Proprietăţi

Timisoara devine un pol al investitiilor imobiliare din vest

22.12.2005, 18:25 334

Dezvoltarea companiilor industriale din Timisoara, precum si volumul ridicat al investitiilor in derulare se reflecta si intr-o cerere puternica pe piata imobiliara. Prin urmare, activitatea developerilor imobiliari a avut o evolutie ascendenta pe parcursul acestui an, estimandu-se ca 2006 va aduce o crestere si mai accentuata a numarului investitiilor imobiliare din Timisoara.

Potrivit previziunilor expertilor imobiliari din acest oras, anul 2006 va fi unul al exploziei investitiilor pe sectorul apartamentelor, mai multi antrepenori de anvergura exprimandu-si deja intentia de a investi in segmentul rezidential al pietei imobiliare. Suma estimata a investitiilor in imobiliare depaseste cateva sute de milioane de euro.

Arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav, estimeaza ca se poate vorbi deja de un boom pe piata apartamentelor de bloc pentru anul viitor, numarul apartamentelor livrate putand creste cu peste 1.500 de unitati. "Exista foarte multe discutii si pentru alte investitii imobiliare, dar acestea inca nu au fost concretizate. Pana in luna februarie discutiile vor avea finalitate. Sunt multi investitori interesati de proiectele de tip greenfield (construirea unor imobile de la zero dupa daramarea altora mai vechi)", a declarat pentru ZF Transilvania Radu Radoslav.

Omul de afaceri Florentin Banu a atacat deja segmentul rezidential, dupa ce a investit anterior peste un milion de dolari in ridicarea unei moderne sali de sport.

Proiectul sau prevede constructia a sase blocuri de locuinte pana la sfarsitul anului 2007, investitia urmand sa se ridice la aproximativ 10 milioane de euro. Anul viitor Banu intentioneaza sa aloce fonduri pentru o noua hala de productie in cadrul companiei Interpart Production, specializata in productia de componente auto, pe care o detine la Timisoara.

Banu, care detinea peste 27% din actiunile lantului Artima, a vandut alaturi de ceilalti actionari reteaua de 14 supermarketuri pentru 17 milioane de euro fondului de investitii Polish Enterprise Fund.

Artima a fost fondata in anul 2001 cu banii pe care Banu ii atrasese din vanzarea unei alte afaceri, compania de napolitane Joe.

Joe International Business Company a fost fondata de Florentin Banu, fratele sau Daniel Banu si alti doi investitori straini si a fost preluata de gigantul elvetian Nestle in 2000.

Grupul de firme Tender a demarat si el constructia unui cartier de 1.500 de apartamente, pe o suprafata totala de teren ce va depasi 80.000 de metri patrati. In plus, Grupul Imobiliar Tender isi mai propune construirea unui centru de afaceri si a primului hotel de cinci stele din Timisoara. Valoarea proiectului a fost estimata la jumatatea acestui an de catre reprezentantii dezvoltatorului la aproximativ 90 de milioane de euro. Toate blocurile de locuinte vor avea doua nivele subterane, cu locuri de parcare.

Hotelul va avea o capacitate de 300 de locuri, in timp ce in cadrul proiectului vor mai functiona un centru comercial si un centru de agrement. Grupul Tender, cu afaceri in asigurari, constructii, agricultura sau prospectii petroliere, s-a aratat interesat sa dezvolte proiecte imobiliare si la Hunedoara, cu o investitie estimata la 3-3,5 mil. euro pentru executarea a 80 de apartamente. Grupul intentioneaza ca in 3-5 ani sa dezvolte si in Bucuresti proiecte rezidentiale pe suprafete de circa 200.000 de metri patrati.

In acelasi timp, mai multe firme se lupta pentru construirea unei parcari subterane, in zona ultracentrala, intre magazinul Bega si Hotelul Continental. Una dintre societatile care va participa la licitatie are intentia de a ridica deasupra parcarii un luxos hotel de cinci stele.

Oferta de pe piata rezidentiala din Timisoara cuprinde vile in cartiere rezidentiale consacrate, precum Elisabetin, Fratelia sau Mehala. Preturile acestor vile variaza in cote foarte largi de la 85.000 de euro pana la 370.000 de euro sau chiar pana la 600.000 de euro, potrivit Eurisko. Pe langa acestea, se afla in dezvoltare mai multe proiecte rezidentiale, care au aparut ca urmare fireasca a tendintei timisorenilor de a se muta de la bloc la case sau vile noi. Principalele cartiere rezidentiale sunt in zona Dumbravita, Lugojului-Ghiroda, Giroc, Torontalului, Giarmata Vii, Lidia sau Aradului.

Pentru anii urmatori se asteapta continuarea dezvoltarii pietei rezidentiale din Timisoara, cu accent deosebit pe zona de nord a orasului, potrivit dezvoltatorilor. Chiar daca oferta va creste, in conditiile unei cereri care depaseste ritmul ofertei, pentru anul 2006 se asteapta cresterea preturilor cu aproximativ 20-30% si a chiriilor cu 10% pe piata rezidentiala din Timisoara, potrivit Eurisko.

Si zona de sud a orasului a cunoscut o dezvoltare puternica din punct de vedere rezidential. Minicartierul Braytim, a carui constructie a inceput in urma cu 10 ani, cuprinde si vile noi, ale caror preturi pornesc de la 80.000 de euro si ajung la 300.000 de euro, in functie de dimensiune, numarul de niveluri sau finisaje.

Nu doar segmentul rezidential a intrat serios in atentia investitorilor. Moda Tim Invest S.A. si-a propus sa aloce 50 de milioane de euro domeniului imobiliar, bani care vor acoperi costurile construirii unui complex format din cinci cladiri ce va fi situat in zona Pietei 700. Prima cladire, de aproximativ 10.000 de metri patrati, va utiliza circa 7 milioane de euro si va fi terminata in cursul anului 2007. In total, suprafata construita va ajunge pana la 35.000 de metri patrati. Partea subterana va fi destinata locurilor de parcare, la parter se estimeaza ca vor fi spatii comerciale, iar la etajele superioare birouri, sali de conferinta, sau sedii de banci.

Potrivit reprezentantilor companiei, finantarea proiectului este asigurata atat din surse proprii, cat si din credite bancare. Compania ModaTim, fosta Confectii Bega, a fost privatizata in martie 1994, actionariatul fiind format din investitori romani. Compania a inregistrat vanzari de aproape 8 milioane de euro anul trecut si un profit de circa 1,1 milioane de euro, conform datelor publicate de Ministerul de Finante. Pentru dezvoltarea proiectului imobiliar, a fost infiintata ModaTim Investment, controlata de ModaTim.

La randul ei, Primaria Timisoara, dupa demararea unor lucrari de infrastructura, a inceput organizarea santierului pentru construirea unei Piete de Gros, destinata legumelor, fructelor si produselor din carne. Piata va fi construita pe 2,46 hectare teren (in zona Ovidiu Balea), iar investitia va depasi trei milioane de euro (2,5 milioane de euro asigurati de guvernul german prin finantare nerambursabila).

Pe piata imobiliara s-a implicat si patronul ziarului Agenda de Timisoara, Zoltan Kovacs, care si-a exprimat intentia de a construi o cladire de birouri de cinci etaje. Pe piata spatiilor comerciale, Darius Jumanca, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliara timisoreana, a deschis anul acesta centrul comercial Galeria 1, un complex ce se desfasoara pe 8.000 de metri patrati. Momentan, Jumanca lucreaza la amenajarea unui nou complex format din sapte magazine. In plus, omul de afaceri mai detine centrele comerciale Euro 1 si Euro 2, care impreuna cu Galeria 1, sunt situate pe un teren central de 80.000 de metri patrati, aflat tot in proprietatea sa. Surse apropiate acestuia spun ca printre planurile lui se afla achizitionarea de terenuri, dar si construirea unui nou centru comercial care sa concureze Iulius Mall.

Recent a fost aprobat si planul urbanistic de detaliu pentru construirea unui birou cu sase etaje in apropierea complexului comercial Iulius Mall. Beneficiarul proiectului este Nicolae Atudoroaie, asociatul unic al firmei A.G.N. Group S.R.L.

Iulius Mall este una dintre cele mai importante investitii imobiliare din vestul tarii, cu o valoare de 45 de milioane de euro, finantarea fiind asigurata din fonduri proprii (Iulius Group - 8 milioane de euro) si imprumutate (BCR - 37 de milioane de euro).

Suprafata construita a imobilului totalizeaza 83.000 de metri patrati, desfasurati pe patru nivele (demisol, parter, etaj si terasa), la care se adauga o parcare cu 1.500 de locuri. Vanzarile anuale estimate de catre dezvoltatori pentru acest centru comercial se ridica la 100 de milioane de euro anual.

In plus, tendinta care anunta o miscare imobiliara de proportii in orasul de pe Bega a fost speculata de Holcim care a inaugurat recent aici o statie ecologica a carei valoare se apropie de 2 milioane de euro. Investitia Holcim este una dintre cele mai moderne din Romania si are capacitatea de a asigura 120 de metri cubi de beton pe ora, indiferent de conditiile atmosferice. La fel de bine a simtit trendul si omul de afaceri timisorean Sorin Posa care a cumparat terenuri la iesirea din oras, spre Arad, pentru a construi balastiere care vor deservi investitiile in constructii si insfrastructura. Astfel, intentia unora dintre cei mai importanti antrepenori din vestul tarii de a investi in imobiliare va fi urmata de dezvoltarea serviciilor conexe si a activitatilor pe domeniul de retail, care a cunoscut anul acesta o crestere la fel de spectaculoasa.

transilvania@zf.ro ; alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO