Special

Silviu Hurduzeu, secretar de stat: Sper că vom reuşi să luăm o decizie privind privatizarea Telekom în acest an

Silviu Hurduzeu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională

Silviu Hurduzeu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională

Autor: Ioana Nita, Roxana Rosu, Ştefan Stan

28.10.2015, 00:05 381

Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) aşteaptă în continuare un raport al consorţiului de consultanţi pentru a lua o decizie în cazul privatizării participaţiei statului la Telekom, a declarat Silviu Hurduzeu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională, în cadrul conferinţei ZF Digital ’15.

 

Principalele declaraţii ale reprezentantului MSI:

♦ Ministerul Societăţii Informaţionale a lansat în consultare publică de peste o săptămână un proiect care va modifica regimul de autorizare a reţelelor de telecomunicaţii. Aşteptăm operatorii cu propuneri. Proiectul va duce nu neapărat la o scădere a numărului de autorizaţii, ci la o uniformizare şi la grăbirea acordării acestor autorizaţii. Încercăm să modificăm şi termenele. Numărul mare de autorizaţii ţine şi de specificul autorităţilor locale, nu le putem uniformiza de la Bucureşti. Nu ne dorim să trecem peste aceste autorizaţii.

♦ Avem semnale din ţară, mai ales din Timişoara, că facilităţile fiscale oferite de statul român creează premisele dezvoltării acestui sector. Companiile vor să suplimenteze numărul de angajaţi şi să se dezvolte în continuare.

♦ Există un contract la minister cu un consorţiu de firme pentru elaborarea unei strategii de privatizare a Telekom. Acum sunt aproape de finalizarea rapoartelor, juridic, financiar, tehnic, şi pe baza lor va fi elaborată strategia de privatizare. Estimez că în noiembrie vom începe să discutăm pe această strategie de privatizare. Sper că vom reuşi să luăm o decizie anul acesta. Guvernul urmează să ia o decizie privind metoda de privatizare. Există avantaje şi dezavantaje pe fiecare metodă. IPO-ul e o metodă foarte transparentă. La nivelul consorţiului au fost solicitări la nivelul Telekom, de date, pe toate domeniile, au fost şi due-diligence. Acum consorţiul e destul de avansat.

♦ Ca acţionari minoritari, noi credem că procesul de rebranding a decurs foarte bine. Acum sunt peste 150.000 de clienţi care au achiziţionat pachete de servicii integrate fix-mobil. La rezultate  financiare, 2014 a însemnat un miliard de euro venituri. La sfârşitul trimestrului II se păstrează tendinţele şi se  atinge şi în acest an această cifră. Peste 1,3 milioane de gospodării au acces la reţeaua de fibră optică a Telekom.

♦ Priorităţile ministerului pe 2016 sunt: privatizarea Telekom, proiectul Ro Net, Agenda digitală. La Poştă nu a fost un eşec de privatizare, statul român nu a pierdut, vom relua procesul de privatizare pentru că Poşta are nevoie de capital. Privatizările vor avea loc doar când statul român are de câştigat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO