Proprietăţi

Trei luni de „Prima casa”: dezvoltatorii nu au inceput niciun proiect nou de locuinte

Trei luni de „Prima casa”: dezvoltatorii nu au inceput niciun proiect nou de locuinte

Circa 80% din creditele garantate de stat prin programul „Prima casa” au fost acordate pentru achizitia de locuinte in blocuri vechi

13.10.2009, 16:03 46

Cel mai puternic declin al pietei constructiilor din acest an afost consemnat tocmai in luna august, prima luna integrala deoperare a programului "Prima casa", al carui scop declarat deguvernanti era tocmai de revitalizare a acestui domeniu care acontribuit substantial la cresterea economica din ultimii ani.

Astfel, piata a scazut cu 29,3% in august 2009 fata de august2008, in timp ce declinul din primele opt luni ale anului a fost de13,3%, potrivit celor mai recente date de la Institutul National deStatistica.

"Pana cand dezvoltatorii nu sunt 100% convinsi ca in Romaniaeste o piata in care vor putea construi si vinde locuinte cu 60.000de euro nu se va arunca nimeni sa construiasca proiecte noi",apreciaza Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliaraColdwell Banker Affiliates of Romania.

El spune ca de la demararea programului de garantare acreditelor vanzarile au crescut, dar maxim 20% din apartamentelevandute sunt noi, si acestea sunt din proiecte incepute inainte dedebutul crizei imobiliare.

"Suntdiscutii si teorie multa privind inceperea unor proiecte noi, darnimic concret", spune Ilie, la mai bine de un an de cand inBucuresti nu au mai fost incepute ansambluri cu locuinte noisemnificative.

Majoritatea celor 5.000 de dosare aprobate de Fondul deGarantare pana saptamana trecuta au fost pentru achizitia unorlocuinte construite inainte de 1989, astfel ca nici dezvoltatoriisurprinsi de scaderea vanzarilor cu sute de apartamente inportofoliu nu au beneficiat prea mult de acest program.

"Desi programul «Prima casa» isi propunea sa revitalizezesegmentul imobiliar si pe acela al constructiilor, a impulsionat cuprecadere piata locuintelor vechi. Mai mult decat atat, perspectivaunor viitoare vanzari prin acest program a crescut speculativ, celputin pe termen scurt, pretul locuintelor vechi eligibile pentru uncredit garantat, producand astfel efectul opus celui scontat", estede parere Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential alfirmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Numeroase terenuri cumparate cu scopul de a construi locuintesunt blocate in prezent in marea majoritate a zonelor din Capitala,in timp ce potentialii cumparatori de locuinte se plang de ofertaslaba de proiecte in interiorul orasului, unde proprietariiproiectelor existente au facut reduceri nesemnificative de pret,desi vanzarile sunt la un nivel scazut.

Pentru cine este Prima casa?

Dezvoltatorii de locuinte cheltuie in aceasta perioada zeci demii de euro pentru a se promova in cadrul targurilor imobiliareorganizate in Bucuresti si in marile orase din tara, dar doarfirmele care au un raport bun intre pret si pozitionareaapartamentelor au inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilorin aceasta perioada.

Unul dintre acesti dezvoltatori este grupul Conarg, controlat deomul de afaceri pitestean Valentin Visoiu, care a vandut inultimele doua luni aproximativ 100 de apartamente din ansamblulRasarit de Soare, 90% dintre acestea fiind contractate prinprogramul "Prima casa".

In acelasi timp, alti dezvoltatori beneficiaza de acest programprin ricoseu, in contextul in care o serie de clienti care doreausa treaca de la un apartament vechi la unul nou au reusit inaceasta perioada sa vanda vechea locuinta prin programul "Primacasa", obtinand astfel lichiditatile necesare cumpararii nouluiapartament.

"Pe piata apartamentelor vechi programul a fost bun, darstocurile au scazut deoarece nu sunt multe proprietati bune la unpret de 50.000-60.000 de euro", mai spune Ilie de la ColdwellBanker Affiliates of Romania.

Trei luni de "Prima casa": dezvoltatorii nu au inceputniciun proiect nou de locuinte

O revigorare nu s-a simtit nici in ceea ce privesteautorizatiile de constructii, astfel ca in luna august au fosteliberate 4.652 de autorizatii de construire pentru locuinte, inscadere cu 23,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timpce declinul anual pentru primele opt luni ale anului este de 20%.Drept urmare, inclusiv reprezentantii Fondului de Garantare ausemnalat ca cererea de credite prin "Prima casa" s-a diminuat inultimele saptamani, la circa 100 de dosare zilnic, fata de 200, inprima jumatate din septembrie.

Odata cu lansarea programului, proprietarii de apartamente vechis-au grabit sa mareasca preturile, in timp ce o parte dintredezvoltatori si-au redus usor preturile la locuintele noi, pentru ase incadra in plafonul de 60.000 de euro.

Fondul mai are in procesare aproximativ 500 de dosare, iaradministratorii sustin acum ca pot face fata cererilor degarantare. In perioadele in care cererea era ridicata, bancherii,dezvoltatorii si mai ales potentialii cumparatori se plangeau cadurata de procesare a dosarelor urcase la cateva saptamani, fata decinci zile lucratoare, cat prevede conventia de colaborare.

"Era un mare risc cu «Prima casa». Aveai un antecontract semnatsi riscai sa pierzi avansul daca decizia fondului si a banciiintarzia. Obisnuiam sa semnam antecontracte care erau valabile oluna. In prezent semnam pentru doua-trei luni, sa evitam acest gende situatii", spune Ilie de la Coldwell Banker.

Printre companiile care au cumparat terenuri de zeci sau chiarsute de milioane de euro in Bucuresti pentru constructia delocuinte se numara spaniolii de la GEA Prasa, Gran Via sau Hercesa,israelienii de la AFI Europe sau companii romanesti precum Conargsau Primavara.

Aceste companii detin terenuri vizavi de centrele comercialeOrhideea, Cora Lujerului sau Plaza Romania, in apropierea hoteluluiMarriott sau langa Politehnica, dar actuala situatie deinstabilitate le creeaza dificultati in a incepe constructia delocuinte pe aceste loturi, mult mai atractive decat ofertele de pepiata in zone de la marginea Bucurestiului sau din localitatileadiacente.

"Numarul mic de tranzactii efectuate prin acest program siprocentul si mai modest dedicat locuintelor noi ne determina saafirmam ca Prima casa nu a impulsionat piata constructiilor."

"Pentru ca efectele sa se resimta in acest domeniu, statul artrebui sa garanteze exclusiv achizitia de locuinte noi si saasigure aprobarea prompta a dosarelor", concluzioneazareprezentantul DTZ Echinox.

Trei luni de Prima Casa

  • Peste 4.700 de dosare de garantare aprobate si inca 500 aflatein analiza la inceputul acestei saptamani;
  • Ritmul solicitarilor de garantare a fost redus la jumatate, dela 200 de aplicatii zilnic la circa 100 de solicitari in aceastaluna;
  • Proprietarii de locuinte vechi s-au grabit sa majorezepreturile chiar si cu 15%, in timp ce dezvoltatorii si-au ajustatofertele in jos pentru a se incadra in plafonul de 60.000 deeuro;
  • Soldul creditelor garantate este de circa 220 de milioane deeuro dintr-un plafon total de un miliard de euro propus deguvern;
  • Printre bancile cele mai receptive la acest program, care auacordat cele mai multe credite, se numara BCR, BRD, Raiffeisen sauVolksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO