Special

CALENDARUL DE BUSINESS AL ANULUI 2013

CALENDARUL DE BUSINESS AL ANULUI 2013

GALERIE FOTO

04.01.2013, 00:07 1756

ZF a realizat un calendar de business pentru 2013, menit să ajute oamenii din business să îşi pună în agendă cele mai importante evenimente ale anului 2013.

 

IANUARIE

Creştere de 6% pentru energia electrică

A crescut cu 6% preţul la energia electrică livrată populaţiei şi consumatorilor noncasnici alimentaţi în regim reglementat. Pe parcursul acestui an vor exista mai multe creşteri de preţ în cazul energiei electrice ca urmare a aplicării calendarului pentru eliminarea treptată a tarifelor reglementate în domeniul energiei, atât pentru populaţie, cât şi pentriu consumatorii noncasnici, dar deocamdată nu sunt stabilite nici datele de aplicare şi nici nivelul scumpirilor.

Vine FMI să aprobe bugetul

O misiune a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară, potrivit Mediafax.

Preşedintele american Barack Obama îşi începe cel de-al doilea mandat

Barack Obama este învestit preşedinte al SUA, el urmând să conducă din Biroul Oval pentru următorii patru ani cea mai importantă economie a lumii. Unul dintre principalele obiective ale noului său mandat va fi cu siguranţă revitalizarea economică a Statelor Unite, afectate de criza izbucnită în 2007/2008, şi crearea de noi locuri de muncă. Obama va continua şi reformarea sistemului bancar, începută în timpul primului său mandat.

 

FEBRUARIE

Petrom publică profitul pe 2012

Prima jumătate a lunii februarie este perioada în care companiile de pe bursă îşi publică rezultatele financiare preliminare pe anul trecut. Printre primele care îşi anunţă rezultatele sunt în general băncile (Banca Transilvania şi BRD). Cele mai urmărite sunt însă rezultatele OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, care vor fi anunţate pe 21 februarie. Toată lumea aşteaptă să vadă dacă Petrom a depăşit anul trecut pragul de un miliard de euro profit. La nouă luni, profitul Petrom a fost de circa 650 mil. euro.

ZF Summit Energy 2013

Ziarul Financiar va organiza la finalul lunii februarie cea de-a doua editie a ZF Power Summit, un eveniment de două zile care va reuni cei mai mari jucători din energie pentru a discuta despre cele mai arzătoare teme din acest sector.

 

MARTIE

Demarează programul "Rabla"

În luna martie a acestui an este aşteptată lansarea "Rabla" 2013, cea de-a noua ediţie consecutivă a programului de reînnoire a parcului auto. Dacă în ultimii trei ani programul s-a derulat prin utilizarea de tichete valorice, obţinute în urma casării unei maşini mai vechi de zece ani, anul acesta se va reveni cel mai probabil la forma anterioară, prin care doar proprietarul maşinii vechi va primi bonusul de la stat pentru achiziţia unui autoturism nou.

Dacia lansează Duster facelift

În cadrul Salonului Auto de la Geneva Dacia va prezenta versiunea restilizată a SUV-ului Duster, la trei ani de când acesta a fost lansat pe piaţa europeană. Prezentarea versiunii facelift are loc la scurt timp după ce Renault va lansa marca Dacia pe piaţa din Marea Britanie, unde vor fi livrate SUV-uri cu volan pe partea dreaptă produse în India. Pe lângă integrarea unui nou sistem de navigaţie cu touchscreen, noua generaţie va include cel mai probabil şi noua motorizare de 1,2 litri pe benzină.

Înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia BNR, iar atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate până cel târziu pe 15 martie 2013 de către ASF.

Ungaria - România, meci în preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal 2014 din Brazilia

Echipa naţională va disputa în 2013 şase meciuri în preliminariile Campionatului Mondial ce va avea loc anul viitor în Brazilia. După primele patru meciuri, România se află pe locul trei în grupa D, cu 9 puncte, la egalitate cu Ungaria. Primul meci din 2013 va avea loc pe 22 martie, în Ungaria, iar cel mai important va fi cel din deplasare, în Olanda, pe 26 martie. România nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial din 1998, iar la un Campionat European din 2008.

 

APRILIE

Luna AGA, alegeri la SIF-uri

Luna aprilie este marcată pe bursă de adunările generale ale acţionarilor (AGA) în care se aprobă bilanţurile pe 2012 şi bugetele pe 2013. Anul acesta, cele mai aşteptate sunt AGA de la SIF-uri, în care se vor alege noile consilii de administraţie, miza fiind cine va administra averile de sute de milioane de euro ale SIF-urilor în următorii patru ani. De asemenea, în aprilie se vor stabili dividendele pe care companiile de pe bursă le vor plăti acţionarilor din profiturile anului trecut.

O lege nouă pentru despăgubiri

În luna aprilie expiră termenul până la care România, aşa cum s-a angajat faţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, trebuie să adopte o lege prin care să rezolve despăgubirile persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist. În caz contrar, riscă să plătească despăgubiri în numerar individual pentru fiecare din persoanele îndreptăţite dacă acestea au un proces pe rol.

ZF Summit Mobilio

ZF organizează cel mai important eveniment dedicat businessului de aplicaţii mobile - ZF Mobilio, în contextul în care aplicaţiile mobile sunt parte integrantă din mixul de marketing, bugetele le includ sau chiar se învârt în jurul lor, iar legătura dintre brand şi consumator nu a fost niciodată atât de personală.

140 km de autostrăzi noi

Anul acesta ar urma să fie tăiate panglici pe circa 144 de kilometri de autostrăzi, pe tronsoanele Simeria - Orăştie (17,7 kilometri), Nădlac - Arad, lotul 2 (16,6 kilometri), Orăştie - Sibiu (82 de kilometri) şi Lugoj - Deva, lot 1 (27,4 kilometri). Chiar dacă termenul contractual de finalizare pentru cea mai mare parte a acestor şosele este aprilie 2013, sunt şanse destul de mari ca deschiderea oficială a circulaţiei pe acestea să fie întârziată cu câteva luni.

 

MAI

Concert Depeche Mode

Trupa britanică va concerta anul acesta pe Arena Naţională din Bucureşti, locul unde a concertat anul trecut trupa Red Hot Chilli Peppers. Potrivit myticket.ro, concertul din România face parte dintr-un turneu live european al trupei, după ce în 2009-2010 Depeche Mode a avut un turneu în care a susţinut 142 de concerte, unde a vândut peste 2,5 milioane de bilete.

 

IUNIE

Dispare taxarea inversă în comerţul cu cereale şi plante tehnice

La începutul lunii iunie a acestui an ar urma să fie eliminată taxarea inversă în comerţul cu cereale şi plante tehnice, o măsură adoptată cu acordul Comisiei Europene pentru doi ani. Măsura vizează eliminarea plăţii TVA pentru fiecare element din lanţul producător-intermediar-comerciant-procesator, această taxă fiind plătită doar de cumpărătorul final al produselor. La sfârşitul anului trecut Guvernul a solicitat Comisiei Europene ca termenul până la care România poate aplica taxarea inversă să fie prelungit cu încă doi ani.

ZF Summit Bancar

La fel ca anul trecut, ZF organizează ZF Bankers Summit, un eveniment de două zile de activităţi aplicate şi dezbateri aprinse, unde reprezentanţi ai băncilor de top s-au întâlnit pentru a discuta strategii inovatoare care ar putea ajuta mediul de afaceri şi situaţia economică delicată în care ne aflam.

ZF lansează anuarul "Cei mai mari jucători din economie"

Cea de-a opta ediţie a anuarului ZF "Cei mai mari jucători din economie" va prezenta evoluţia afacerilor celor mai importante zece companii din aproape 80 de sectoare de activitate grupate pe şapte domenii profesionale - energie, construcţii şi real estate, industrie, bunuri de larg consum, IT&C, transporturi şi comerţ, servicii.

Listarea Fondului Proprietatea la Varşovia

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au prelungit termenul limită pentru listarea la Varşovia pentru finalul lunii iunie. Există însă o serie de obstacole în calea acestei listări, deoarece nici CNVM şi nici Bursa de Valori Bucureşti nu văd cu ochi buni migrarea celui mai important emitent de pe bursă pe piaţa poloneză.

 

IULIE

Creşte acciza la ţigări

Accizele plătite la stat de către producătorii de ţigarete vor creşte de la 1 iulie, potrivit calendarului stabilit prin Codul fiscal până în 2018. Astfel, acciza totală plătită de un producător de ţigarete va fi de 81,78 de euro pentru fiecare 1.000 de ţigarete, faţă de 79,19 euro, cât era valoarea acesteia în 2012 (adică cu 3,2% mai mult).

Croaţia va deveni al 28-lea stat membru al Uniunii Europene

Aderarea vine în contextul în care lărgirea UE este privită cu reticenţă şi se pune în discuţie chiar supravieţuirea, în forma actuală, a zonei euro. Croaţia este însă unul dintre cele mai bogate state din Europa Centrală şi de Est din punctul de vedere al PIB-ului per capita.

 

AUGUST

Raportările semestriale pe Bursă

În prima jumătate a lunii august companiile de pe bursă îşi publică rezultatele semestriale. Acestea vor oferi primele indicii privind mersul economiei în prima parte a lui 2013 şi privind domeniile cu performanţe mai bune. Rezultatele semestriale reprezintă un reper important pentru investitori privind evoluţia bursei în a doua jumătate a anului.

Concert Roger Waters (basistul trupei britanice Pink Floyd) - The Wall la Bucureşti

Roger Waters, fost component al trupei Pink Floyd, va aduce la Bucureşti The Wall, una dintre cele mai impresionante producţii scenice din istoria rock-ului. Turneul The Wall a debutat în septembrie 2010 şi va avea în total 217 concerte. Până acum, după 192 de reprezentaţii, încasările generate de turneu se ridică la 377 de milioane de dolari.

 

SEPTEMBRIE

ZF Summit Pharma

ZF va organiza în septembrie ZF PHARMA Summit 2012, un eveniment de două zile care aduce în acelaşi loc autorităţile şi cei mai mari jucători din domeniul farma, dar şi din domeniul sănătăţii.

Alegeri generale în Germania

Probabil este cel mai aşteptat eveniment al anului. Cancelarul german Angela Merkel, cel mai influent politician din Europa, se va lupta pentru câştigarea celui de-al treilea mandat şi sunt şanse foarte mari de victorie. Ea a fost deja aleasă, pentru a şaptea oară, în fruntea Uniunii Creştin-Democrate, eveniment la care a asigurat că poate ghida Germania prin turbulenţele de acasă şi din afară. Merkel este o adeptă îndârjită a disciplinei fiscale stricte. Tot în septembrie ies la vot şi austriecii.

Unde vor fi Jocurile Olimpice

Este ales, la Buenos Aires, oraşul care va găzdui Jocurile Olimpice din 2020. Candidaţii confirmaţi sunt Madrid, Istanbul şi Tokyo. În teorie, Jocurile Olimpice sunt un eveniment cu influenţe majore asupra economiilor, pe care le pot stimula prin eforturile de modernizare şi construcţiei a infrastructurii şi facilităţilor sportive şi prin atragerea de turişti.

 

OCTOMBRIE

Se deschid Promenada Mall şi AFI Palace Ploieşti

În luna octombrie a acestui an sunt programate deschiderile a două centre comerciale în urma unor investiţii cumulate de 150 de milioane de euro - Promenada Mall în Bucureşti şi AFI Palace în Ploieşti - proiecte la care lucrările au început în prima parte a anului 2012. Cele două centre comerciale au structurile de rezistenţă finalizate şi o bună parte dintre chiriaşi, astfel că termenele de finalizare vor fi cel mai probabil respectate.

ZF lansează anuarul "Who's who in business- Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business din România"

Cea de-a şasea ediţie a acestui anuar prezintă 1.000 de executivi care lucrează în companii care activează în peste 20 de pieţe, conducând afaceri de milioane şi chiar miliarde de euro. Anuarul reprezintă instrumentul prin care se pot lista cei 1.000 de oameni care contează în businessul românesc, acesta incluzând vârsta, studiile şi experienţa profesională a celor mai importanţi executivi locali.

Începe Indagra, cel mai mare târg pentru agricultură şi industria alimentară din România

În perioada 30 octombrie - 3 noiembrie ar urma să fie organizat în Bucureşti la Romexpo târgul Indagra, cel mai mare eveniment expoziţional pentru agricultură şi industria alimentară locală. La eveniment participă an de an producătorii şi distribuitorii de utilaje agricole sau pentru irigaţii, producătorii şi distribuitorii de seminţe pentru agricultură, jucătorii din industria fertilizatorilor sau crescătorii de animale.

 

NOIEMBRIE

ZF lansează "Top 100 Cele mai valoroase companii din România"

ZF lansează "Top 100 Cele mai valoroase companii din România" , care arată cum au fost influenţate de evoluţia economiei cele mai puternice companii de pe piaţa locală. Valoarea unei companii este dată atât de evoluţia cifrei de afaceri, cât şi de cea a profitului net. Mai important însă decât profitul net este profitul înainte de dobânzi şi amortizare, aşa-numitul EBITDA. De asemenea, în calculul valorii nete intră şi datoriile companiei.

 

DECEMBRIE

Bilanţul Guvernului Ponta

Guvernul Ponta îşi va face bilanţul în decembrie 2013, dacă va rezista până atunci, având în vedere că nu a anunţat până în prezent nicio măsură de relaxare fiscală şi le-a amânat până în 2014. Abia la sfârşitul acestui an se vor vedea eventualele noi decizii de scădere a impozitelor. De asemenea, momentul decembrie 2013 va fi important şi din punctul de vedere al alegerilor viitoare pentru preşedinţie. Până atunci, se va clarifica cine vor fi candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

Liberalizarea pentru străini a pieţei funciare agricole

Anul 2013 este ultimul în care investitorii străini mai au bariere pentru achiziţiile de teren agricol în România. Începând cu prima zi a anului viitor străinii vor putea cumpăra la liber terenuri pe piaţa locală. Cu toate acestea, barierele impuse până acum de legislaţie nu au reuşit să frâneze semnificativ apetitul străinilor pentru astfel de plasamente în condiţiile în care aceşti investitori au putut face preluări prin intermediul firmelor înregistrate local.

 

Alte evenimente aşteptate:

Oferta Transgaz: Statul s-a angajat să vândă 15% din acţiunile Transgaz. Oferta ar putea avea loc cel mai devreme în aprilie-mai.

Listarea Romgaz: A fost amânată pentru evaluarea rezervelor de gaze ale companiei. Ar putea avea loc spre finalul anului, într-un scenariu optimist.

Anul 2013 va aduce mai multe scumpiri în ceea ce priveşte gazele naturale şi energia electrică din cauza aplicării calendarului agreat cu FMI şi Comisia Europeană pentru eliminarea tarifelor reglementate. Astfel, pentru gazele naturale vor exista doua trepte de scumpiri pentru populaţie, de 8%, respectiv 2% programate pentru 1 iulie şi 1 octombrie, în timp ce consumatorii noncasnici se vor confrunta cu 3 trepte de scumpiri, două de câte 5% şi una de 3%. În cazul energiei electrice lucrurile nu sunt la fel de clare chiar dacă şi în acest caz există un calendar pentru eliminarea treptată a tarifelor reglementate în domeniul energiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels