Suplimente

Febra indatorarii costa pe timp de criza: 1,6 milioane de romani au credite la cel putin doua banci

Febra indatorarii costa pe timp de criza: 1,6 milioane de romani au credite la cel putin doua banci
18.05.2010, 23:02 22

Peste 1,6 milioane de romani inca au credite la cel putin douabanci, intr-o perioada in care recesiunea nu da semne ca s-arincheia, iar multe locuri de munca raman sub amenintare.

Acestora li se adauga 2,9 milioane de persoane care au creditela o singura banca, potrivit datelor adunate la Biroul de Credit,care din 2007 primeste de la participantii in sistem atatinformatii negative privind debitorii (restante la plata ratelor),cat si pozitive (valoarea imprumuturilor contractate).

Numarul creditelor aflate in derulare este de 7,8 milioane, increstere usoara de la 7,5 milioane in decembrie 2008, in specialdatorita numarului mare de carduri de credit vandute. In total, inbaza Biroului de Credit sunt adunate date despre 6,2 milioane deromani, care au avut sau au in derulare credite.

Frenezia bancilor de a vinde credite intre 2006 si 2008 s-avazut in cresterea rapida a gradului de indatorare al populatiei,care s-a dublat in aceasta perioada, ajungand la 22%, potrivitdatelor BNR.

Din cauza pierderii locurilor de munca, chiar si crediteleipotecare au devenit sursa de restante la banci, executarile siliteprin vanzarea locuintelor la licitatie inmultindu-se de la o lunala alta.

Situatia cea mai delicata pe zona de retail ramane insa lacreditele de consum, unde persoanele fizice au in derulare 4,3milioane de credite, cu 10% mai putine decat in decembrie 2008,cand soldul (valoarea imprumuturilor ramasa de rambursat)inregistra un varf de 74 mld. lei (18,5 mld. euro). La sfarsitullunii martie 2010, soldul creditelor era de aproape 71 mld. lei(17,3 mld. euro), cu 2% mai mic in lei, respectiv cu 7% in euro.Valoarea initiala a creditelor de consum aflate in derulare (sumaacordata initial de banca) se ridica la 22,1 mld. euro, astfel cavaloarea medie a unui imprumut a fost de aproape 5.200 de euro. Laacestea se adauga doua milioane de carduri de credit, cu un cuantumal liniilor de finantare aprobate in valoare de circa 7 mld. lei(1,2 mld. euro).

Cu exceptia unor promotii lansate recent de cateva banci,dobanzile la creditele de consum au ramas peste pragul de 10% pe anla lei. La euro, ofertele difera substantial de la o banca la alta,sub si peste 10%. In unele cazuri, bancherii au facut creditele inlei mai ieftine decat cele in euro. Dobanda anuala efectiva inca nucoboara sub 20% la lei.

In plus, romanii mai au de rambursat 188.000 de crediteipotecare, fata de 158.000 in decembrie 2009. Circa jumatate dinaceasta crestere este data de creditele acordate in cadrulprogramului "Prima casa" (circa 17.000 pana in prezent) lansat in adoua parte a lui 2009.

Sumele acordate prin aceste credite au fost de 28 de mld. lei(6,8 mld. euro), in timp ce soldul (sume ramase de rambursat) erain martie de aproape 25 mld. lei (6 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO