante de apartamente, printre care se numara Asmita Gardens sau Jupiter Residence.
Asmita Gardens, proiect dezvoltat de compania indiana Asmita, va livra pe piata 788 de apartamente pana in anul 2008, in timp ce Jupiter Residence, dezvoltat de RCC Group, va livra pe piata 196 de apartamente anul viitor. Cele doua proiecte sunt destinate clasei medii, potriivit dezvoltatorilor.
Aparitia primelor proiecte rezidentiale ar putea duce la o crestere accentuata a preturilor in zona de sud a orasului, asa cum s-a intamplat in ultimii ani in vestul si nordul Capitalei.
Numai in ultimul an, pretul terenurilor din Bucuresti a crescut in medie cu 25-50%, ca urmare a avansului semnificativ al cererii si diminuarii numarului de suprafete disponibile, potrivit companiei imobiliare CBRE.
In unele cazuri, cresterea pretului a avut loc artificial, fiind determinata de vecinatatea terenurilor cu proiecte deja existente sau anuntate, dar si cu marile proiectele de infrastructura anuntate, ca de exemplu terenurile aflate in apropierea celei de-a doua sosele de centura sau a viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov.
Tendinta de crestere se va mentine si in urmatoarea perioada, pe masura ce oferta de terenuri va continua sa fie limitata de dificultatile legate de revendicarea terenurilor si de problemele de infrastructura.
Preturile vor creste usor, dar intr-un ritm mai scazut fata de anul trecut, in conditiile in care pretul ridicat al terenurilor a inceput sa limiteze profitabilitatea investitiilor. Cu atat mai mult, zona de sud apare ca o alternativa de investitii, potrivit agentilor imobiliari.
Astfel, mai multe platforme industriale din sudul si centrul Capitalei vor fi transformate in urmatorii ani in dezvoltari cu specific rezidential datorita suprafetelor mari pe care le ocupa, intre 2.000 si 100.000 de metri patrati, potrivit reprezentantilor companiei imobiliare Regatta.
Potrivit normelor UE, zonele industriale din interiorul oraselor vor fi mutate, ulterior aderarii, in extravilanul localitatilor.
Locatiile din cadrul platformelor industriale au in general terenuri extinse, care atrag interesul investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari pe aproape toate segmentele importante ale pietei, respectiv rezidential, comercial si birouri.
In acest sens, platforma industriala Republica-Faur din sud-estul Bucurestiului ar putea fi transformata, in urmatorii ani, in zona rezidentiala, dupa transferul unitatilor de productie in exteriorul Capitalei si ecologizarea terenului.
Cea mai mare parte a terenurilor apartine firmei Republica, aflata in lichidare voluntara. Vanzarea terenurilor este una dintre modalitatile de valorificare a activelor firmei utilizata de firma specializata in lichidari Moore Stephens RVA.
Transformarea zonelor Republica si Faur in dezvoltari cu specific rezidential este facilitata si de existenta locuintelor la marginea platformei.
In acelasi timp, multe dintre facilitatile de productie de pe platforma Policolor, aflata in estul Capitalei, au fost inchise si transformate in spatii comerciale si de birouri.
Un exemplu similar este platforma Metav din Baneasa, unde au fost construite spatii de birouri.
Avantajele fostelor platforme industriale constau in principal in locatiile foarte bune, accesul la mijloace de transport si existenta utilitatilor, cu capacitate industriala, ceea ce inseamna scutirea de cheltuieli importante, afirma agentii imobiliari. In schimb, demolarea constructiilor, cu fundatii solide, precum si ecologizarea terenurilor, necesita fonduri importante.


Steaua sudului
Zona de sud este interesanta pentru ca exista la vanzare loturi cu deschideri generoase la soseaua de centura la preturi rezonabile de circa 30 de euro pe metrul patrat, pe care se pot construi centre logistice.
Printre platformele gigant care se afla in aceasta zona se numara IMGB, CET Progresul sau Glina.
Popesti-Leordeni este cea mai cautata si mai dezvoltata din sud din punct de vedere rezidential. Preturile variaza intre 40-135 de euro pe metrul patrat.
Cele mai scumpe terenuri din sud sunt in zona parcului Tineretului, bulevardul Brancoveanu sau strada Martisor, preturile ajungand la 800 de euro pe metrul patrat.
Avand in vedere preturile mici la terenuri, in sud se pot dezvolta proiecte imobiliare rezidentiale la preturi de sub 800 de euro pe metrul patrat construit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO