Special

Grecia - România: EVAZIUNEA FISCALĂ

Autor: Iulian Anghel

25.05.2012, 11:41 806

GRECIA

Grecia pierde anual 13 mld. euro din cauza evaziunii fiscale şi a corpuţiei din rândurile funcţionarilor din administraţia publică, potrivit unor estimări citate de presa internaţională.

Administraţia de la Atena a pus pe picioare un sistem de taxe - ce include TVA, taxa pe proprietăţi, pe încălzirea centrală sau accizele din energie - cu "autocolectare", adică taxe incluse în preţuri şi care ajung în conturile statului prin consum, fiscalizarea la nivelul companiilor rămâne scăzută. Oficialii eleni estimau la sfârşitul anului trecut că statul colectează numai 20% din banii pe care ar trebui să îi ia din conturile companiilor. Restul de 80% al banilor este împărţit egal între datoriile şterşe şi cele neplătite ca urmare a corupţiei din administraţia publică greceacă.

Presa internaţională nota la sfârşitul anului trecut că unul dintre oficialii de top ai băncii naţionale a Greciei declara că diferenţa dintre taxele plătite în 2011 de greci şi cât ar fi trebuit să plătească în mod normal ar fi acoperit întreg deficitul bugetar. Mai mult, alte estimări arată că economia subterană din Grecia se ridică la 27,5% din PIB.

ROMÂNIA

Evaziunea fiscală reprezenta în 2010 10,3% din PIB, potrivit ultimul raport al Consiliului Fiscal. Or, la un PIB de aproape 120 mld. euro, în 2010, acest lucru înseamnă 12 mld. euro, adică mai mult decât întregul volum de salarii plătite de stat şi dublul cheltuielilor de capital (investiţiile statului) într-un an.

Cea mai mare evaziune se înregistrează, potrivit documentului citat, în cazul CAS, TVA şi a impozitului pe venit. Ponderea salariaţilor în economia "neobservată" a sărit de la 21,4% din totalul economiei, în 2000, la 35,3% în 2011 şi aşa se explică de ce numărul salariaţilor înregistraţi în conturile naţionale erau, în 2011, de 6,64 mil. persoane, iar cel raportat de angajatori de doar 4,29 mil. persoane - ceea ce înseamnă că, în România, sunt 2,3 mil. joburi la negru.

Totalul evaziunii pe principalele componente (impozit pe venit, CAS şi TVA) a crescut de la 17 mld. lei, în 2004, la 53 mld. lei, în 2010. În condiţiile în care ponderea veniturilor în PIB este de 31-33% acest lucru înseamnă că evaziunea fiscală reprezintă 40% din veniturile statului şi este clar că, aşa, statul a putut interveni masiv în susţinerea economiei cheltuind sume suplimentare în criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO