ZF TechDay

ZF TechDay. Mihai Chirica, primarul Iaşiului: Numărul de angajaţi din domeniul IT&C din Iaşi a crescut cu 28% faţă de 2019, la 27.000

07.11.2020, 13:19 Autor: Alexandra Cepăreanu

În acest an primăria a avut un buget de 4 milioane de euro pentru proiecte de digitalizare.

Industria de IT&C cunoaşte o accelerare puternică în municipiul Iaşi, chiar şi pe fondul pandemiei de COVID-19, spune Mihai Chirica, primarul municipiului. Astfel, dacă anul trecut în Iaşi erau înregistraţi circa 21.000 de angajaţi în sectorul de IT, pe parcursul acestui an, numărul persoanelor care lucrează în industrie a crescut cu circa 28%.

„Industria de IT este un motor pentru economia noastră. În 2016, aveam circa 9.500 de angajaţi în domeniul IT&C, iar anul trecut am depăşit 21.000 de angajaţi. Chiar şi în condiţiile pandemiei numărul de angajaţi din domeniul IT&C a ajuns la 26.000 – 27.000 de persoane“, a spus primarul muncipiului Iaşi Mihai Chirica.

El spune că dezvoltarea industriei de IT reprezintă o oportunitate pentru oraşul Iaşi, atât din punct de vedere economic, cât şi în ceea ce priveşte vizibilitatea municipiului în faţa altor investitori de profil. „Amazon şi-a exprimat dorinţa de extindere în Iaşi.“

De asemenea, industria de IT, care a accelerat chiar şi în timpul pandemiei, a generat creşteri şi în alte sectoare de activitate.

„A fost o explozie în solicitarea de locuinţe, am atins un prag înregistrat în 1996, cu darea la cheie a aproape 4.000 de apartamente din domeniul privat, într-un singur an.  Practic, domeniul IT a generat creşteri şi în alte sectoare economice.“

De asemenea, în Iaşi se lucrează la noi spaţii de birouri pentru cei care lucrează în domeniul IT, a adăugat Mihai Chirica. „Lucrările au început în luna martie, în zona centrală, pentru construcţia unei suprafeţe de 100.000 - 120.000 mp de spaţii de birouri.“

Primăria municipiului Iaşi colaborat şi cu Orange Business Services pentru digitalizarea anumitor sectoare de activitate: digitalizarea serviciilor de salubrizare şi management al deşeurilor (proiect care se continuă prin reţeaua de 240 de centre de supraveghere ce sunt implementate în prezent), introducrea Wi-Fi-ului în transportul public, crearea unei baze de date urbane, măsurarea calităţii aerului (proiect pilot cu 10 staţii de măsurare montate pe autobuzele din Iaşi), integrarea de senzori la nivelul municipiului şi elaborarea unei hărţi verzi a oraşului şi introducerea unei reţele de senzori pentru parcare.

„Au fost 68.733 de conectări la reţelele Wi-Fi din transportul public. Cele mai multe au fost conectate timp de 15-33 de minute.  Din 42.000 de dispozitive înregistrate în reţea, 23.000 au revenit de mai mult de trei ori. Având în vedere că din luna martie au fost impuse restricţii pe fondul pandemiei şi a fost şi o perioadă de stare de urgenţă care a dus la îngheţarea transportului public, impactul proiectului a fost destul de mare. Succesul proiectului va fi amplificat după ce scăpăm de pandemie, anul viitor.“

Bugetul alocat anul acesta pentru digitalizarea oraşului a fost de aproximativ 4 milioane de euro, a menţionat primarul municipiului Iaşi. „Cea mai mare parte din această sumă a fost cheltuită pe măsuri de mediu, transport public, gestionarea parcărilor şi educaţie.“

 Pentru anul viitor, unul dintre proiectele importante de digitalizare va viza zona educaţională. „Avem un portofoliu de câteva zeci de proiecte care vor face obiectul finanţărilor europene începând cu anul 2021. În contextul pandemic, s-au restructurat puţin direcţiile de implementare a soluţiilor smart, astfel că telemedicina va rămâne un punct important, ca şi educaţia la distanţă.“

 Mihai Chirica a adăugat că printre priorităţile setate pentru anul în curs se numără finalizarea programelor de digitalizare începute deja.

 „Am deschis 43 de centre de învăţare online, pe fondul pandemiei, şi vom extinde acest număr până la 1.920 de centre şi suntem în implementare cu acest proiect, iar săptămâna viitoare aşteptăm să ajungă şi echipamentele. Trebuie să vină circa 1.540 de echipamente ce vor fi instalate până la sfârşitul acestui an.“

 

Am mai pornit un concept de dezvoltare a unui cartier după conceptul Smart District. Tot ce se va construi pe cele aproximativ 148 de hectare va fi smart

► Termenele vor fi flexibile. Fiecare concept a derivat într-unul mai complex şi mereu au apărut provocări care de regulă te determină să amâni termenele.

►  Dezvoltarea unei pieţe digitale locale a fost cel de-al doilea obiectiv stabilit. Oraşul Iaşi ca pol de creştere a sectorului IT, trebuie să-şi dezvolte o piaţă digitală locală. Mai vizăm crearea unui centru de inovare pentru start-up-uri.

► Acest concept de digitalizare a municipiului Iaşi a început cu înfiinţarea Consiliului Digital de Transformare a Municipiului Iaşi, un concept de parteneriat în cadrul căruia am reuşit să discutăm şi cu mediul academic, universitar, şi cu ONG-uri şi companii.

►  Am discutat despre digitalizarea sectorului de sănătate publică, educaţional. Am luat în calcul şi capitalul privat.

►  A fost creată platforma Iaşi Smart-City.ro, pe care lucrăm. Suntem în curs de semnare a acordului pentru realizarea unei platforme de publicare a datelor deschise pentru  municipiul Iaşi. O platformă integrată.

►  Avem un proiect ce va fi avansat anul viitor la Comisia Europeană, de digitalizare a învăţământului. Am estimat costul acestui proiect la 36 mil. euro.

►  În rândul populaţiei cu vârste mai înaintate există o lipsă de abilităţi în a folosi soluţiile digitalizate. În perioada stării de urgenţă m implementat mai multe platforme care să ajute populaţia să aibă acces la diverse servicii publice de la distanţă, iar după perioada de stare de urgenţă cozile de la ghişee au devenit interminabile.

►  Pe de altă parte apare tânăra generaţie care solicită tot mai multe facilităţi la distanţă. Există un tranzit mare care vine din localităţile învecinate, pentru obţinerea unui permis sau paşaport. Asta înseamnă ore perdute trafic, poluare. Prin digitalizare aceste servicii vor putea fi oferite de la distanţă.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday