Supliment ZF Rezidențial

Analiză. Luciana Giurea, AFI Europe: Avem companii interesate de închirierea apartamentelor pe care le construim la AFI Home North

22 apr 2024 Autor: Bogdan Alecu

Luciana Giurea, fost director general al centrului comercial AFI Ploieşti, a preluat luna trecută funcţia de director al Diviziei Rezidenţiale, poziţie din care coordonează toate proiecte imobiliare rezidenţiale (de închiriat sau de vânzare) ale grupului în România. Activitatea ei se concentrează acum asupra primului proiect rezidenţial destinat exclusiv închirierii pe care compania îl dezvoltă în România, AFI Home North, localizat pe bdul Dimitrie Pompeiu, în zona de business a Capitalei.

Complexul rezidenţial va cuprinde trei clădiri distincte, cu un număr total de 380 de apartamente destinate exclusiv închirierii şi 400 de locuri de parcare, pe un teren cu o suprafaţă de 10.200 mp.

„Cu siguranţă primii către care ne vom îndrepta cu ofertele noastre pentru pachetele de apartamente sunt chiriaşii din clădirile noastre de birouri. Avem deja cerere pentru pachete de zeci de apartamente din partea mai multor companii. În martie 2025 vom avea livrată o clădire cu 80 de apartamente. În momentul de faţă tendinţa se duce către zona închirierilor. Vedem o creştere a preţurilor. Dacă ne inspirăm de la pieţele din Praga, Varşovia, de exemplu, este clar că preţurile vor merge în sus“, a spus Luciana Giurea.

AFI are şi rezidenţial de vânzare, pe care odată cu clarificarea situaţiei PUZ-urilor speră să-l reia cu următoarele etape şi să livreze în AFI City, în Bucureştii Noi, alte apartamente.

„Dacă vom obţine autorizaţiile o să începem construcţia. Suntem în continuare în căutare de terenuri care dacă au autorizaţie de construcţie sunt preferatele noastre sau măcar un PUZ care să fie în continuare în vigoare. Ne uităm la zone din Bucureşti care sunt pretabile pentru această componentă de mixed use. Cea mai mare provocare a nostră rămâne până la urmă timpul pe care îl petrecem în trafic ca să ajungem de la o destinaţie la cealaltă. Atunci, cu cât ai mai multe lucruri în aceeaşi zonă, este mai bine. În acelaşi timp, infrastructura ar trebuie la fel de mult dezvltată, să existe metrou şi transport în comun în toate zonele de interes. Tendinţa principală este aceea de a economisi timp, pentru că este cel mai valoros lucru pe care îl putem face. Ne uităm la tot ce înseamnă zona de mixed use, de proximitate, de facilităţi şi către o calitate crescută a vieţii“, a spus Luciana Giurea.

Ea a subliniat faptul că AFI Europe a mizat pe proiecte de birouri în proximitatea zonelor rezidenţiale, precum Militari şi Drumul Taberei, două dintre cele mai aglomerate cartiere ale Capitalei, atunci când nimeni nu se uita acolo, iar acum merge înspre zona de nord Dimitrie Pompeiu cu apartamente.

„Avem un teren de 5 hectare lângă AFI Cotroceni pe care plănuim să dezvoltăm rezidenţial de închiriat pentru că sunt foarte mulţi oameni care locuiesc şi lucrează în zona respectivă, dar îşi doresc să păstreze o flexibilitate. În acelaşi timp devine tot mai greu accesibil să-ţi permiţi apartamente de dimensiuni mai mari - a crescut cota de TVA. Trebuie să învăţăm să dezvoltăm portofoliul profesional“, a subliniat Luciana Giurea.