Supliment ZF Rezidențial

Analiză. Presiunea creşte pe piaţa rezidenţială pe măsură ce oferta scade, iar cererea pentru locuinţe noi rămâne la un nivel ridicat

22 apr 2024 Autor: Bogdan Alecu

Zonele din nordul oraşului atrag în continuare cele mai multe dezvoltări rezidenţiale, aproape 40% din oferta nouă de locuinţe fiind amplasate aici  Cele mai multe locuinţe care urmează a fi livrate în 2024 în Bucureşti şi împrejurimi, aproape 60% din oferta totală, ţintesc segmentul mass market În primele două luni din 2024 s-au vândut cu aproape 24% mai multe case şi apartamente în Bucureşti şi împrejurimi faţă de rezultatul înregistrat în primele două luni din 2023.

One United Properties cu aproape 2.300 de aparta­mente, Ionuţ Negoiţă cu alte 1.330 şi Exigent cu aproape 1.300 sunt cei mai activi dezvoltatori în 2024, având cele mai multe locuinţe în construcţie. De partea cealaltă, volumul livrărilor din acest an este de aşteptat să scadă pe fondul reducerii semnificative a autorizaţiilor de construire.

Mallurile, clădirile de birouri şi infrastructura de transport în comun atrag cele mai multe proiecte rezidenţiale noi în 2024, iar potrivit raportului de piaţă realizat de consultanţii de la SVN România indică faptul că zonele din nordul oraşului atrag în continuare cele mai multe dezvoltări rezidenţiale, aproape 40% din oferta nouă de locuinţe fiind amplasată aici.

„Chiar dacă în prezent se află în construcţie mai multe proiecte rezidenţiale de dimensiuni medii şi mari, 2024 va aduce unul dintre cele mai reduse numere de locuinţe finalizate în proiecte cu peste 500 de unităţi. Situaţia nu ar urma să se îmbunătăţească semnificativ nici anul viitor, ţinând cont, pe de o parte, de proiectele care urmează a fi demarate în acest an şi, pe de altă parte, de scăderea cu 37% a numărului de autorizaţii emise în 2023 versus 2021 în Bucureşti, respectiv scăderea anuală cu 54% a suprafeţei utile autorizate în proiecte rezidenţiale în Bucureşti. Toate acestea vor duce la scăderea ofertei pe segmentul nou şi vedem deja primele semne în acest sens“ - Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

De asemenea, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti a scăzut în 2023 cu 18,7% faţă de 2022 şi cu 37,5% faţă de 2021, în timp ce suprafaţa utilă total autorizată în 2023 în clădiri rezidenţiale din Bucureşt a fost mai mică cu 54% faţă de nivelul din 2022, potrivit statisticilor oficiale.

Cele mai mari zece proiecte rezidenţiale au în construcţie aproape 7.500 de apartamente la nivelul lunii martie din 2024, potrivit datelor SVN România. Topul ia în calcul cele mai mari proiecte rezidenţiale aflate acum în construcţie, fiind luate în considerare proiecte cu livrare şi în 2025-2026, mai ales că în 2024 nu sunt anunţate multe livrări pe segmentul proiectelor cu peste 500 de unităţi.

Cel mai mare proiect este Plaza Residence, mai exact fazele 4 şi 5 ale acestuia, dezvoltat de Exigent Development în cartierul Militari, între Plaza România şi Cora Lujerului, cu aproape 1.300 de locuinţe.

Tot în acelaşi perimetru şi Smart Residence pregăteşte alte aproape 800 de apartamente, astfel încât zona dintre bulevardele Timişoara şi Iuliu Maniu continuă să fie un punct fierbinte pe harta dezvoltărilor imobiliare.

Tot acolo Primăria Sectorului 6 a mărit miza şi investeşte în Parcul Liniei, transformând o zonă insalubră într-un parc modern.

Pe de altă parte, deşi sunt emise autorizaţii de construire pentru locuinţe noi, investiţiile în infrastructura şcolară întârzie, motiv pentru care în multe dintre instituţiile de învăţământ ora a ajuns de 40 de minute, iar pauza de 5, pentru a acomoda trei schimburi. Mai mult, dincolo de numărul record de noi locuinţe, în sectorul 6 şcolile se aglomerează şi cu copii din localităţile din Ilfov, unde de asemenea a existat şi există un boom imobiliar, însă nu şi unul al şcolilor şi grădiniţelor noi.

Numărul locuinţelor care vor fi livrate în Bucureşti şi împrejurimi în 2024 ar putea să scadă semnificativ, potrivit raportului de piaţă „Romania Residential Market Genome“ realizat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania. Astfel, aproximativ 17.500 de case şi apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest an în regiune, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi.

Puţin peste 21.000 de noi locuinţe au fost livrate în Bucureşti şi Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022. SVN Romania estimase în urmă cu un an că aproximativ 19.000 de locuinţe ar putea fi finalizate în 2023 în regiune.

Rezultatul mai mare de livrări a fost datorat în principal creşterii semnificative a numărului de proiecte finalizate în trimestrul IV al anului anterior, într-un context în care dezvoltatorii au accelerat livrarea proiectelor, astfel încât cumpărătorii să poată beneficia de plafonul de preţ mai ridicat pentru care s-a aplicat 5% TVA pentru ante-contractele semnate în 2022.

Scăderea semnificativă a ofertei noi din acest an se înregistrează într-un context în care numărul caselor şi apartamentelor vândute în Bucureşti şi împrejurimi la începutul acestui an a crescut cu aproape 24% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie - februarie 2023, fiind mai mare chiar şi faţă de primele luni din 2022, an record pentru vânzările de locuinţe, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Zonele din nordul a Bucureştiului vor atrage şi în 2024 cel mai mare număr de locuinţe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul oraşului este cel mai important pol de dezvoltare rezidenţială din Bucureşti, într-un context de creştere a veniturilor şi implicit a ofertei care ţinteşte segmentul middle market.

Zona de vest a oraşului va atrage aproximativ 24% din oferta nouă care ar putea fi livrată în acest an de către dezvoltatori în Bucureşti şi împrejurimi, în timp ce zona de est va atrage o cotă de 17% iar cea de sud de circa 15% din oferta nouă.

Cele mai multe locuinţe care ar urma să fie livrate în oraş şi împrejurimi în acest an ţintesc segmentul mass market, cu o cotă de circa 59%, în timp ce segmentul middle market va atrage aproximativ 36,5% din oferta nouă iar cel premium aproximativ 4,4%.

Adiţional locuinţelor care ar putea fi livrate în oraş şi împrejurimi până la finalul acestui an, alte aproximativ 11.000 de case şi apartamente se află în acest moment în diferite faze de construcţie, cu date de finalizare setate pentru 2025 şi 2026, potrivit datelor SVN. Înregistrarea acestor locuinţe ca fiind livrate va depinde, ca în fiecare an, de respectarea graficelor de dezvoltare şi de ritmul de întocmire a documentaţiilor specifice de recepţie a lucrărilor.

Andrei Sârbu, CEO al SVN România: Anul 2024 va aduce unul dintre cele mai reduse numere de locuinţe finalizate în proiecte.