Special

Împărţirea posturilor în ministere riscă să blocheze administraţia pentru următoarele şase luni. Un sfert din funcţiile de secretari de stat, încă neocupate

Împărţirea posturilor în ministere riscă să blocheze administraţia pentru următoarele şase luni. Un sfert din funcţiile de secretari de stat, încă neocupate

Premierul Victor Ponta dă asigurări că şefii din agenţii şi autorităţi nu vor fi schimbaţi, dacă sunt competenţi şi nu fac politică, dar, la nivel local, tentaţia reîmpărţirii influenţelor este abia înăbuşită

Autor: Iulian Anghel

21.05.2012, 00:07 1636

Un sfert din cele 36 de poziţii de secretari de stat în ministere (37 dacă la Externe se înfiin­ţează încă un post) sunt neo­cupate la două săptămâni după ce guvernul Victor Ponta s-a instalat la Palatul Victoria. Noua administraţie a susţinut că este pregătită pentru o tranziţie rapidă, dar realitatea arată altceva.

Oamenii din ministere nu vorbesc public, dar, ca la orice schimbare de guvern, forfota este însemnată.

Noii instalaţi au pretenţii sporite, îşi împart domeniile pe care ar vrea să le gestioneze, cum se întâmplă la Ministerul Finanţelor, de pildă. Aici nu au fost schimbaţi doar secretarii de stat, ci şi secretarul general şi secretarul general adjunct. Acum aceste mandate sunt îndeplinite interimar. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi într-unul dintre cele mai sensibile ministere - Ministerul Justiţiei, unde funcţia de secretar general este, la rându-i, exercitată temporar. De la Ministerul Sănătăţii a plecat, de asemenea, secretarul general Ştefan Gati. Aşa că lucrurile stau, în multe instituţii, sub semnul lucrului improvizat. Iar acest lucru blochează orice iniţiativă.

Premierul a susţinut, la preluarea mandatului, că va schimba doar prefecţii şi secretarii de stat care sunt, în opinia sa, persoane ce îndeplinesc funcţii politice sau exercită un mandat primit de la Guvern. A întărit, la finele săptămânii, această pro­misiune, condiţionând-o: cei din deconcentrate sau din alte structuri să nu facă politică şi să nu se implice în campania electorală. Nici cei ai opoziţiei, nici cei ai puterii.

Ministrul de interne Ioan Rus afirmă, la rândul său: Niciunul dintre directorii de instituţii deconcentrate nu va fi schimbat, în niciun judeţ din ţară. Însă: "Aceia care nu au competenţe sau sunt puşi acolo politic, doar pentru că au calitate de membru de partid, se pot pregăti să plece singuri."

"Încet, încet, trebuie să depolitizăm instituţiile statului şi să formăm un corp al înalţilor funcţionari publici, astfel încât să poată sluji, indiferent de regimul politic şi de guvern, interesele cetăţenilor", a susţine Rus.

Doar că, la nivel local, lucrurile nu stau chiar aşa. Un exemplu din Gorj (fieful premierului, el fiind deputat în acest judeţ), relatat de presa locală: prefectul Ioan Călionoiu i-a luat în vizor şi vrea să le schimbe pe şefa APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură), Corina Dorobanţu şi pe şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Anca Purcărete, despre care a susţinut, într-o emisiune TV, că sunt incompetente.

În judeţeul Alba, în vizorul prefectului ar fi şeful Poştei, cel a Direcţiei Silvice şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Şi exemplele relatate de presa locală sunt mult mai multe.

De altminteri, dacă la nivel central se fac astfel de modificări în agenţii este de aşteptat ca ele să se producă şi la nivel local.

Ultimii plecaţi de la "centru" sunt Cons­tantin Cerbulescu, fostul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (la cerere) şi Viorel Comăniţă, şeful Vămilor (retras de primul-ministru). Funcţia de şef al Protecţiei Consumatorului va fi îndeplinită, temporar, de vicepre­şedinta Mioara Toth.

Din agenţii au plecat, după instalarea noului guvern, mai mulţi şefi, iar ei nu au fost încă înlocuiţi pentru că între partidele din arcul guvernamental se poartă discuţii pentru împărţirea politică a acestor posturi. Adică tot un târg politic, deşi premierul şi ministrul de externe vorbesc despre depo­liti­zarea adminitraţiei. Unele dintre poziţiile eliberate nu au acum şefi sau au şefi "interimari": poziţia de vicepreşedinte al ANAF pentru control financiar-fiscal este neocupată (după demiterea lui Dragoş Bogdan); Garda de Mediu are şef interimar; Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice nu are şef (după înlocuirea Cristinei Trăilă); Agenţia Domeniilor Statului nu are conducere (Bogdan George Ilea, preşedinte, şi Adrian Didă vicepreşedinte au demisionat.); nu este clară situaţia de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) unde Florin Faur va fi transferat pe alt post; la Inspectoratul de Stat în Construcţii conducerea este interimară după revocarea din funcţie a Ruxandrei Carmen.

Totuşi, la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la finele săptămânii trecute a fost instalat un director general, Arthur Marius Ursu, după revocarea lui Mihai Busuioc.

Situaţia la inspectoratele judeţene este şi ea sub semnul întrebării.

Ministrul interimar al educaţiei Liviu Pop a susţinut ieri în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV că are mână liberă să-i demită pe inspectorii şcolari care sunt pe listele de alegeri sau sunt implicaţi în campania electorală, indiferent de partidul din care fac parte.

"Eu nu pot modifica nimic în acest an, pentru că există legea educaţiei. Nu sunt adeptul schimbării regulei în timpul jocului. Este cea mai grea perioadă, dar inspectorii şcolari generali şi adjuncţi care sunt pe liste sau sunt implicaţi în campanie, indiferent de partid, vor fi demişi. Am mână liberă să decid schimbarea unui inspector şcolar. Vreau să încep bacalaureatul cu un inspector şi să îl termin cu el."

Totuşi, indiferent de asigurările pe care le dau înalţii demnitari, datele din trecut şi de acum arată că improvizaţia, provizoratul şi nesiguranţa paralizează administraţia şi nimeni nu mai ia decizii pentru că nu ştie cum pot fi ele interpretate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO