ZF 24

Adrian Vasilescu, BNR: Casa de la apus de Marea Neagră

Adrian Vasilescu, BNR: Casa de la apus de Marea Neagră

Autor: Adrian Vasilescu

16.07.2013, 19:55 2053

Într-un discurs rostit marţi, la Banca Naţională, directorul general al FMI, doamna Christine Lagarde, a propus la un moment dat auditoriului un exerciţiu de imaginaţie. Înfăţişând lumea ca pe un sat mare. Sau ca pe o localitate cu cartiere, cu străzi, cu case. Notând că, într-o astfel de localitate, tot ce se decide undeva, într-un cartier anume, împrejurările ce intervin într-un loc sau altul produc efecte în toate celelalte cartiere, pe toate străzile, în toate casele.

Un efect literar, o metaforă care să dea culoare discursului? Imposibil. Nu e stilul doamnei Lagarde.

O judecată subtilă, cu un tâlc subînţeles? Mai degrabă. O interpretare literară sau logică a acestui paragraf nu are cum să ne ajute. Dar ne poate fi de ajutor cel de-al treilea criteriu de judecată: interpretarea istorică. În a doua parte a anilor 1990, după criza din Asia de Sud-Est, directorul general de atunci al FMI, domnul Michel Camdessus, a acordat un interviu memorabil ziarului „Le Monde“. Ce spunea? Merită să rememorăm: „Este urgent să repunem ceasurile la ora actuală. S-a produs un şoc între modelele de dezvoltare învechite şi disciplinele proprii globalizării economice. Fiecare ţară trebuie să vizeze excelenţa în practica sa macroeconomică. Dreptul de a greşi nu există. (…) Un ministru de finanţe, de undeva, dintr-o ţară anume, care face prostii, strică în mod automat sistemul financiar mondial.“ Doamna Lagarde, în esenţă, nu a spus altceva. Dar a spus-o cu alte cuvinte, pe un alt ton, abia sugerând că am pierdut dreptul de a mai greşi. Ne-a spus însă, deschis, că avem nevoie de noi reforme. Şi că toate aceste reforme trebuie să vizeze performanţa. Cu alte cuvinte, ne-a îndemnat să ne debranşăm de viziunile idilice despre economie, de dorinţa iluzorie de a avea un stat al bunăstării înainte de a avea un stat care să încurajeze şi să stimuleze competiţia în muncă, libera iniţiativă şi asumarea riscului. Mai cu seamă asumarea riscului.

Intrând în adâncimea lucrurilor, şefa FMI avea să constate că o schimbare de substanţă în economia românească – bogată în capital uman, în resurse energetice şi cu deschidere spre fonduri europene – nu e posibilă fără pieţe „care să nu mai fie rigide“, fără concurenţă şi fără costuri realiste. Şi mai ales fără performanţă. Numai sub Protectoratul Înaltei Performanţe ar fi posibilă punerea în funcţiune a tuturor locomotivelor de care economia românească dispune. Numai aşa vom ajunge la un model economic eficient, la un sistem complex de mijloace aducătoare de profit.

Fără îndoială, investiţia în economie este absolut necesară. Alături de exporturi şi de consumul intern. Dar la fel de necesare sunt afacerile care să aducă bani. Dacă românii nu vor avea bani pentru consum, economia nu va prospera. Şi, mai cu seamă, nu va prospera dacă producţia nu-şi va dobândi sensul real, acela de furnizor de bunuri şi servicii pentru consum, de locuri de muncă. Sub imperiul performanţei.

Doamna Lagarde nu s-a referit nici măcar aluziv la Marea Neagră. Dar casa despre care a vorbit, o casă din satul global, numită România, e situată la apus de Marea Neagră. Un spaţiu geostrategic spre care privesc cu deosebit interes tot mai multe cercuri diplomatice şi tot mai multe instituţii sau cercuri de anvergură globală. Dovadă vizitele din afara ţării primite anul trecut şi în acest an. Vizita directorului general al FMI fiind una dintre ele. Dar doamna Lagarde nu s-a ferit să ne spună că, dincolo de acordurile internaţionale, chiar dincolo de investiţiile străine, de interesele străine, în casa noastră de la apus de Marea Neagră vom trăi aşa cum ne vom organiza singuri viaţa. Amintindu-ne că restructurării atât de mult dorite i s-a scris doar prefaţa. Important ar fi să vedem companiile statului câştigând noi cote de piaţă cu bunuri şi servicii performante. Şi producând bani. Căci restructurarea înseamnă să fie puse în funcţiune pompele de oxigen de care economia românească are nevoie vitală. Numai aşa vom ajunge la un model eficient de creştere economică plus, care să pună în mişcare un sistem complex de mijloace aducătoare de profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO