ZF 15 ani

2003: Austriecii de la OMV spun că au bani să cumpere singuri Petrom

2003: Austriecii de la OMV spun că au bani să cumpere...
20.10.2013, 00:00 76

CONCERNUL petrolier austriac OMV, unul dintre cei zece candidaţi rămaşi în cursa pentru preluarea Petrom, susţine că are forţa financiară necesară de a cumpăra şi singur cea mai mare companie de pe piaţa românească. În acest moment, tranzacţia de preluare a 51% din acţiunile Petrom este estimată de analişti la 1-1,4 mld. $.

Întrebat de Ziarul Financiar dacă OMV are forţa financiară necesară unei preluări a Petrom pe cont propriu, Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele şi directorul general al OMV, a confirmat: „IPIC (fond de investiţii petrolier din Abu Dhabi, unul din acţionarii OMV) are banii necesari“. Acţiunile grupului OMV, cel mai mare jucător de profil din regiunea Europei Centrale şi de Est, sunt deţinute de către statul austriac în proporţie de 35%, IPIC - 19,6%, în timp ce peste 45% din acţiuni sunt listate pe bursă (free float) şi aparţin în cea mai mare parte unor acţionari din Austria, Marea Britanie şi SUA.

Preşedintele OMV a refuzat să comenteze pe marginea participării OMV la privatizarea Petrom, respectiv dacă austriecii vor depune singuri o ofertă sau vor căuta parteneri de consorţiu, considerând că numai instituţiile responsabile de privatizare pot face comentarii în actuala fază de derulare a acestui proces.

Cei mai motivaţi competitori la Petrom sunt în viziunea lui Ruttenstorfer companiile interesate de o extindere în regiune: „Companiile regionale sunt cele mai determinate în acest proces de privatizare“. În cursă sunt angajate însă companii foarte puternice precum ConocoPhilips, Occidental, Alon (SUA), ENI (Italia), Gazprom (Rusia) sau Glencore (Elveţia). OMV, care deţine 25,1% din acţiunile grupului petrolier privat Rompetrol, şi-a propus până în 2008 să deţină o cotă de 20% în bazinul Dunării.

Corespunzător acestui obiectiv regional, şeful OMV susţine că acest obiectiv poate fi atins şi fără preluarea Petrom. „Putem să ne atingem obiectivul şi fără a prelua Petrom. Noi deja avem 25% din Rompetrol şi avem acces la rafinăria Petromidia. Pe pie- ţele pe care activăm, avem deja cote de piaţă bune care ne vor ajuta să ne atingem acest obiectiv“, a mai spus Ruttenstorfer. Privatizarea Petrom este prevăzută a se încheia în martie 2004. Pe bursă, capitalizarea Petrom a atins 1,7 mld. $. în ultima şedinţă acţiunile companiei crescând până la 1.460 lei/acţiune.

Acest articol a apărut iniţial în ediţia tipărită din 17 noiembrie 2003

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO