ZF TechDay

ZF Tech Day. Sorin Cosmescu, EXE Software: Într-un an complicat ca 2023 am reuşit să creştem businessul cu 9%, iar pentru anul acesta ne-am propus un avans de peste 10%. Vedem o cerere mai mare pentru soluţii de tip business intelligence. Avem mai multe solicitări din România decât din străinătate

29.04.2024, 00:07 Autor: Ioana Nita

Portofoliul de clienţi al EXE Software de clienţi numără peste 60 de companii, majoritatea din străinătate  Compania dezvoltă o nouă soluţie proprie, o platformă bazată pe AI care ajută la procesarea volumelor mari de date Echipa EXE Software va ajunge anul acesta la pragul de 150 de persoane, compania având poziţii deschise în special pe zona tehnică.

Compania locală EXE Software, specializată în dezvoltare de soluţii software, a înregistrat anul trecut o creştere de 9% a businessului, apropiindu-se astfel de pragul de 7 milioane de euro pentru cifra de afaceri (circa 33,5 mil. lei), în pofida faptului că 2023 a fost un an complicat pentru industria IT, care a fost marcată de restructurări şi de schimbări fiscale pe plan local. Însă 2024 se întrevede a fi un an mai bun, cu o cerere în creştere pe plan local pentru soluţii software, în special pentru cele de tip business intelligence, dar şi cu perspective de a atrage clienţi noi şi mari din străinătate, potrivit lui Sorin Cosmescu, CEO şi acţionar în cadrul EXE Software.

„Anul acesta ne propunem o creştere de două cifre, peste 10%, nu de o singură cifră cum a fost în 2023. Ne bazăm foarte mult pe atragerea de clienţi noi anul acesta atât la nivel internaţional, cât şi local. Pe plan local, am observat că în primele trei luni din acest an piaţa din România s-a revigorat. Avem mai multe cereri de pe piaţa locală decât de pe piaţa externă, iar pentru noi proiectele pentru clienţii străini generează 85% din business. Totodată, am observat anul acesta şi mai multe cereri pe zona de business intelligence, acolo unde noi avem echipă foarte puternică, pe lângă cea de dezvoltare web şi mobile, ceea ce înseamnă că şi antreprenorii şi companiile locale consideră că <<data driven decisions>> nu e un simplu concept, ci au nevoie de astfel de soluţii pentru a-şi putea conduce afacerea pe bază de date“, a declarat el în cadrul emisiunii ZF Tech Day, explicând şi care sunt avantajele utilizării unor soluţii de business intelligence pentru antreprenori.

„Practic, cu astfel de soluţii noi colectăm informaţii din ERP-uri (soluţii software de tip Enterprise Resource Planning pentru gestionarea afacerilor – nr. red.) şi din diverse alte soluţii pe care clientul nostru le are în portofoliu şi după aceea le expunem în nişte dashboarduri, rapoarte, lucruri care îi ajută pe ei să-şi conducă mai eficient afacerea, să facă previziuni, să urmărească practic evoluţia vânzărilor, evoluţia stocurilor ş.a.m.d. Sunt soluţii pe care noi le implementăm de mult timp pentru partenerii noştrii externi. Şi acum am observat această cerere şi pe plan local.“

Anul trecut, EXE Software a reuşit să compenseze stagnarea cererilor de extindere a proiectelor derulate pentru clienţi existenţi cu atragerea de noi clienţi.

„Am deschis o colaborare cu un client foarte mare, extern, care activează în zona dezvoltării de software. Noi am fost implicaţi într-un proiect foarte interesant şi foarte mare.“„Un proiect de ERP care se ocupă de managementul construcţiilor industriale, precum centrale nucleare, adică un proiect foarte, foarte mare. Este o colaborare foarte interesantă pentru noi care a început anul trecut. Cerinţele sunt foarte ridicate în ceea ce priveşte calitatea programatorilor pe care noi trebuie să îi implicăm în aceste proiecte. Am reuşit să rezolvăm foarte bine această cerinţă şi clientul nostru este foarte mulţumit. Iar ideea este că noi ne dorim să extindem această colaborare anul acesta. A fost să zic aşa, o primă colaborare, de test, dar credem că am trecut toate testele şi cred că vom extinde această colaborare“, a precizat Sorin Cosmescu, adăugând că pe lângă această nouă colaborare, compania a mai avut o serie de proiecte interesante începute anul trecut sau continuate din anii anteriori.

„De exemplu, am dezvoltat o platformă care include o puternică componentă mobilă pentru managementul fermierilor. Este vorba de un client foarte mare care activează la nivel global şi care are nevoie de materie primă pe care o cumpără de la fermieri. Şi pentru a se asigura de calitatea produselor pe care le primeşte de la fermieri, a avut nevoie de soluţii prin care să facă managementul acesta. Noi am fost implicati direct în acest proiect, l-am implementat şi este în faza în care se fac primele evaluări şi se aşteaptă să vedem care va fi continuarea acestei soluţii, ce dezvoltări noi sau ce intervenţii trebuie să mai facem.“

EXE Software are în prezent un portofoliu de 60 de clienţi, majoritatea străini, pentru care dezvoltă soluţii software la comandă. „Clienţii noştri sunt aproape pe toate continentele, doar în Australia ne avem clienţi. În principal sunt Europa de Vest şi America de Nord, dar avem şi soluţii implementate în America de Sud şi America Centrală. De asemenea, avem 3 clienţi din Africa, şi în special pentru soluţii de business intelligence. Iar pe zona de web development şi business intelligence inclusiv, avem şi câteva platforme instalate în Asia. Suntem o companie care livrează la nivel global”, a subliniat CEO-ul şi acţionarul EXE Software.

Pe lângă soluţiile software dezvoltate la comandă pentru diferiţi clienţi, majoritatea de pe pieţele externe, compania are şi un portofoliu de soluţii proprii, cea mai cunoscută fiind esFields - o soluţie de automatizare a forţei de vânzări. De anul trecut a început însă să lucreze la un nou produs propriu, bazat pe tehnologia inteligenţei artificiale (AI), care să ajute la procesarea volumelor mari de date de către companii.

„Am dezvoltat o platformă care include o puternică componentă de inteligenţă artificială. Este o platformă proprie pe care vrem să o oferim clienţilor noştri. Practic, am încercat să găsim o soluţie care să ajute clienţii noştri, cei care lucrează cu foarte multe liste mari de produse, liste mari pe care le aduc de la furnizori. Iar ideea este să putem să prelucrăm în mod automat aceste fişiere, care pot include fişiere Excel, imagini, diverse documentaţii în format PDF etc., eliminând munca manuală de prelucrare a acestor informaţii”, a explicat el.

În prezent, echipa EXE Software are 137 de membri, iar pentru anul acesta compania şi-a propus să depăşească pragul de 150 de angajaţi, majoritatea poziţiilor deschise fiind pe zona tehnică.

„În primul rând, căutăm dezvoltatori pentru aplicaţii web, mobile şi business intelligence, designeri, specialişti în testare software. De asemenea, şi în zona de consultanţă avem nevoie de oameni. Ca în fiecare an o să angajăm şi juniori pe care ne propunem să îi creştem în echipa noastră şi în general în zona tehnică ne propunem să aducem oameni noi.”

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday