Special

Reacţia companiilor la creşterile de taxe şi impozite: Dan Herţeg, administratorul companiei Agro Raluca, care exploatează circa 3.000 de hectare în judeţul Arad

Reacţia companiilor la creşterile de taxe şi impozite:...
28.09.2023, 12:06 590

► Ne impactează puternic aceste măsuri, cum ne-au impactat şi celelalte măsuri luate în cei 32 de ani de capitalism, în care biata ţară s-a dus în cap, pentru că am fost conduşi de două mari, dar foarte slabe, partide, nedemocrate şi neliberale. Pe lângă preţurile mici ale cerealelor, concurenţa neloială din Ucraina – procesatorii au început iar să importe făină din Ucraina, acum autorităţile vin cu impozite mai mari. Eu am o cheltuială de 5.000 lei/hectar şi uneori abia acopăr cheltuiala sau am pierdere, dar eu plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri şi o să crească la 3%.

► Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), filiala Arad, are peste 100 de angajaţi şi primesc un salariu de 6.000-7.000 de lei/lună, plus dările care li se achită către stat, deci e o cheltuială de circa 2.000 de euro/lună cu fiecare şi în total 200.000 de euro cu toţii sau 2,4 milioane de euro într-un an. Noi, în schimb, ne rugăm de UE să ne dea 100 de milioane de euro pentru investiţii în microsisteme de irigaţii, când astea sunt salariile pe care le dăm într-un judeţ în diverse instituţii ale statului care n-ar trebui să mai existe. Direcţia Agricolă Judeţeană îmi cere săptămânal date, deşi eu îi comunic când recoltez şi când vând, dar trebuie să aibă activitate şi oamenii de acolo.

► Ucraina a existat şi până ieri şi până alaltăieri, numai că noi lucrăm după regulile UE, iar ei nu, de asta suntem afectaţi. Guvernul, în loc să vină cu măsuri care să ne ajute să depăşim concurenţa neloială, vine cu măsuri care să ne încurce.

► Eu fac proiect de irigaţii, fac Organizaţie a Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, iar ANIF, care are jurist, nu ne ajută, iar constructorii agreaţi de ANIF vin şi ne fură dacă ştiu că avem proiect cu fonduri europene şi eu ca şef de fermă de 3.000 de hectare mai trebuie să duc şi actele între avocaţi şi jurişti, iar angajaţii ANIF primesc spor la salariu pentru diverse lucruri.

l Sunt măsuri aberante, lumea e sătulă de ele şi cred că urmează să se întâmple ceva grav. Ei îţi cer jumătate din salariu, fără să-ţi spună ce fac cu el, fără să te întrebe dacă eşti de acord să le dai, după care promit că fac autostrăzi cu 10 milioane de euro. În regulă, dar de ce nu le putem face cu 2 milioane de euro ca nemţii şi mai de calitate?

► Guvernanţii se gândesc să le fie lor bine, iar pe noi, oamenii de afaceri, să ne omoare, că ei în viaţa lor n-au făcut nimic din propriii bani, ci doar din bani publici. Sunt rupţi de realitate. De exemplu, noi avem controale săptămânal de la toate instituţiile, DSV, APIA, ANIF, AFIR, Direcţia Agricolă Judeţeană şi nu vor nimic, ci doar să le treacă ziua pe teren şi să-şi ia salariile şi sporurile, pentru că are balta peşte şi privatul tot plăteşte. Dar cât mai poate?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO