Topurile ZF

Topul companiilor de asigurari in 2008

Topul companiilor de asigurari in 2008
19.02.2009, 00:00 293

Allianz-Tiriac a incheiat anul trecut cu afaceri totale de aproape 376 mil. euro, cresterea fata de 2007 fiind de circa 1,6% (exprimata in euro). Cota de piata a asiguratorului a scazut usor, cu 1,4 puncte, pana la 15,8%. In asigurari generale, primele brute subscrise au fost de 347 mil. euro, potrivit datelor preliminare publicate ieri de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

A doua companie de pe piata totala si din asigurari generale este Omniasig, care a continuat sa muste din cota de piata a competitorilor. Omniasig si-a majorat anul trecut afacerile cu 24%, pana la 328 mil. euro, iar cota de piata a crescut la 17,3% pe asigurari generale, segmentul pe care este specializata compania. Primii doi jucatori sunt despartiti pe segmentul de asigurari generale de o cota de piata de 1%.
Piata totala a asigurarilor a ajuns la 2,38 mld. euro anul trecut, potrivit CSA, asigurarile generale avand o pondere de 79,5%. Pe acest segment, al treilea jucator este Asirom, care a ajuns la afaceri de 178,4 mil. euro anul trecut, in crestere cu 11%. Pe asigurari de viata insa, primele brute subscrise de Asirom s-au redus cu 10%, pana la 25,3 mil. euro.
"In asigurari generale am avut o crestere in ritm cu piata. Pe partea de asigurari de viata nu s-a intamplat acelasi lucru, deoarece suntem specializati pe asigurari traditionale si nu vindem polite unit-linked (legate de fonduri de investitii - n.r.) sau legate de finantari. Acest lucru se va transforma intr-un avantaj pentru noi in 2009, deoarece vom reusi sa ne pastram portofoliile, in conditiile in care vanzarile de unit-linked si asigurari de viata legate de credite probabil vor scadea puternic", a declarat Catalin Stroe, directorul de vanzari si marketing al Asirom.
Din primele zece companii de asigurari generale, cele mai puternice cresteri au fost inregistrate de Astra si Ardaf. Afacerile Astra, care a ajuns de pe locul 7 pe 4, au crescut cu 60%, pana la 176 mil. euro. In cazul Ardaf, cresterea a fost de 103%, pana la 95,5 mil. euro, compania ocupand locul opt pe piata, in urcare cu doua pozitii.
"Cresterea s-a datorat campaniei de repozitionare pe piata de la sfarsitul lui 2007. Dupa schimbarea de actionariat, anul trecut ne-am putut concentra pe campanii agresive de vanzari, care au vizat asigurarile RCA, de locuinte, Casco si agricole. Afacerile au provenit preponderent din auto, pentru ca asa arata toata piata de asigurari", explica Adina Bacioiu, directorul general adjunct al Ardaf.
Scaderi pe asigurari generale au raportat companiile BCR Asigurari, Unita si Generali. Companiile francezilor de la Groupama (Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia), care au cheltuit 450 mil. euro in 2007 si 2008 pentru a intra pe piata locala, au avut afaceri cumulate de 272,5 mil. euro.
In asigurari de viata, o piata de 488 mil. euro anul trecut, cel mai mare jucator a ramas ING, cu prime brute subscrise de 168,5 mil. euro, in crestere cu 12%. Activele administrate de asigurator au ajuns la circa 395 mil. euro. Profitul brut al ING s-a ridicat la 10,4 mil. euro, cu 4% peste cel din 2007.
"Anul 2008 a reprezentat pentru noi atat consolidarea pozitiei de top in asigurari de viata si pensii private, cat si continuarea actiunilor de constientizare a nevoii de protectie indiferent de mediul economic", sustine Cornelia Coman, directorul general al companiei.
ING Asigurari administreaza si doua fonduri de pensii facultative, ING Clasic si ING Optim, care aveau 63.000 de clienti la sfarsitul anului trecut.
Dupa ING urmeaza in clasament AIG Life, cu prime brute subscrise de 77,7 mil. euro, cresterea fiind de 18%.
Asiguratorul cu cea mai rapida evolutie pe segmentul asigurarilor de viata a fost anul trecut BCR, cu un avans al afacerilor de 75%, pana la 43,5 mil. euro. Compania a urcat pe locul trei in aceasta piata dupa ce in 2008 a ocupat pozitia a saptea. Scaderi pe acest segment au raportat Allianz-Tiriac, Asiban si Asirom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO