Special

Grecia-România: ADMINISTRAŢIA

Autor: Iulian Anghel

25.05.2012, 11:47 1151

GRECIA

În Grecia unu din şase angajaţi lucrează în cadrul administraţiei publice, potrivit unui recesământ derulat la sfârşitul anului trecut de Guvernul elen. Astfel, numărul total al funcţionarilor eleni se ridică la aproape 750.000 din cele 4,4 milioane de greci cu loc de muncă.

Înainte ca economia elenă să intre în derapaj şi eventual să fie ţinută în perfuzii financiare de creditorii internaţionali funcţionarii greci aveau puţine griji în condiţiile în care ei primeau în fiecare an atât un al treisprezecelea salariu, cât şi un al paisprezecelea, dar şi un pachet de alte avantaje.

Printre primele măsuri cerute de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar International atunci când şi-au dat acordul pentru a salva economia elenă a fost reforma administraţiei publice. În consecinţă, Guvernul de la Atena a suspendat angajările în sistemul public, a tăiat salariile şi a eliminat definitiv cel de-al paisprezecelea salariu.

Funcţionarii publici greci nu au stat însă cu mâinile în sân ieşind în stradă în mai multe rânduri în cadrul unor proteste violente care au paralizat timp de mai multe zile economia Greciei.

ROMÂNIA

Criza a "rărit" cu vreo 200.000 numărul angajaţilor din sectorul guvernamental, dar, de ani de zile, nimic nu pare să fi atins administraţia şi ea atinsă de restructurări.

Aceeaşi birocraţie, aceleaşi cozi la plata taxelor, aceiaşi funcţionari acriţi, aceleaşi poveşti cu bazele de date care nu interacţionează.

Avem, în continuare, aceleaşi vrafuri de dosare ca şi în birourile administraţiei greceşti.

Performantele funcţionarilor de stat se traduc, până la urmă, şi în nivelul de încasări de taxe, în nivelul de stres pe care îl provoacă cetăţenilor interacţiunea cu funcţionarii statului - care au oricum salarii cu mult peste media salariului net pe economie - iar aici administraţia nu primeşte notă de trecere.

În ciuda avansului tehnologiilor, în România cetăţeanul continuă să facă nenumărate drumuri pentru o simplă problemă - un certificat de înmatriculare, un aviz.

O administraţie de ştampile peste ştampile şi de timbre fiscale peste timbre fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO