ZF 24

22 de ponturi pentru a reusi la un interviu

21.04.2009, 12:23 1808

Cum reusesc oamenii sa obtina un job aproape imediat ce intra la un interviu in timp ce altii se chinuie din rasputeri sa gaseasca de munca?

Dupa ce a vazut o serie de videoclipuri pe YouTube despre oameni care au reusit la interviuri, Greg Sandoval s-a gandit ca ar fi o idee buna sa experimenteze situatiile in care sunt pusi cei care doresc un job din perspectiva celui care angajeaza.

Cu aceasta ocazie, Sandoval a reusit sa stranga o lista de 22 de ponturi pentru a reusi la un interviu pentru obtinerea unui job.

Astfel, improvizand un birou, Sandoval a trimis anunturi de angajare, imediat dupa aceea primind 142 de telefoane in prima zi si 356 in prima saptamana. Dupa aceste interviuri, a realizat lista de ponturi

1. Scrisorile de intentie nu valoreaza nimic

Conform acestuia, oricat de buna ar fi o scrisoare de intentie nu va avea nicio valoare tinand cont ca pentru un job, angajatorul primeste sute de aplicatii. Cel mai important pentru a ajunge la interviu este sa aveti un CV bun.

2. 10 secunde pentru a tvi se hotari situatia

Este nevoie de doar 10 secunde pentru ca angajatorul sa stie daca aveti un viitor in companie sau nu. Daca in 10 secunde angajatorul nu gaseste nimic interesant in CV-ul dumneavoastra, interviul este ratat. De aceea, cel mai important pentru un CV este ca in el sa fie mentionata descrierea joburilor anterioare.

3. Sa ajungeti la timp la interviu

Nu puteti sa intarziati la un interviu sub nicio forma. Veniti mai devreme. Sa dati vina pe traficul infernal nu conteaza pentru agajator.

4. Inchideti telefonul mobil

Unul din doi intervievati nu aveau telefonul mobil in timpul interviului.

5. Informati-va in legatura cu firma la care aplicati

Informati-va in legatura cu compania inainte de a va duce la interviu. Aflati despre misiunea companiei, obiective, teluri si planuri de viitor. Doar nu vreti ca cel mai bun raspuns la intrebarea "De ce doriti sa lucrati in aceasta companie?" sa fie "Imi place locatia sediului".

6. Aduceti CV-uri

Chiar daca angajatorul are o copie a CV-ului dumneavoastra, intotdeauna este bine sa aveti o copie la interviu.

7. Aduceti un carnet de notite

Foarte putini oameni aduc un carnetel de notite la interviu. Cu toate acestea, este important sa aratati ca sunteti interesat de orice informatie primita

8. Imbracati-va elegant

Trebuie ca inainte de interviu sa faceti un dus si sa veniti cu haine curate.

9. Pastrati-va prezenta pe internet cat mai privata

Daca va imaginati ca intervievatorii nu va vor cauta prezenta pe site-uri de socializare precum Facebook sau MySpace, va inselati. Managerii HR se uita pe astfel de site-uri pentru a elimina persoanele care nu se conformeaza imaginii companiei

10. Nu faceti glume

Prea multa lume considera ca daca sunt glumeti la interviu oamenii vor avea succes. Fiti prietenosi, dar pastrati glumele pentru dumneavoastra

11. Nu bateti campii

Cand raspundeti la intrebari, incercati sa raspundeti la intrebari. Nu incepeti sa raspundeti la intrebari pentru ca apoi sa bateti campii fara nicio legatura cu intrebarea.

12. Nu vorbiti de rau un sef

Daca aveti de gand sa va plangeti de un fost sef, abtineti-va. Oricat de rau ar fi fost fostul sef, exprimarea acesteui lucru la un interviu este o greseala uriasa

13. Nu flirtati cu intervievatorul

14. Nu va jucati cu fata/parul

Oricat de nervoasa ar fi experienta interviului, nu este o idee buna sa umblati prea mult la par sau la barbie. In caz contrar, angajatorul ar putea crede ca fie il mintiti fie nu aveti incredere in dumneavoastra.

15. Nu mentionati jobul sotului/sotiei

16. Contactul vizual conteaza

Daca va uitati la tavan sau in pamant cand vorbiti sau ascultati veti parea dezinteresat de interviu.

17. Onestitatea (nu) este cea mai buna politica

Este important sa fieti onesti si deschisi in timpul unui interviu, dar este la fel de important ca unele lucruri sa ramana nesspuse.

18. Trebuie sa aveti un scop

Poate ca nu aveti idee unde veti fi peste cativa ani, dar trebuie totusi sa aveti ceva de spus despre acest lucru. Daca nu, in momentul in care sunteti intrebat, veti parea neambitios.

19. Sa aveti impliniri

Fiti pregatit sa vorbiti despre ceva de care sunteti mandru, profesional sau personal (sau chiar esecuri din care ati invatat ceva).

20. Aratati ca sunteti pasionati

Exprimati de ce doriti sa lucrati in domeniu si ce intentionati sa faceri pentru a va mari cunostintele. Cu cat sunteti mai informat cu atat veti impresiona mai tare.

21. Puneti intrebari

La sfarsitul interviului trebuie sa aveti intrebari. Daca angajatorul nu va da aceasta sansa, cereti permisiunea de a pune intrebari.

22. Trimiteti un mesaj de multumire

Trimiteti un mesaj de multumire pentru faptul ca ati fost primit la interviu. In acest fel angajatorul va intelege ca jobul este important pentru dumneavoastra.

Vedeti unde au gresit cei intervievati pe www.howtonailaninterview.com.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO