Suplimente

Polonia, dezvoltare economică şi prosperitate prin inovaţie

Polonia, dezvoltare economică şi prosperitate prin...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.05.2017, 19:29 58

Companiile poloneze se extind internaţional nu doar prin exporturi, ci şi prin baze de producţie, iar internaţionalizarea acestora întăreşte ceea ce Polonia are deja, un brand economic recunoscut global - un semn că econo­mia, cea mai mare din Europa de Est, se apropie de maturitate.

Însă pentru a ajunge acolo mai trebuie să treacă de un hop, de statutul de pro­du­cător cu forţă de muncă ieftină, de furnizor de servicii şi produse care depinde de investiţiile altor jucători mari. Inovaţia este considerată modul în care se poate trece la o nouă etapă de dezvoltare şi eficienţă. De asemenea, de inovaţie au nevoie companiile pentru dezvoltare. Acest lucru ni-l explică ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti Marcin Wilczek.

Iar Polonia are multe de spus lumii în materie de inovaţie. Polonia a fost ţară parteneră la ediţia de anul acesta a celui mai mare târg de tehnologie industrială, Hannover Messe. La Varşovia, Google şi-a construit un campus pentru dezvoltarea start-up-urilor ino­va­ti­ve, singurul de acest fel pe care gigantul american îl are în Europa de Est. Google trebuie să fi văzut ceva special la Polonia.

O firmă polo­neză produce componente pentru vehiculele mar­ţiene ale NASA. Inventatorii polonezi se implică în dezvoltarea Hyperloop, proiect al lui Elon Musk care ar trebui să revoluţioneze trans­portul cu vehicule care circulă cu viteze mai mari decât cele ale aeronavelor prin tuburi cu pre­siune redusă. O companie poloneză a lansat The Witcher, seria de jocuri video care a bulversat lu­mea gamerilor. Polonia are multe de oferit în ma­te­rie de inovaţie, ca de altfel şi celelalte ţări est-europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO