Supliment ZF Rezidențial

Analiză. Mihai Astratinei, In-Spekt Development: Nordul Bucureştiului reprezintă o zonă vie şi în continuă dezvoltare, cu cel mai mare potenţial de creştere

22 apr 2024 Autor: Bogdan Alecu

In-Spekt Development, compania condusă de Mihai Astratinei, mizează pe zona Floreasca-Barbu Văcărescu pentru dezvoltări imobiliare, în condiţiile în care acolo zilnic lucrează circa 100.000 de corporatişti. După birouri, acolo dezvoltatorii mizează pe rezidenţial şi hoteluri.

Piaţa imobiliară din Bucureşti se află într-o perioadă de tranziţie, determinată de numeroase provocări şi tendinţe care îi modelează evoluţia. Mihai Astratinei, director general al In-Spekt Development, este de părere că nordul Capitalei, în special zona de birouri din Floreasca, Barbu Văcărescu, Fabrica de Glucoză şi Dimitrie Pompeiu, reprezintă un pol de dezvoltare urbană.

„Când mergi în nordul oraşului, pare că ajungi în alt Bucureşti. De aceea, pentru In-Spekt Development, această zonă rămâne de mare interes, e zona unde avem deja proiecte dezvoltate, dar şi în dezvoltare, o zonă cu un vibe intens, unde nu-ţi lipseşte nimic, unde poţi fi aproape de birou, dar şi de ieşirea din oraş, aşadar e un loc potrivit de locuit şi de lucrat în acelaşi timp, din toate punctele de vedere. Este, de ase­menea, şi o zonă unde s-au stabilit oameni din zona de business, străini care lucrează în România şi care au dezvoltat afaceri aici. E o zonă vie şi în continuă dezvoltare. Este zona cu cel mai mare potenţial de creştere, o zonă care poate porni de la zero, pentru a ne demonstra nouă înşine că putem avea un Bucureşti modern şi frumos“, a subliniat Mihai Astratinei.

In-Spekt Development lucrează în momentul de faţă la două proiecte imobiliare.

„Primul dintre ele este un complex în zona semicentrală a Bucureştiului, mai precis pe Calea Plevnei, un proiect reziden­ţial care va include şi spaţii comerciale şi de recreere. Acest proiect este în ultima etapă de proiectare şi autorizare. Al doilea proiect este un hotel pe care îl dezvoltăm în zona Fabricii de Glucoză, o zonă aflată în proximitatea BrickLofts, proiectul nostru emblematic“, a spus directorul.

Hotelul este situat la graniţa dintre aceste două zone şi va avea o clasificare de 4 stele şi un număr de aproximativ 180 de camere, săli de conferinţe, sală de fitness, birouri pentru activitatea clienţilor. Clădirea are o suprafaţă de circa 14.000 de metri pătraţi şi este deja autorizată, urmând să înceapă în cursul acestui an.

Mihai Astratinei observă o îmbunătăţire generală a standardelor de dezvoltare din Bucureşti, cu noi clădiri care se apropie de nivelul celor din Occident. El atribuie această evoluţie cererii tot mai mari din partea clienţilor pentru arhitectură de calitate şi dorinţei dezvoltatorilor de a crea clădiri mai durabile. „Dezvoltatorii sunt mai atenţi la detalii, la finisaje şi la amenajări inte­rioare“, spune Astratinei.

„De asemenea, există o tendinţă de a folosi materiale ecologice şi tehnologii de construcţie durabile“, spune directorul.

Cu toate acestea, el subliniază nevoia de îmbunătăţiri în ceea ce priveşte planificarea urbană a oraşului. Planul Urbanistic General al Bucureştiului, care are peste 20 de ani, nu mai este adecvat nevoilor actuale ale oraşului.

„Planul Urbanistic General trebuie actualizat pentru a ţine cont de noile tendinţe şi provocări“, spune Astratinei. „De asemenea, este nevoie de o mai bună coordonare între autorităţile locale şi dezvoltatori pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a oraşului.“

Potrivit lui Astratinei, dinamica pieţei s-a încetinit în ultimul an, deoarece preţurile se află într-un proces de ajustare. Acesta este rezultatul unei serii de factori, inclusiv creşterea costurilor materiilor prime şi ale forţei de muncă, în special în contextul tensiunilor din lanţurile de aprovizionare şi al războiului din Ucraina. De asemenea, un impact a avut şi creşterea ratelor dobânzilor, care afectează costurile creditelor ipotecare şi ale altor forme de finanţare imobiliară, dar şi inflaţia, care erodează puterea de cumpărare a potenţialilor cumpărători.

„Întotdeauna şi în orice piaţă durează un timp până când costul locuinţelor şi spaţiilor de birouri se aliniază cu creşterile de preţ, până când cumpărătorii acceptă noul nivel de preţuri“, explică Astratinei. „Ne aflăm în prezent în această perioadă de ajustare, care ar putea continua şi în 2024-2025.“

Un trend semnificativ pe piaţa imobiliară din Bucureşti este creşterea standardelor de calitate pentru noile clădiri. Clienţii caută acum locuinţe şi spaţii de birouri mai confortabile, durabile şi estetic plăcute.

„Vedem o arhitectură mai curată, cu mai puţine elemente forţate, nejustificate, cu mai puţine experimente stilistice gratuite, care de multe ori eşuează, ori devin complicat de executat sau prost executate“, notează Astratinei. „De asemenea, există o cerere tot mai mare pentru materiale şi tehnologii de con­strucţie de înaltă calitate, care să asigure durabilitate şi eficienţă energetică.“

Mihai Astratinei consideră că prio­rităţile viitorului primar al Bucureştiului ar trebui să includă finalizarea Planului Urbanistic General al oraşului şi asigurarea unei planificări urbane coerente. De asemenea, pe lista prio­rităţilor ar trebui să fie şi îmbunătăţirea infrastructurii oraşului, inclusiv a transportului public şi a spaţiilor verzi, dar şi găsirea de soluţii pentru traficul congestionat, care afectează calitatea vieţii rezidenţilor şi competitivitatea oraşului.

Evoluţia preţurilor şi a vânzărilor

Mihai Astratinei anticipează o uşoară creştere a preţurilor proprietăţilor în viitorul apropiat, pe măsură ce dezvoltatorii se străduiesc să îşi menţină standardele de calitate într-o perioadă de costuri în creştere. În ceea ce priveşte vânzările, el se aşteaptă la o cerere constantă pentru produse imobiliare de înaltă calitate.

„Piaţaimobiliară din Bucureşti este rezilientă şi are o cerere puternică pentru produse de calitate“, spune Astratinei. „Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue şi în 2024-2025, în ciuda provocărilor actuale.“