Top MBA

Cele mai bune scoli de business in viziunea scolilor de business

Cele mai bune scoli de business in viziunea scolilor de business

Radu Bragarea, Chief Operating Officer, AIG Life Asigurari Romania, student al EMBA WU Executive Academy Viena: Programul imi ofera sansa de a-mi completa "cultura" de business cu informatii din domenii conexe activitatii mele profesionale de pana in prezent, precum si o mai buna intelegere globala a aspectelor ce influenteaza o companie. Cel mai important beneficiu este colaborarea continua cu colegii mei, manageri de top, de la care am invatat foarte multe. Relatiile pe care le avem au depasit de mult sfera exclusiv academica, cu mai multi dintre ei colaborez deja profesional.

23.03.2009, 15:31 133

Fiecare dintre cei 300 de respondenti care au participat la realizarea studiului a raspuns la intrebarea "Ce institutii academice propun cea mai buna oferta de formare in domeniul managementului din Franta, Europa si Statele Unite?", existand doua categorii de raspunsuri: scoala cel mai des citata in mod spontan si scoala mentionata cel mai des dintre cele prezentate intr-o lista data.

Sondajul a fost realizat pe internet de catre cotidianul francez La Tribune si agentia de comunicare Noir sur Blanc, fiind publicate in luna martie pe site-ul La Tribune.fr.
In ceea ce priveste Europa, dupa scoala franceza INSEAD si London Business School, care sunt citate la fel de des, urmeaza IMD Lausanne din Elvetia. Pe urmatorul loc se situeaza tot o scoala din Franta, HEC, care, in clasamentul facut de scolile franceze, se situeaza pe primul loc, la egalitate cu INSEAD. La sfarsitul clasamentului se afla Boccono, o scoala italiana care a reusit in ultimii ani sa urce pe un loc mai bun in topul european.
Topul realizat de catre scolile non-franceze a acordat un mic avantaj London Business School din Londra, care ocupa primul loc, dupa INSEAD. IMD Lausanne, mai putin cunoscuta in Franta, dar cu o buna reputatie in afara granitelor Frantei, este urmata de HEC. Pe al cincilea loc se situeaza o scoala de management spaniola, IESE, care, in opinia celor care au realizat sondajul, confirma metodele bune de predare in ceea ce priveste managementul, si de cealalta parte a Muntilor Pirinei.
Harvard este scoala americana cel mai des amintita printre cele pe care respondentii care au raspuns spontan, dar se numara si printre cele mai recunoscute dintr-o lista data. Pe acelasi loc se situeaza Wharton, urmata de Stanford. Apoi, la o distanta mai mare, se situeaza MIT (Massachusetts Institute of Technology) si Columbia.
De asemenea, raspunsurile date de scolile franceze plaseaza Harvard pe primul loc, urmata de un bloc compact, cu rezultate asemanatoare, compus din MIT, Stanford si Wharton. Columbia, la mare distanta, ocupa locul al cincilea.
Extrem de interesante sunt raspunsurile date de scolile non-franceze, care cunosc mai bine situatia de partea cealalta a Atlanticului. Acestea plaseaza Wharton pe primul loc, urmata de Harvard. La mare distanta se situeaza Stanford. In continuare, pe locul patru, se afla Columbia, la egalitate cu Chicago.
In topul celor mai bune scoli franceze de business, numite in mod spontan de catre respondenti, se inscriu: HEC, INSEAD si scoala de comert Essec. Aceasta ierarhie o respecta intocmai pe cea traditionala, de pana acum. Pe locul al patrulea se situeaza EM Lyon, scoala de management si comert din Lyon, Franta.
Cele mai surprinzatoare sunt insa raspunsurile scolilor franceze in ceea ce priveste scolile de business din Franta. Acestia, care cunosc cel mai bine situatia locala, bulverseaza ierarhia traditionala plasand Audencia, scoala de management din Nantes, pe al patrulea loc, la egalitate cu EDHEC Business School din Lille. Pe locul patru se afla Hexagone, scoala recunoscuta pentru relatiile sale foarte bune cu strainatatea. 
In mod surprinzator, EM Lyon trece inaintea scolii europene de management, fondata in Paris, ESCP-EAP, care, avand cinci campusuri in Paris, Londra, Berlin, Turin si Madrid, ar fi meritat un loc mai bun, in opinia celor care au realizat studiul.
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO