Special

Grecia-România: CLASA POLITICÃ

Autor: Iulian Anghel

25.05.2012, 11:45 899

GRECIA

Frâiele puterii în Grecia au fost pasate în ultimii 50 de ani între cele două partide tradiţionale PASOK (social-democrat) şi Noua Democraţie (orientare de centru dreapta).

Ambele partide au fost fondate în 1974 imediat după restaurarea democraţiei în Grecia ca urmare ă căderii dictaturii militare impuse de Armată în 1967.

În tabăra celor de la PASOK una dintre cele mai marcante figuri este George Papandreou (fiul lui Andreas Papandreou - fondatorul partidului). El a venit la putere preluând fotoliul de premier, odată cu începerea crizei.

Papandreou a fost şi cel care a constatat în 2009 că datele macroeconomice ale Greciei fuseseră raportate greşit până la acel moment pentru a facilita încadrarea în rigorile impuse de Bruxelles economiilor din zona euro.

Declaraţiile publice ale lui Papandreou au pus pe jar investitorii şi au marcat startul declinului economiei elene. În cealaltă tabără, cea a partidului Noua Democraţie, legea este făcută tot pe linie familială în condiţiile în care familia Karamanlis se află la a doua generaţie la conducerea partidului. Aceste două caste politice au împins, practic, Grecia spre dezastru.

ROMÂNIA

Majoritatea liderilor politici care au evoluat în ultima vreme pe prima scenă au intrat în politică în urmă cu 20 de ani.

Au mai cedat din putere noilor veniţi (vezi ultimii doi prim-miniştri) abia în urmă cu doi trei ani, dar mulţi controlează încă culisele. România a avansat, dar clasa politică nu.

Între jobul la Parlament şi afacerile personale există o strânsă legătură. Schimbările legislaţiei electorale nu au adus nimic bun, de aceea sintagma "reforma clasei politice" încă se aude, deşi ar fi trebuit îngropată de multă vreme.

Legislaţia electorală din 2008 a "instituit" o nouă clasă de baroni locali care controlează judeţele. Cei mai influenţi lideri politici sunt în spatele cortinei, vin din trecut şi controlează partidele.

Niciun partid nou nu s-a impus pe scenă în urma unor alegeri, toate sunt din 1990 şi şi-au împărţit frăţeşte guvernarea, în diferite montaje care nu au ţinut seamă de vreo doctrină decât de ochii lumii.

Voinţa şefilor acestor partide a triumfat în detrimentul binelui comun

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO