Banca Transilvania

Banca Transilvania îşi pune afacerile la un loc

Banca Transilvania îşi pune afacerile la un loc

Autor: Ştefan Stan

30.10.2013, 00:00 387

BANCA Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai important acţionar al Băncii Transilvania, cu un pachet de 15% din acţiuni, îşi ia în serios avantajul de a avea cel mai important cuvânt de spus în ceea ce priveşte afacerile în care banca din Cluj este implicată.

După ce şi-a rezolvat problema cu managementul băncii - prin înlăturarea, după lupte de culise destul de aprinse, de la conducere a fostului pre- şedintele şi numirea propriului om, Robert Rekkers - acum BERD a trecut la impunerea propriei strategii: Banca Transilvania trebuie să controleze în proporţie de 100% - acolo unde legea permite - toate celelalte business- uri din domeniul financiar în care este deja implicată - leasingul şi activitatea de brokeraj.

Dacă în ceea ce priveşte societatea de brokeraj Transilvania Capital Invest lucrurile sunt relativ rezolvate pentru că pachetul deţinut de bancă se apropie de 85% din capital, cu LT Leasing Transilvania, societate unde banca din Cluj deţine un pachet de 13% din acţiuni, lucrurile se complică puţin. Potrivit unor surse autorizate, Banca Transilvania poartă în prezent discuţii cu ceilalţi acţionari ai societăţii de leasing pentru a cumpăra toate acţiunile pe care aceştia le deţin. În cazul în care nu se cade de acord, Banca Transilvania este hotărâtă să-şi facă o altă societate de leasing unde să deţină controlul.

„Există discuţii în acest sens, de preluare de către Banca Transilvania a controlului, dar încă nu este nimic finalizat. Acum se aşteaptă rezultatele auditului efectuat de compania PricewaterhouseCoopers privind valoarea companiei. În plus, se aşteaptă ca noul preşedinte al băncii să analizeze dosarul.

Este prematur în acest moment să vorbim de vreo valoare a tranzacţiei“, a declarat pentru Ziarul Financiar Titus Nicoară, directorul LT Leasing Transilvania. Compania a fost înfiinţată în iunie 1995, la Cluj. Printre membrii fondatori au fost şi cei care au înfiinţat Banca Transilvania în 1993: Iosif Pop (preşedintele şi creierul Băncii Transilvania), Horia Ciorcilă (unul din cei care stau în spatele grupului Astral Telecom şi acţionar acum cu aproape 5% al Băncii Transilvania) şi Răzvan Rota (patronul Compexit - dealer auto).

Potrivit surselor citate, valoarea totală a acestei tranzacţii, în cazul în care se va cădea de acord asupra tuturor parametrilor, va fi de câteva milioane de dolari. LT Leasing Transilvania a obţinut în primul semestru un profit net de 3,74 mld. lei, la o cifră de afaceri (valoarea totală a veniturilor din contractele în derulare) de 66,124 mld. lei. Capitalul social al companiei este acum de 10 mld. lei.

Decizia de a deţine pachetele majoritare de acţiuni la aceste companii - de leasing, brokeraj şi asigurări - face parte din strategia pe care BERD vrea să o aplice pentru a oferi servicii financiare sub un singur nume. Banca Transilvania ţine în aceste zile prima pagină a ziarelor în contextul prejudiciului de 160 miliarde de lei care a fost comis în această primăvară de managementul sucursalei din Bacău.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a ziarului din 4 octombrie 2002

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO